TOP 10 látnivaló Kaposvár

Kaposvár, Somogy megye gyöngyszeme, napjainkra a Dunántúl egyik legjelentősebb településévé nőtte ki magát. Az egyetemi város és püspöki székhely számos látnivalót és kulturális izgalmat tartogat az ide érkezők számára. Cikkünkből kiderül, milyen érdekességekre, programlehetőségekre bukkanhatsz, ha a településre látogatsz.

 

1. Csiky Gergely Színház

Tölts legalább egy estét a magyar színházi élet egyik legjelentősebb színhelyén! A Magyar Ede és Stahl József terveit dicsérő épület 1911-ben készült el, szecessziós stílusban. A Csiky Gergely Színház 1955 óta rendelkezik állandó társulattal. Egyaránt színvonalas előadásokra számíthatunk mind a prózai, mind a zenés és gyermekelőadások esetében. Tökéletes kulturális programmal és szórakoztató kikapcsolódással várnak a kaposvári zsöllyék.

 

2. Városi Fürdő

Kaposváron a kulturális sétát megelőzően vagy követően csobbanhatsz is. A Jókai liget mögött, szép környezetben, mintegy 50 ezer négyzetméteres parkosított területen helyezkedik el a város fürdője. A korszerű fürdőhely gyógyvize alkáli-kloridos és hidrogén-karbonátos hévíz, amely brómot, jódot és fluorid-iont tartalmaz. Összetételénél fogva enyhíti a mozgásszervi panaszokat, alkalmas reumatikus bántalmak, trombózis utáni állapot, izomhúzódás, izomgyengeség gyógykezelésére, csonttörések, porcsérülések és baleseti sérülések utókezelésére, de eredményesen használható nőgyógyászati kezelések hatásfokozására is. Valamennyi korosztály igényeit figyelembe vették a fürdő építése során, így a gyógyulni és pancsolni vágyó közönség egyaránt kikapcsolódhat medencéiben és az itt nyújtott wellness szolgáltatások révén.

 

3. Rippl-Rónai Emlékmúzeum

A magyar festőóriás a város szélén lévő Róma Villában lakott, ami igazi művészparadicsom volt. A Gundy György operaénekes ízlését dicsérő Villa 1908-ban lett a festőé. A ma emlékmúzeumként üzemelő épületben Rippl-Rónai bútoraival és nyolcvan képével állítanak gazdag emléket a művészóriásnak, aki alkotásaiban gyakran merített az otthon környezetéből. Ebből kaphatunk mi is ízelítőt, ha ellátogatunk ide.

 

4. Rippl-Rónai Múzeum

Somogy megye egyik esszenciális tudományos műhelyének számít a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum. Az itt található gyűjtemény mennyisége meghaladja a fél milliót. Öt szaktudományban is elmélyülhetünk a falai között: művészettörténeti, néprajzi, régészeti, újkortörténeti és természettudományi területeken is bővíthetjük ismereteinket gazdag gyűjteményének köszönhetően.

 

5. Nagyboldogasszony Székesegyház

1702-ben már állt egy kicsi fatemplom Kaposvár egyik legimpozánsabb épülete, a Kossuth téren található Nagyboldogasszony Székesegyház helyén. A jelenlegi neoromán épületet 1886-ban szentelték fel. A lenyűgöző építmény szenteltvíztartói carrarai márványból készültek, oltárai neves művészek munkái. Kaposvár második legrégibb szobra is itt található, ami 1742-ben készült a város védőszentjéről.

 

6. Erzsébet Szálló

A település főterén valaha két nevezetes szálló is fogadta a vendégeit. Ezek egyike az 1901-ben épült Erzsébet Szálló, ami anno hat hónap alatt épült fel, és nem csak fogadóként üzemelt, de itt kapott helyet a Forgalmi Adóhivatal és a rendőrség is. Saroktornyát Zsolnay cserepek díszítik, és az általuk kiadott formának köszönhetően a „bagolyvár” becenevet is magán viseli az épület.

 

7. Ásványmúzeum

Ha szeretjük a kézzelfogható dolgokat, és örömünkre szolgál a természet olyan kincseiben gyönyörködni, mint amilyenek az ásványok, Kaposváron erre is lehetőségünk nyílik. Hazánk lelőhelyeinek ásványait tekinthetjük meg a helyi Ásványmúzeumban. A többezres gyűjtemény mintegy 800 válogatott darabja nagyméretű, saját halogén világítású szekrényekben tárul a látogatók elé. A magyarországi ásványok mellett valamennyi földrész legfontosabb bányahelyeinek klasszikus, és világújdonságként számon tartott ásványaiból is ízelítőt kapunk.

 

8. Terrárium

Ha a gyerekeket is magunkkal visszük Kaposvárra, ne hagyjuk ki a programfüzérből az 1990-ben létrehozott Terráriumot se, ahol „Vörös Könyves” védett és egzotikus állatokban, többek között krokodilokban és kígyóritkaságokban gyönyörködhetünk.

 

9. Berzsenyi park

A megyeszékhely tüdeje, a Berzsenyi park, Kaposvár legnagyobb összefüggő zöldövezete, ami ideális egy kellemes sétára vagy jó időben akár romantikus piknikre is. A parkot növényritkaságok és szobrok teszik még hangulatosabbá.

 

10. Vadvirágok útja

Ha már séta, akkor ne hagyjuk ki a Vadvirágok útját se, ami a városi Megyeháza elől indul. Ez az út hat településen halad át, és 14 növényt ábrázoló szobor mellett haladunk el rajta. Ezek a növények a Zselici-dombságra jellemzők. Kaposvárról, érintve Kaposszerdahelyet, Szennát, Patcát, Zselickisfaludot, Szilvásszentmártonban ér véget. Tavasszal és nyáron remek apropó egy kellemes sétatúrára.

HA kedved kaptál Kaposvárhoz, kaposvári olcsó apartmanok, hotelek, panziók itt foglalhatók.