Szaunázás: tippek és tévhitek

Ha Te is a híve vagy a szaunázásnak, vagy csak most próbálnád ki és biztosra akarsz menni, akkor ez a cikk neked szól: a szaunázás kapcsán adunk most tippeket, no és persze néhány tévhitről is lerántjuk a leplet.

 

HASZNOS TIPPEK SZAUNÁZÁSHOZ

 

  • Csak egészségesen! Szaunázni csak akkor szabad, ha egészségesek vagyunk. Különös akkor kerüljük el a hőkabint, ha valamilyen gyulladással, fertőző betegséggel, szív- és érrendszeri problémával, magas vérnyomással küzdünk. Alkoholfogyasztás után sem teszünk éppen jót a szervezetünkkel, ha ittasan szaunába látogatunk, sőt!
  • Hogyan kezdjük? Mindenképpen tiszta testtel, nem utolsó sorban kipihenten. Hullafáradtan nem csak az élvezeti érték csökken, de akár még veszélyes is lehet a szaunázás.
  • Meztelenül, lepedőben vagy fürdőruhában? Alapvetően a hely határozza meg, hogy milyen ruházatban, vagy extrém esetben teljesen pőrén használható a szauna. Ha nincs kiírva, érdeklődj a wellness központban vagy a recepción. A legtöbb helyen egyébként a lepedőben és fürdőruhában történő szaunázás általánosan elfogadott. Ha pucéran akarunk szaunázni, akkor arra dedikált szauna vagy éppen erre külön kijelölt időszak ad lehetőséget. Ne lepődjünk meg azon sem, hogy más országokban mások a szokások.
  • Edzés előtt vagy után? Alapvetően utána, de mindenképpen várd meg, míg a pulzusod visszatér a nyugalmi állapotba és a tested kihűl.
  • Csendben? Igen! Szaunába alapvetően felfrissülni, relaxálni járnak az emberek. Nem véletlen, hogy több helyen a Csendet kérünk! tábla is kikerül. Szaunában, ha teheted, ne beszélgess a partnereddel, különösen ne tedd ezt hangosan, max. ha csak Ti vagytok.
  • Ideális hőmérséklet: 75-90 Celsius. Ha ezt soknak érzed, ülj az alsóbb padokra, illetve a bejárat közelébe. A szauna legmelegebb pontja egyébként a legmagasabb is egyben, így aki a legizzasztóbb helyet keresi, mindenképpen magasra üljön.
  • Hányszor és meddig? Egy igazán kiadós szaunázás a pihenőkkel együtt eltarthat akár 1,5-2 óráig is. Ez idő alatt a szaunát akár 3 alkalommal is meglátogathatod 10-15 percre, ezek között pedig a lehűlésé és a pihenésé a főszerep. Ha azonban kezdő vagy a szaunázás terén, akkor óvatosan is nyiss, maximum 15 percig maradj bent, de ha úgy érzed, hogy már nem bírod, gyere ki előbb, ez itt most nem a hősködés helye. Szaunázás után mindenképpen vegyél egy hidegzuhanyt, ez amúgy felpezsdíti a vérkeringést és segít felfrissülni. Utána ne rohanj vissza azonnal, hanem pihenj legalább 15 percet. Járatosabb szaunázok választhatják tusolás után a hidegfürdőt, vagy akár a jéggel történő átdörzsölést is.
  • Szaunázás után? Mindenképpen fürödjünk meg alaposan, hajat is érdemes mosni. Ez után pedig öltözzünk fel alaposan, mert ilyenkor könnyebben fázunk meg. No és persze sok-sok folyadék, egy kiadós szaunázás után akár 1-1,5 liter is lehet a folyadékveszteség.

 

3 TÉVHIT A SZAUNÁZÁS KAPCSÁN

 

1. A szaunázás fogyaszt. Nem igazán, legalábbis a klasszikus finn szaunára ez nem igaz. Aki esetleg szaunázás előtt és után is mérte már magát és jelentős, akár 1 kilogramm feletti súlycsökkenést tapasztalt, az leginkább az izzadás révén elvesztett (és sürgősen pótolandó) folyadék súlyát mérhette. Ha fogyni akarsz, akkor menj infraszaunába, itt az infrasugaraknak hála a zsírmolekulák elontása révén valóban fogyhatsz.

2. Megfázásra is kitűnő gyógymód. Sajnos ez sem igaz, sőt épp ellenkezőleg. Sem a megfázás érezhető kialakulásakor, sem annak kiteljesedése idején nem szabad a szaunába menni. A rendszeres szaunahasználat ugyanakkor az ilyen betegségek megelőzésében fontos szerepet játszik, hiszen erősíti az immunrendszeredet.

3. Ha hideg a szauna, akkor locsoljuk meg a kazánt, attól majd melegszik. Újabb tévhit. Valójában a hőmérséklet a gőzöltetés hatására nem változik, csak mi érezzük úgy, hogya növekszik, de ez pusztán a páratartalom megváltozásának következménye. Ha nem hiszed, figyeld meg locsolás utána hőmérőt, nem fog változni.

 

Kedvet kaptál egy kis wellnesszezéshez, keress és foglalj szállást most!  Ha pedig a legjobb családbarát wellness hoteleket keresed, akkor olvasd el erről készült toplistánkat is.