Neszmélyi borvidék: top látnivalók

A legkisebb borvidékeinket gazdagítja a Neszmélyi borvidék, ami a maga 1000 hektáros méretével Kisbértől egészen Esztergomig húzódik. Egymástól távol eső részein bőven akad a finom borok mellé látnivaló és turisztikai élményanyag. Miközben végig kóstoljuk a jósavú, elegáns neszmélyi fehérborokat, az Irsai Olivért, a cserszegi fűszerest, a különleges királyleánykát, mutatjuk, miket érdemes bevennünk az útitervünkbe.

1. Henryx Western City, Császár

Császáron Henryx, a helyi sheriff egy komplett western városban várja a látogatóit. Itt 95 %-ban az USA-ból, a vadnyugatról származó tárgyak révén idézhetjük meg a történelmet. Étterem, indián- és western múzeum, életnagyságú gőzmozdonnyal, vagonokkal ellátott vasútállomás gondoskodnak a komfortérzetünkről. Utóbbi múzeum és kávézó is egyaránt. Hazánkban itt található a leghosszabb magánkézben lévő kisvasút.

2. Mini-Magyarország Makettpark, Kisbér

A kisbéri tó partján különleges Mini-Magyarország Makettpark várja a turistákat. Hazánk legszebb, legérdekesebb épületeinek, építményeinek kicsinyített másában gyönyörködhetünk, legyen szó a kecskeméti Cifra Palotáról, a soproni tűztoronyról, a gödöllői Grassalkovich kastélyról, a villányi pincesorról, a Tihanyi Apátságról egészen a fővárosi Nyugati pályaudvarig vagy akár az aggteleki cseppkőbarlangig. Igazi Gulliver-élményben lehet részünk itt.

3. Mini Skanzen, Ászár

És ha már a Gulliver-élményeknél tartunk, érdemes körülnéznünk Ászáron is, ahol a helyi tájház mellett miniskanzen épült 22 épület kicsinyített másával. A bemutatóhelyen a Dunántúl népi építészetét ismerhetjük meg közelebbről. Minden apró ház egy adott időszakot és egy adott építészeti stílust mutat be. A közel 1500 négyzetméteres zöld területen található skanzenben a mini lakóházak mellett szélmalmot, kovácsműhelyet, templomot is láthatunk.

4. Európa egyik legnagyobb bazilikája, Esztergom

Ha a mini dolgok után valami nagyobb látványra éhezünk, Esztergomban kitágíthatjuk a perspektívánkat. Egyik legnagyobb történelmi múlttal bíró városunkban található Európa egyik legnagyobb bazilikája. A hatalmas kupoláról a látványt észak, kelet és dél felől a Börzsöny, a Visegrádi-hegység, a Pilis és a Gerecse hegyei koszorúzzák, nyugat felé a Duna völgye, a Kisalföld dereng fel. A Bazilika alatt az egykori vár maradványait találjuk. A Kis- és Nagy-Duna partján épült Vízivárosban érdemes ellátogatni a Lippert József nevét dicsérő prímási palotába, aminek emelete őrzi a világszerte híres Keresztény Múzeum gazdag tárházát. A történelem és kultúra emlékein túl, élményfürdőzésre is lehetőségünk nyílik Esztergomban az Aquaszigeten, ahol a török fürdőtől a wellness részlegig számtalan kikapcsolódás vár ránk.

5. Kocsimúzeum, Kocs

A névből adódóan adja magát, hogy Kocson legyen Kocsi múzeum, van is. Jó tudni, hogy a kocsi, ami magyar találmány, valóban Kocs községből ered. Az igazságos Mátyás király uralma alatt a kocsi bognárok nagy tiszteletnek örvendtek. A kocsiszekér, rugózó szerkezettel bírt és szekrényében vesszőből font kas volt, ami hátrafelé emelkedett, szükség esetén ponyvával letakarható volt. A kas hátsóülése két személyes, szemközt pedig egy személy foglalhatott helyet a kocsis háta mögött. Ennek a találmánynak állít emléket a kocsi Kocsi Múzeum. A készítése mellett megismerkedhetünk a bognárok, kovácsok munkaeszközeivel, a fogatoláshoz használt lószerszámokkal. 

6. Öreg-tó, Óváros, Angolkert – Tata

Tatabánya és Esztergom után a megye harmadik legnagyobb települése Tata. A Kisalföld és a Dunántúli-középhegység találkozásánál elhelyezkedő település látnivalókban gazdag helyszín, ahol érdemes akár több napot is eltölteni. Az „Élővizek városaként” emlegetett Tata közepén az Öreg-tó található, aminek partján áll a Tatai vár. Ez a környék igazi látnivaló-kánaán, a vár mellett az Esterházy-Kastély magasodik, ezt követi a Hősök tere, ahol az egykori zsinagóga is van. A Tanoda tér a gimnáziumnak és a kollégiumnak ad otthont. Az Óváros központjában találjuk a Római Katolikus plébániatemplomot és a városházát. Innen a Kocsi utcában a református templom felett a Kálvária-domb magasodik, kilátótoronnyal és geológiai parkkal. Tata egyszerre idilli és gyönyörű, kötődése a természeti értékekhez szinte belengi a város atmoszféráját. Az Erzsébet térről nyíló Angolkertet, a Cseke-tóval, a műromokkal és a kiskastéllyal, valamint a település vízimalmait szintén érdemes megtekinteni. A baji szőlőhegyek lábánál lévő angolpark és a Borgiák egyik forgatási helyszínéül szolgáló, Fellner Jakab tervei alapján készült Pezsgőgyár épülete szintén Esterházy-örökség.