Apartman vs panzió: mi a különbség?

Sokan teszik fel a fenti kérdést, hogy mi a különbség az apartman és a panzió között. Most mindent elmondunk, amit a két kategóriáról tudni érdemes.

Arról egy korábbi bejegyzésünkben már írtunk, hogy mi az apartman, de azért röviden összefoglaljuk, hogy mik is a főbb ismérvei. Az apartman, mint szálláshely-kategória egy gazdagon felszerelt lakrész, tulajdonképpen kicsit olyan, mintha egy komplett lakást vennénk ki. Ennek megfelelően találunk benne pl. konyhát (vagy konyharészt), melyben főző- és evőeszközök is vannak.  A panzióhoz képest ez is talán a legfontosabb különbség, az apartmanban általában saját magadra főzhetsz, míg egy panzióban erre nincs lehetőség, itt jellemzően valamilyen ellátást kapsz (pl.: reggelit, félpanziót).

Némileg árnyalja persze a képet az, hogy egyre inkább terjednek az apartman szállodák, ahol egy jól felszerelt kisebb vagy nagyobb „lakást” kapsz, ehhez azonban már szállodai szolgáltatások társulnak, így pl. kérhetsz reggelit, vagy ha úgy adódik, kitisztíttathatod a ruháidat.

A panziók leginkább a szállodákhoz hasonlítanak, de méretüknél és szobaszám-kínálatuknál fogva inkább a családias hangulat a jellemző, s persze egyszerűbb szolgáltatásokat nyújtanak, jellemzően alacsonyabb áron. Ha panzióban szállsz meg, akkor egy szobát kapsz, ami leginkább az alvásra szolgál. Persze megvannak a pontos kategória-besorolások (III. osztálytól egészen az I.-ig), amik részletesen leírják, hogy mit kell tartalmaznia a panzióban bérelhető szobáknak és ahhoz milyen szolgáltatások társulnak.

Röviden tehát az apartman és a panzió közti különbségek:

Szállástípus

Panzió

Apartman

Saját konyha

nincs

van (felszerelt)

Ellátás

van (minimum reggeli kérhető)

általában nincs, erről Neked kell gondoskodnod

Takarítás

van

nincs, vagy külön kell kérned