Top 10 felejthetetlen látnivaló és élmény Zadarban: Tengeri orgona, Hitchcock naplementéje, kristálytiszta strandok, kultúr-oázis

Észak-Dalmáciában található Zadar, magyar nevén Zára. Dalmácia történelmi fővárosa látnivalóival, kulturális kincseivel kiérdemelte a „horvát Róma” elnevezést.  Izgalmas műemlékeivel, tereivel, színes házaival, zsalugáteres ablakaival, kristálytiszta strandjaival, andalgásra invitáló óvárosával kiváló és egyben kihagyhatatlan úti cél. Hagyd, hogy lenyűgözzön!

 

1. Szent Donát körtemplom

A zadari riviéra leghíresebb műemléke a 9. században épült Szent Donát templom.  A római stílusú épület 27 méter magasra nyúlik, hengeres formája miatt is egyedülálló templom. A zene rajongóit nyaranta nem csak a robosztus épület nyűgözi le, hanem a benne tartott komolyzenei koncertek is.

2. Forum

Kr. e 1-Kr. u. 3. századból, Augusztus császár uralkodásának idejéből maradt ránk az Adria gyönyörűen feltárt római főtere, az úgynevezett Forum, ami a Szent Donát templom előtt terül el. A maga teljességében a II. Világháborút követően tárták fel. Az eredeti állapotában 90 méter hosszú és 45 méter széles fórum oldalait márvány oszlopsor keretezte. Ez ma már csak sejthető a maradványokból. Egyetlen megmaradt oszlopa, középkori pellengérként szolgált, aminél a bűnözők megszégyenítésére került sor.  Itt sétálva a történelem szinte testközeli élmény.

3. Szent Anasztázia Székesegyház

A Szent Donát Templommal egyidős a Szent Anasztázia katedrális. Egy kora keresztény bazilika helyére építették a bizánciak, később a 12-13. században román stílusban épült át. Ha meglátogatod Dalmácia legnagyobb katedrálisát, az 56 méteres harangtornyot se hagyd ki az élményeidből, mert gyönyörű panorámában lesz részed onnan.

4. Szent Kersován / Krsevan templom

A fórumtól kelet felé haladva, a tengerhez közeledve láthatjuk a Zadar védőszentjéről elnevezett templomot. Dekoratív kialakítású főbejáratáról már sejthető a bent ránk váró pompa. Szentélyét 13. századi freskók díszítik, oltárán pedig egy római feszület látható.

5. Bejárat az óvárosba: Városkapu

A reneszánsz stílusú kapu 1543-ban vált a város díszévé Michele Sanmicheli velencei építésznek köszönhetően. A legjobb kiindulópont az óvárosi sétánkhoz. A kapu mögött a néhai városfal maradványai is megcsodálhatók, de a mellette megbújó Fosa-kikötő még több fotótémát kínálhat az idelátogatóknak.

6. Kalelarga sétálóutca

Kalelarga vagy hivatalos nevén Siroka Ulica, Zadar főutcája, ami a népek terét a fórummal, és az ott álló Szt. Anasztázia és Szt. Donát templommal fűzi össze. Ha ez az utca beszélni tudna, nyüzsgő társasági életről, színes forgatagról beszélhetne, ahol mindig zajlik az élet. Kávézók, üzletek sora és a helyiek vendégszeretete fogadja a látogatókat. Az utca mentén a II. Világháborúban elpusztult épületek helyén itt-ott új, modern házakat is láthatunk. A sétálóutca egyik végén található népek terén áll az 1930-as Városháza. Ezzel szemben épült a 16. században a Ghardini-palota, ami valaha bíróságként is működött. Szintén itt látható a 11 századi Szent Lőrinc templom, reggelente pedig piacolhatunk is ezen a téren.

7. Az Adria zenéje: Tengeri orgona

A zadari látnivaló-rengetegben az egyik legnagyobb élményt kétségkívül  a sétány északi végén található Tengeri orgona nyújtja. A Szent Donát templomot és a Fórumot magunk mögött hagyva, lépcsők „futnak a tenger felé”, ezek mögött a kövezeten lyukakat fedezhetünk fel. A lyukakon keresztül különböző harmóniák szólalnak meg, ahogy a tenger „játszani kezd” az ember alkotta orgonákon. Semmihez sem hasonlítható élmény, ami akár órákra is képes odaszegezni látogatói figyelmét, nem beszélve arról a meditatív lelkiállapotról, amibe közben elringat. A természet és a művészet találkozását Zadar fehér mészkősétányán Nikola Basic építésznek köszönhetjük.  Az orgona 2005 óta működik és 35 vízalatti sípból áll.

8. A Nap köszöntése

Nikola Basic építész a Tengeri orgona sikerét követően újabb remekművel lepte meg a helyieket és az ide utazókat, ugyanis 2008-ban megalkotta a Nap köszöntése című emlékművet is, ami mára szintén világhírűvé vált.  A remekmű 22 méter átmérőjű körben helyezkedik el. A Nap energiáját felhasználva, a 300, többrétegű üveglap alatt található 10 ezer lámpa sötétedés után lenyűgöző fényjátékokat produkál. A Tengeri orgona muzsikája a zadari naplementével együtt tökéletes romantikus élmény. Alfred Hitchcock szerint “a zadari naplemente a legszebb a világon. Összehasonlíthatatlanul szebb, mint a floridai Key West-en.” Érdekesség, hogy az emlékműhöz felhasznált napelemek évente 46500 kWh energiát termelnek, így Zadar egy részének olcsó és környezetbarát napenergiát biztosítanak.

9. Üvegmúzeum

A „horvát Róma” egy ősi üvegmúzeummal is dicsekedhet, ami világszerte szinte egyedülálló gyűjteménnyel bír. Ezeket a kincseket egy 19. századi palotában tekintheted meg a városfalon kívül, a Poljana Zemaljskog odbora 1 cím alatt. Olaszországon kívül itt található a római üvegek egyik legnagyobb kollekciója, ami több mint 2000 üveget jelent Kr. e. 1. századtól egészen a 15. századig. A múzeumban megcsodálhatod az üvegkészítés technikáját is, és gyönyörű szuvenírekre is szert tehetsz az itt található ajándékboltban.

10. Zadari híd

Zadar valóban a látványosságok tárházát kínálja az ide látogatóknak. Néhány éve egy gyalogos híd is épült a szárazföld és az óváros közé, amin keresztül üdülőövezetből is gyorsan megközelíthető a zadari óváros. Éjszaka a hosszan kivilágított híd lenyűgöző látvány.

Zadart bejárni egész napos program. Ha utadat a Tengeri kapu felől, a keleti oldalról indítod, ne hagyd ki az élénk mediterrán Piacot se. A nyári időszakban számtalan programmal is kecsegtet a város, nem beszélve kristálytiszta vizű strandjairól.

Ha pedig szállásra is szükséged van, akkor közel 4000 horvátországi szálláshely között itt válogathatsz, míg apartmanokat Zadarban itt találsz.