Top 3 bakancslistás helyszín a Csongrádi borvidéken

Turisztikai szempontból a Csongrádi Borvidék legvonzóbb településeit Csongrád, Hódmezővásárhely és Szeged jelentik. Bőven elég látnivalóval és élményforrással számolhatunk, és akár hetekre is találhatunk programot akár az család számára.

1. Gyógyfürdő, halászházak, világbabák – Csongrád

Csongrádi borvidék top látnivalók - csongrádi gyógyfürdő

Nyáron Körös és a Tisza találkozásánál hatalmas homokos fövenyen heverészhetünk, strandolhatunk a borvidék névadó városában Csongrádon. Érdemes a helyi borok mellett a halászcsárdák helyi specialitásait is végig kóstolni. Csongrád-Csanád megye egyik legszebb fekvésű, otthonos hangulatú fürdője a Csongrád központjában található Gyógyfürdő és uszoda. Különböző hűfokú fedett és nyitott gyógyvizes és úszómedencék, gyerekpancsoló, sőt egy 400 m2 felületű élménymedence várják a pihenni, felfrissülni vágyókat egész évben. A gyógyulást és regenerálódást segítik a szaunák, a sószoba és az aromakabin is, de komplett fizikoterápiás kezelést is kínálnak a gyógyulni vágyóknak.

37 házból áll az a népi műemlékegyüttes, mely az Alföldön példátlan jelenségnek számít. Itt az évszázadokkal ezelőtti építkezés kultúrájából, utcaképéből kaphatunk ízelítőt. Az épületek között olyan is akad, amely vendégházként működik, ilyenformán testközeli időutazásban részesíti vendégeit. A Tisza dél-nyugatról keletre kanyarodó ágában található a város legrégebbi része, a halászházak az egykori Belsővárosban helyezkednek el. Alapjaik helyenként akár 200-300 évesek is lehetnek.

Ha már az egyedülálló látnivalóknál tartunk, Csongrádban több ilyen is van. Például Európában is példa nélkülinek számít a Népek Háza Babamúzeum babagyűjteménye. A kiállítás darabjait Dr. Bánszegi Katalin budapesti „világjáró” gyűjtötte össze négy kontinensről. Mintegy háromszáz népviseletbe öltöztetett babát csodálhatunk meg itt.

Csongrádi apartmanok, panziók, vendégházak hotelek itt.

2. Gyógyvíz, Emlékpont, Tragédia – Hódmezővásárhely

Csongrádi borvidék top látnivalók - Hódmezővásárhely Emlékpont Múzeum

A Tiszántúlon, a Körös-Maros közén fekszik Hódmezővásárhely. Természeti kincse, fa tiszai táj mellett, gazdag termálvízkészletével csalogatja a látogatókat. A Török Sándor Strandfürdő és Gyarmati Dezső Sportuszodaszabadtéri és beltéri medencével, wellness szolgáltatásokkal és gyógyvízzel járul hozzá a feltöltődéshez. A 2200 méter mélyről feltörő, 76 fokos, alacsony keménységű, alkáli-hidrogénkarbonátokban bővelkedő gyógyvíz igazi kincs testnek és léleknek egyaránt. A város látnivalóit is érdemes megtekinteni, kezdve a Papi-féle szélmalommal, amit Csáki Bálint építtetett 1856-ban, majd 1891-ben a Papi család tulajdonába került, és egészen az 1940-es évekig működött.

Szintén időutazásra invitál a hódmezővásárhelyi Emlékpont, ami egyben hazánk első EMLÉKPONT-ja is. Itt állandó kiállítás keretében, a legkorszerűbb kiállítási technológiákkal és múzeumpedagógiai lehetőségek révén tapinthatóvá és felfoghatóvá válnak azok a történelmi folyamatok, amik Hódmezővásárhelyt és lakóit érték 1945 és 1990 között. Az első hazai, vidéki állandó Holokauszt kiállítást is a településen találjuk. A Magyar Tragédia kiállítóhely 2004. június 27-én nyitotta meg kapuit. Az 1944-45-ös esztendők áldozatainak állít felkavaró emléket. A zsinagóga órája ma is azt az időpontot, 10 óra 10 percet mutatja, amikor elhurcolták a város 737 zsidó lakosát.

Hódmezővásárhelyi apartmanok, panziók, vendégházak hotelek itt.

3. Napfényfürdő, Csillagvizsgáló, Vadaspark – Szeged

Csongrádi borvidék top látnivalók - Szeged

A Dél-Alföld legnagyobb városa, egyben Magyarország harmadik legnépesebb városa, Szeged. A Tisza-parti város attraktív parkokkal, hangulatos szökőkutakkal, füvészkerttel, színházakkal, múzeumokkal, szép utcákkal, szobrokkal készteti andalgásra látogatóit. Jó hír, hogy Magyarországon Szegeden süt a legtöbbet a nap. Kihagyhatatlan helyszín a városban a Napfényfürdő Aquapolis Wellness-, Gyógy- és Élményfürdő, ami egy négy évszakos vízi város 4400 m2 vízfelülettel, Európa leghosszabb, éves üzemelésű vízi csúszdájával. Pezsdítő élmény valamennyi korosztálynak. Ráadásul páratlan, 360°-os panorámában lehet része annak, aki a 30 méter magas csúszdatoronyból néz rá a városra.

Szintén remek úti cél a Szegedi Csillagvizsgáló, ahol csillagászati-űrkutatási ismeretekre tehetünk szert, és sötétedés után időjárástól függően távcsöves bemutatóra is lehetőségünk nyílik. Szintén nagyszerű élménypont a Szegedi Vadaspark, ami egyben a fajok menedékeként a Természetvédelmi Mentőközpontjában évente több száz állatot fogad. A befogadott vadak felépülésük után visszatérhetnek természetes élőhelyükre. A Városháza és a Bérpalota között látható a Széchenyi téren a Sóhajok hídja, ami átjárót biztosít a két épület között, és a velencei híd mintájára épült Lechner Ödön és Pártos Gyula építészek tervei alapján. Legszebb épületeink egyike a Szeged-Csanádi egyházmegye főtemploma, a Szegedi Dóm, ami hazánk egyik legnagyobb bazilikája is. Ebben a városban épületekben, kiállításokban is gyönyörködhetünk. Unatkozni nem fogunk, az biztos.

Szegedi apartmanok, panziók, vendégházak hotelek itt.