TOP 10 kihagyhatatlan látnivaló a Balaton körül

Ha a legnépszerűbb belföldi turistacélpontok közül egyet lehetne csak választani, akkor a turisták többsége nagy valószínűséggel a változatos élményeket kínáló, zöld vizű Balatonra szavazna.

Nem véletlenül! Itt szinte mindenki megtalálja a maga örömét: „tengert”, napfényt, fagyit, lángost. Sőt! Hegyeket, kalandparkokat, természetet, múzeumokat, egyre több nívós vendéglőt, sportolási lehetőségeket, melyeknek se szeri se száma. Szóval kalandra fel, irány a Balaton! De hova menjünk, ha már jó sokat napoztunk, strandoltunk és tartalmas időtöltésre vágyunk?

 

 

1. Keszthelyre a Festetics kastélyba

Fotó: http://keptar.oszk.hu/html/kepoldal/index.phtml?id=65713

Ha egy kis időutazásra vágyunk, akkor meg se álljunk Keszthelyig! A barokk stílusú Festetics-kastély Magyarország egyik leglátványosabb kastélya, mely hat különböző kiállítással várja a balatoni nyaralókat.

A csodálatosan szép épület 200 éven keresztül volt egy nemesi család tulajdona, a Festeticseké. A kastély építését még Festetics Kristóf kezdte el 1745-ben.

A kastélyban a főúri életformát ismerhetjük meg a korhűen rekonstruált és berendezett belső terei, termei, bútorai által. Itt található Magyarország egyetlen épen maradt főúri magánkönyvtára is, ahol több mint 80 ezer régi-régi könyv található. A kastély berendezésén kívül nagyon izgalmas a hintókiállítás is, amelyben 18-19. századi kocsikat, hintókat és lovas szánokat csodálhatunk meg, valamint a lovaglással összefüggő egyéb régi tárgyakat. Ezen kívül vadászati kiállítást is létrehoztak itt, mely a világ legkülönbözőbb helyeiről származó vadállatok trófeáinak ad helyet.

Ha megcsodáltuk a meseszép belső tereket, érdemes egy nagyot sétálni a kastélyparkban, ahol az 1880-as években szokásos elrendezés szerint alakították ki a kertet.  

Elérhetőség, nyitva tartás

Keszthelyi szállások itt.

 

 

2. A Szigligeti várba

Fotó: https://hu.wikipedia.org/wiki/Szigligeti_v%C3%A1r

Az északi parton, nem messze Keszthelytől, a hangulatos Szigliget falucska mellett áll ez a 750 éves vár, melyről lenyűgöző kilátás nyílik a Balatonra. Amikor épült, akkor ez a terület még sziget volt a tóban, amit valamikor réges-régen egy vulkán hozott létre.

A vár legrégebbi, első részeit a pannonhalmi bencések építették 1260-1262 között. Annyira tetszetős lett, hogy IV. Béla király 1262-ben meg is szerezte magának. Az évszázadok során aztán sokszor cserélt gazdát ez a kapós „ingatlan”, és az 1500-as években alaposan át is építették és kibővítették.

A török hódoltság idején Szigliget is része volt a végvárrendszernek, de később nem a törökök, hanem egy villámcsapás jelentette a végzetét. Belecsapott ugyanis a puskaport őrző toronyba, és sajnos a hatalmas tűzben a vár leégett. (Akkori tulajdonosa már nem állíttatta helyre, inkább a völgyben elterülő faluban emelt egy kúriát.) 1702-ben I. Lipót más várakkal együtt leromboltatta, a köveit pedig a környék lakossága széthordta… A megmaradt és rekonstruált várban megcsodálhatjuk a barokk korabeli konyhát, a fegyverkiállítást, a várkápolnát és természetesen a kiállítást a vár történetéről, mely a várgalériában – egy hajdanvolt tanítóházban – kapott helyet.

További információ, nyitva tartás

Szállások Szigligeten

 

 

3. Badacsonyba

Fotó: https://hu.wikipedia.org/wiki/Badacsony

Badacsony egy külön világ a Balatonon, semmihez sem fogható hangulata van. Ha erre esett a választásunk, számos helyre ellátogathatunk strandolás után: az Egry József Emlékmúzeumba, a Szegedy Róza házba, a tájház múzeumba, templomokhoz, kápolnákhoz, a Kisfaludy kilátóba, vagy a Folly Arborétumba.

Az Egry József múzeumban – mely a festő egykori, átalakított műtermes házában kapott helyet – festményeit, pasztelljeit nézhetjük meg, melyeknek mi is lehetne más témája, mint a Balaton.

A Szegedy Róza-házat és az őt körülvevő birtokot Szegedy Róza (Kisfaludy Sándor költő felesége) hozományként kapta 1800-ban. Az egykori lakószobákban ennek a kornak a hangulatát, műtárgyait, bútorait tekinthetjük meg és megismerkedhetünk Kisfaludy Sándor munkásságával is.

A Tájház Múzeum egy szép nádfedeles parasztház, mely 1898-ban épült. Az eredeti formájában meghagyott, felújított épületben látható berendezések, tárgyak a város múltjáról az itt lakó emberek életéről, szokásairól mesélnek.

A Kisfaludy- kilátó 437 méteren található a Badacsony hegyen. Innen csodaszép látványban gyönyörködhetünk: a Tapolcai-medencében és a környező hegyekben. Felmászni a 18 méteres kilátóra testmozgásnak sem utolsó.

A Folly-Arborétumban 130 fenyőfaj, 20 lomblevelű fafaj, 20-30 örökzöld és lombhullató cserjefaj él, ráadásul szép kilátás nyílik az Örsi-hegyre, a Badacsony felé és az ábrahámhegyi Szent Iván-kápolnára.

Ha mindezzel végeztünk, ne felejtsük el megkóstolni a mennyei badacsonyi bort valamelyik hangulatos és hűvös borospincében!

Szállások és további látványosságok Badacsonyban

 

 

4. A Szent György-hegyre, a bazaltorgonákhoz

Fotó:https://www.turautak.com/cikkek/turautak/szent-gyorgy-hegyi-bazaltorgona…

A 415 méter magas Szent György-hegy a Balaton-felvidék egyik jellegzetes tanúhegye, oldalában szőlő ültetvényekkel és hatalmas bazaltoszlopokkal. ( A hegy a nevét az egykoron a lábánál álló Szent György-kápolnáról kapta.)

A hegy alapkőzete az egykori Pannon-tenger puhább üledékéből származik, melyre 3–4 millió évvel ezelőtt, vulkánkitörések sorozatával keményebb, ellenállóbb bazalt- és bazalttufa rétegek rakódtak. A környező puha üledék lepusztult a szél és az eső által, de a bazaltsapka által védett terület megmaradt, melynek magassága így a korábbi felszínről tanúskodik. Ezért is nevezik tanúhegynek.

Ezek a szép oszlopok 30-40 méter magasak és orgonasípokhoz hasonlóan sorakoznak egymás mellett.  Egyszer mindenkinek látnia kell!

 

 

5. A Tapolcai tavasbarlangba

Fotó: http://www.bfnpi.hu/hu/tapolcai-tavasbarlang-latogatokozpont

Badacsonytól 20 perces autóútnyira találhatjuk ezt az egyedülálló természeti képződményt és a hozzátartozó izgalmas látogatóközpontot.

A különleges, vízzel telt barlang úgy alakult ki, hogy valamikor 12 millió évvel ezelőtt az itt hullámzó tenger mészkő üledéket rakott le az alatta található 210 millió éves dolomit felszínre. A lerakott puha mészkőbe érkezett a Bakonyból a felszín alatt egy 10 C-os karsztvíz és alulról nagy mélységből melegebb 30 fokos termálvíz. A hideg és a meleg karsztvizek keveredése a föld alatt üregeket, járatokat oldottak ki a mészkőben. Körülbelül 100 000 év kellett ahhoz, hogy létrejöjjön a mostani tavas barlang, amely része a város alatti, 10 km-es hosszú-hosszú barlangrendszernek.

Ezeket a járatokat 1903-ban fedezték fel helyi lakosok, kútásás közben és 10 év múlva már meg is nyitották a látogatóknak.

Az összekeveredett 20 °C-os langyos vizek a tavas barlangból tovább folydogálnak, majd a híres Malom-tóban látnak napvilágot, ahol akár csónakázhatunk is egyet barlangászás után.

Ha a Balaton északi partján nyaralunk, kihagyhatatlan élmény!

További információ és tapolcai szálláshelyek.

 

 

6. A Balaton felvidéki kis falvakba: Paloznakra, Pécselyre, Vászolyra, Dörgicsére, Salföldre, Kapolcsra, Köveskálra vagy Kővágóörse.

Fotó: https://hu.wikipedia.org/wiki/Balaton-felvidék

Ha már túl sok volt a strandolásból, lángosból, zsongásból és egy kis csendre és nyugalomra vágyunk, akkor érdemes beülni az autóba és körülnézni egy kicsit a Balaton-felvidék utánozhatatlan hangulatú kis falvacskáiban.

A hegyek által körülölelt, mediterrán vidéken festői látványt nyújtanak a középkor sűrű településhálózatát idéző falvak, fehérre meszelt parasztházakkal, boltíves tornácokkal, tekergős, terméskővel keretezett szűk utcácskákkal, szőlőültetvényekkel, régi templomokkal.

A csillogó, hatalmas víztükör fölé magasodó lankákról sok helyen csodás panoráma nyílik a tóra. Ha megpihennénk csavargás közben, fedezzük fel a környék hangulatos, vidéki idillt árasztó éttermeit, kávézóit az árnyas fák alatt!

 

 

7. Tihanyba

Fotó: https://hu.wikipedia.org/wiki/Tihany

Talán nem túlzás azt állítani, hogy Tihany a Balaton ékköve.

Ha leszámítjuk a fő utcán a turistacsalogató bazársort és a turistaáradatot, akkor egy igazi természeti kincset, több napra elegendő élménygyűjteményt találunk itt.

De hol is kezdjük?

Érdemes rögtön átverekedni magunkat ezen a főutcán és felmenni az apátságig. A mellette lévő kilátóból lélegzetelállító látványban lesz részünk, hiszen a lábunk alatt hever majd az egész Balaton.

Ha itt végigsétáltunk a sétányon oda és vissza, kirándulhatunk egyet az erdőben a barátlakásokig. A XI. században, orosz szerzetesek a itteni puhább bazalttufa kőzetbe vájták ezeket a kőbarlangokat, melyek anno lakhelyül és temetkezési helyként is szolgáltak.

A félszigeten belül két kisebb tó is található, ide is ellátogathatunk. Ezek a Balatontól teljesen függetlenül alakultak ki. A Belső-tó ma már elsősorban horgászparadicsom, a Külső-tó növényzettel sűrűn benőtt, gazdag élővilágot rejtő külön világ.

A Belső-tó közelében találhatóak, ún. gejzírkúpok, melyek a letűnt vulkanizmus nyomai. A képződményeket valamikor réges-régen hőforrások hozták létre.

A félsziget délnyugati partja mentén visszarepülhetünk pár száz évet, hiszen itt az eredeti balatoni partszakaszt és egy komplett nádi világot csodálhatunk meg.

Az őslevendulást se hagyjuk ki. Tihany mediterrán mikroklímáját mi sem bizonyítja jobban, mint a Csúcs-hegy oldalában tenyésző levendulamező. A kékes-lilás színű levendula kedvelt növénye a kiskerteknek is, a legtöbb tihanyi udvaron találunk belőle legalább egy csokorra valót.

Levendula Ház Látogatóközpontot sem szabad kihagyni: minden korosztály számára élményt nyújtó módon, interaktívan mutatja be a Tihanyi-félszigetet: a vulkánok egykori dühöngő világát, s a később elcsendesült táj harmóniáját.

Ha megpihennénk, számos autentikus magyar étteremben, vagy az apátságtól jobbra a mennyei panorámát kínáló kávézóban pihenhetünk egy jót.

Szállások és látnivalók Tihanyban

 

 

8. Balatonfüredre

Fotó: http://kultura.balatonfured.hu/jokai-mor-emlekhaz/

Balatonfüred kihagyhatatlan, ha balatoni nyaralásról van szó! Számtalan módon üthetjük el itt az időt, ha már sok volt a jóból a strandon.

Kezdjük mindjárt a Tagore sétánnyal, ami a kikötőből indul. De honnan ez a furcsa név? Rabindranath Tagore bengáli hindu költő volt, aki1926-ban itt gyógyíttatta szívbetegségét. Felépülését követően hársfát ültetett a gyógy-parkba. Tettét a régi indiai legenda motiválta, miszerint ha a fa gyökeret ver, ültetője sokáig élni fog, hogy láthassa megújuló hajtásait. A költő emlékfája és szobra körül liget alakult ki az elmúlt évtizedekben, amely máig őrzi a nevét.

Ha egy kicsit csendesebb programra vágyunk, akkor elsétálhatunk a Papsoka templomromhoz, amit a XII. században építettek. Az Árpád-korban „Papsoka”, a középkorban pedig „Siske” nevű falu temploma volt. A templom még a török időkben pusztult el, amikor teteje leégett, köveit a környékbeliek széthordták.

Kirándulhatunk egyet a Lóczy barlanghoz is, mely a városközponttól 5 perces autóútra található egy hangulatos erdei ösvény mellett. Az 1894-ben feltárt és 1934-ben megnyitott barlangot – csakúgy, mint a Tapolcai tavas barlangot – a mélyről feltörő, meleg víz oldotta ki a mészkő hegység gyomrában.

A Lóczy-barlangtól jelzett turistaút vezet fel a Tamás-hegyen (317 m) álló, fából épített 3 emeletes Jókai-kilátóhoz, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Balatonra.

Ha egy kis kulturális élményre vágyunk, akkor feltétlen ugorjunk be Jókaihoz a villájába! Sajnos ő és felesége Laborfalvy Róza már régen nem laknak itt, de a házban – melyben éltek és melybe híres írónk alkotott-, mintha megállt volna az idő: betekinthetünk az 1800-as évek hangulatába, a Jókai család füredi mindennapjaiba, felidézi társasági életük színes mozzanatait.

Remek kiállításokat tekinthetünk meg a Jókai Villához közel eső Vaszary-Villában. A 2010-ben restaurált villa Füred egyik legrangosabb, legjelentősebb épülete és csodás park veszi körül. Az itteni kiállításokat izgalmas irodalmi, zenés és előadói estek teszik még élvezetesebbé.

Szállások és további látnivalók, szórakozóhelyek Balatonfüreden itt

 

 

9. A Balatonföldvári Hajózástörténeti Látogatóközpont

Fotó: https://balatonfoldvarikilato.hu/

Ez a remek új létesítmény a Balatont és a balatoni hajózást, vitorlázást mutatja be  interaktív módon, terepasztalokkal, makettekkel, filmvetítésekkel, szimulátorokkal.

A kiállítás egy különleges, hajó alakú épületben lelt otthonra, melynek „árboca” a Balaton legmagasabb épített kilátója, magassága 70 méter. Ide muszáj felmenni ugyanis szép időben Balatonakarattyától egészen Keszthelyig ellátni.

A látogatóközpontban van mozi is, szuper 3d-s filmekkel, kávézó, játszószoba és a kertjében játszótér. Gyerekekkel (de gyerekek nélkül is) kihagyhatatlan!

További információért katt ide, balatonföldvári szállásokat pedig itt találsz.

 

 

10. A  Balatoni Bob Szabadidőparkba, Balatonfűzfőre

forras:balatonbob.hu

Ha valami igazán mozgalmas programra vágyunk, akkor remek választás a Balatonfűzfői panorámás bobpálya!

Az erdei környezetben megépített 800 méter hosszú Bobpályán átélhetjük a szabadság és a száguldás élményét, miközben a meseszép balatoni panorámában gyönyörködhetünk. Az élmény fokozásához hozzájárulnak az éles döntött kanyarok, bukkanók, és a pályán elhelyezett 15 méter hosszú alagút. 

Szóval adrenalin fröccsben garantáltan nem lesz hiány!
Ha lemegy a nap és besötétedik, akkor sincs gond: kivilágított pályán mehet tovább a száguldozás!

További információ + balatonfűzfői szálláshely-kereső.