Várakkal, fürdőkkel, pincékkel, borokkal vár a Tolnai borvidék

Majdnem a Balatontól a Dunáig nyúlik az az elaprózott, a szekszárdiból kivált borvidék, amit Tolnaiként emlegetünk. A Tolnai borvidék változatos területei változatos program- és élménylehetőségekkel csalogatnak a lágy és szép savú borok mellett. Mutatjuk, hol és mit érdemes megnézni itt.

1. A történelem tanúi a Tolnai borvidéken: Ozorai Pipo Várkastély; Simontornyai Vár

A hazai műemlékek sorában különlegesnek számít Ozora várkastélya, mivel az eredeti reneszánsz hangulatot idéző épületeink csak jelentős átépítéssel, illetve romosan maradtak fenn. Ezzel szemben az ozorai Pipo-ból, amit bár a barokk korban magtárrá alakítottak, rekonstruálható volt a 16. századi reneszánsz palotaépület. A középkori építészet belső térrendezésének számos példáját megtaláljuk a középkori atmoszférájú épületben. A jelenleg élményházként működő várkastély látogatása során bejárhatjuk a belső udvart, a történeti termeket az emeleten, itt többek között bepillantást nyerünk Pipo hitvesének a hálószobája, a díszes trónterembe, a reneszánsz ebédlőbe és a vár felszentelt kápolnájába is. Szintén látványos elem a fegyvergyűjtemény, gótikus páncélzatú életnagyságú lovaskatonával és a XVII. századi főúri konyhája. A hely különlegessége, hogy a vendégek szállásra is találhatnak a vár történelmi lakosztályaiban. Meglehetősen izgalmas és romantikus élmény itt tölteni az éjszakát. 1975 óta múzeumként működik az 1270-es években épült Simontornyai vár, olyan állandó kiállításokkal, mint a Vártörténeti tárlat, Tolna megyei nemesi ősgaléria, Bazsonyi Arany festőművész alkotásai. Az állandó tárlatokon túl időszaki kiállításokon kortárs művészek alkotásait mutatják be. A hazai várlátogató bakancslistáról nem hiányozhat ez a vár sem.

2. Horgászparadicsom: Szabadbattyán

A Székesfehérvártól 8 km-re lévő Szabadbattyánban a Battyán Carp Lake Horgásztó igazán hívogató úti cél lehet a horgászat szerelmesei számára. A 12 hektáros területen húzódó tó 1966 óta gazdag halállománnyal várja a horgászokat. A kiváló minőségű vízben számos halfaj horogra akadhat, legyen az ponty, amur, busa, szürke harcsa, koi ponty, lénai tok, vagy csuka. Családdal, baráti társasággal is érdemes ellátogatni ide, az erdővel szegélyezett, nádassal tarkított, tavirózsás tóhoz, ahol faházakat, sátorhelyeket is kialakítottak.

3. Tolna megye legnagyobb termálfürdője: Tamási

A Tamási Thermal SPA magas sótartalmú alkáli-kloridos, hidrogén-karbonátos gyógyvize valóságos oázis a mozgásszervi és nőgyógyászati megbetegedésekben, a sport-, vagy más izomsérülésekben, idült bőrbetegségekben, vagy az érszűkületek egyes formáiban szenvedők számára.  Ajánlott végtagízületi, gerinc- és csípőízületi porckopásos elváltozásoknál, baleseti és ortopédiai károsultak utókezelésére, valamint a degeneratív vagy gyulladásos reumatológiai megbetegedések esetén is. Kültéri és beltéri termálvizes élménymedencék, úszómedencék, gyermekpancsoló, sőt még akadálymentes medence és beltéri csúszdafogadó medence, Kneipp taposók várják a fürdőzőket. 

4. Pincefalu: Bölcske

Közel négyszáz pince és présház alkotja a változatos természeti környezetben található bölcskei pincefalut. A Tolnai történelmi borvidéken, a Paksi hegybírói körzetben található Bölcske a hagyományos februári borversenyeken túl több gasztronómiai eseménynek is otthont ad.

5. Strand- és Gyógyfürdő, Csonkatorony: Dunaföldvár

A strandfürdő feszített víztükrű, vízforgatós rendszerű szabadtéri medencéit a nyári szezonban élvezhetik a fürdőzők. A gyógyfürdő fedett gyógymedencével, és a gyógyászati részleg egész évben nyitott ajtókkal várja a feltöltődni, gyógyulni vágyókat. A helyi gyógyvíz összetétele jelentős mértékben hidrokarbonátos és magas sótartalmú, így mozgásszervi és nőgyógyászati panaszok, valamint bőrbetegségek kezelésére is kiválóan alkalmas. Ha Dunaföldváron járunk, érdemes ellátogatni a Csonkatoronyhoz is, mert a város nevével ellentétben, itt nem vár van, hanem ez a torony. A valószínűsíthetően a XVI. század elején emelt toronyban jelenleg múzeum üzemel, Vármúzeummal, ahol állandó és emlékkiállítások tekinthetők meg, Fafaragó Galériával, ami az időszaki kiállítások helyszíne és Ispánházzal. A gyerekek a vár hősévé válhatnak itt és tárlatvezetésre illetve múzeumpedagógiai foglalkozásra is lehetőség nyílik. 

6. A megye egyetlen helyreállított római kori romkertje, Atomenergetikai látogatóközpont: Paks

Paks kistérségében Dunakömlődön a római birodalom dunai limes Pannonia szakaszának egyik állomáshelyét, a Lussoniumot tekinthetjük meg. Ez a megye egyetlen helyreállított római kori romkertje, ami hamarosan a világörökség részévé is válhat. Ha szeretnénk nagyobb rálátást kapni Paksra, érdemes felmenni a Gárdonyi-kilátóba, ahonnan többek között a történelmi múltú óvárost és az atomerőmű építésével létrejött lakótelepet egyszerre láthatjuk. Pakson jártunkban nem lehet kihagyni hazánk egyetlen ipari nagyságú nukleáris létesítményét, ahol az atomerőmű működéséről, a villamos energia előállításáról és háztartásokba jutásáról kaphatunk hasznos információkat. MVM Paksi Atomerőmű ZRt. Tájékoztató és látogatóközpontja, valamint az Atomenergetikai Múzeum állandó és időszakos kiállításokkal várja látogatóit. Külön izgalmas, hogy előzetes bejelentkezés után lehetőség van belépni az üzemi területre is, ahol testközelből ismerkedhetünk meg az erőmű működésével.
A Tolnai borvidék az itt bemutatottakon túl is számtalan látnivalót és élményt tartogat.  Érdemes bebarangolni hazánk valamennyi borvidékét.