Top 10 látnivaló Sümeg: A történelmen innen és túl

Sümeg a történelemrajongók ideális úti célja, ez kétségtelen, de milyen további kincseket rejt ez a csodás Közép-dunántúli városka? Alábbi blogbejegyzésünkből megtudhatod.

1. Sümegi vár

Úton Sümeg felé már messziről jól látható, ahogy a környezetből büszkén kiemelkedik a fellegvár impozáns alakja. Minden elfogultságtól mentesen kijelenthetjük, hogy a Sümegi vár az ország egyik legszebb középkori erődje. Története a XIII. században kezdődött, amikor IV. Béla elrendelte, hogy a veszprémi püspök építtessen egy várat. Az évzászadok kalandos eseményei jócskán próbára tették, ám mindig volt, aki a segítségére sietett, így a mai napig gyönyörködhetünk abban, ahogy a magasba emelkedik rendületlenül. A megújult kiállítások izgalma mellett a várból kitekintve olyan panorámában lesz részed, hogy biztosan leesik az állad!

 

2. Püspöki istálló – Capári lovarda

képforrás: http://www.capari.hu/site/hu/

A várból leereszkedve rögtön belebotlunk a hegy lábánál elhelyezkedő nagy múltú váristállóba. A közel 300 éves épület a püspöki majorságé volt, ma pedig a Capári Lovasiskolának ad helyet. Sokáig az ország egyik fontos ménnyilvántartó állomása volt, így szebbnél szebb lovak lakták. A Capári Lovasiskola máig őrzi a hagyományokat, és évről évre várja az érdeklődőit különféle színes lovasprogramokkal, amelyek között szerepel vadászlovaglás, lovas-iskola, lovastúra és hintózás is. A hely érdekessége továbbá, hogy itt található hazánk legnagyobb kopófalkája, de akár szarvassal és rókával is találkozhatsz. Ha állatbarát és természetrajongó vagy, ne hagyd ki ezt a lehetőséget!

 

3. Történelmi Élménypark

Történelmi élménypark, Sümeg

képforrás: http://www.sumegvar.hu/hu/i_tortenelmi_elmenypark

A váristálló szomszédságában a maga nemében egyedülálló történelmi témájú élménypark várja a kicsiket és nagyokat egyaránt. Az interaktív kiállítás bemutatja többek között a középkori várak életét, a korabeli hadieszközök használatát és további olyan érdekességet, amely kiröpíti az iskolai tanteremből a történelemórát, és korhű közegben eleveníti meg azt. Sokszínű kínálatával és programlehetőségével mindenképpen megér egy látogatást, ha pedig történelemkedvelő vagy, akkor egyenesen kötelező!

 

4. Várcsárda

Várcsárda, Sümeg

 

képforrás: http://varcsarda.hu/galeria/

A vár alatt nem egy átlagos fogadó várja az éhes vándorokat, hanem a Várcsárda, aminek atmoszférája azonnal magával ragad! Sümeg számos lengedával büszkélkedhet, így nem csoda, ha a csárdához is kapcsolódik egy darabka történelem. A Várcsárda Kisfaludy Mórnak, a ’48-as honvéd alezredesnek adott otthont. Magyaros ételek, jó borok, kedélyes kiszolgálás, remek hangulat – nem bánod meg, ha betérsz egy finom ebédre!

 

5. Sümegi Sarlós Boldogasszony Ferences Kegytemplom és Kolostor

Sarlós Boldogasszony Ferences Kegytemplom és Kolostor, Sümeg

képforrás: http://sumeg.ferencesek.hu/

Sümeg egyházi öröksége is jelentős, jól példázza ezt a nagy múltú Ferences Kegytemplom a város szívében. A külső megjelenésében egyszerű templomba lépve egy káprázatos világot tárul a szem elé. Érdemes rászánni az időt, és megcsodálni az értékes tárgyakat és az építészeti remekműveket.

 

6. Palota Pince

Sümegi Palota Pince

kepforrás: http://sumeginfo.hu/hu/latnivalok/palota-pince

A Püspöki Palotához tartozó Palota Pince múltja 500 évre nyúlik vissza. Patinás falai közt nemcsak értékes borokat találsz, hanem egy izgalmas bortörténeti kiállítást is, amely elkalauzol Sümeg borászati múltjába, és megismerheted a pince titkait. Habár a Püspöki Palotában felújítás miatt a látogatás szünetel, a Palota Pince kapuja nyitva áll az érdeklődők előtt.

 

7. Kisfaludy Emlékház

Kisfaludy Emlékház, Sümeg

képforrás: http://sumegmk.hu/kisfaludyemlekhaz

A Kisfaludy Emlékház névadójánának, a híres XIX. századi magyar költő Kisfaludy Sándor emlékeit őrizte meg az utókornak, és 1990 óta Városi Múzeumként is működik. Az Emlékház a modern kor elvárásaihoz igazodva ma már nem csupán a kiállítótér rendezését és a gyűjtemény kezelését tartja szem előtt, hanem jelentős hangsúlyt fektet a közösség mozgósítására is. A városi rendezvényekhez igazodva tematikus programlehetőségeket nyújt a közönségnek: kézműves bemutatókat, szakmai előadásokat és népzenei koncerteket egyaránt élvezhetnek az odalátogatók.

 

8. Urunk Mennybemenetele Plébánia Templom

Urunk Mennybemenetele Plébánia, Sümeg

képforrás: http://sumeg.hu/latnivalok/urunk-mennybemenetele-plebania-templom/

A rokokó Sixtus-kápolnájaként is emlegetett plébániatemplom falait díszítő freskók egy nagy festményt alkotnak, amiért mindenképpen érdemes betérned a templomba, hiszen gazdagabb leszel még egy élménnyel.

 

9. Tarisznyavár

Sümegi Tarisznyavár

A várból déli irányba letekintve megláthatjuk a Tarisznyavárat, ami az egykori városkapu egy megmaradt darabja. Ez az érdekes elnevezésű rom sosem volt önálló erődítmény, egyesek szerint a városkapu egyik tornya lehetett. A várhegyet megkerülve gyalog bő tíz perc alatt eljuthatsz, hogy közelebbről is szemügyre vehesd.

 

10. Patonai Fazekasház

Patonai Fazekasház

Ha úgy érzed, még bírod szuflával, ugorj el a vártól mindössze tízpercnyi sétára található Patoniai Fazekasházba! Szebbnél szebb kézműves kerámiakülönlegességeket csodálhatsz meg Patonai Ferenc fazekasmester jóvoltából, aki 1979-ben nyitotta meg magángyűjteményét a nagyközönség számára. A kincsek között az összegyűjtött tárgyak mellett megnézheted munkái egyedi darabjait is.

 

A sümegi túrához fantasztikus szálláshelyeket itt találsz.