TOP 6 látni- és tapasztalni való Nyíregyházán

Nyíregyháza izgalmas úti cél, ahol több napot is el lehet tölteni úgy, hogy minden napra jusson program. A település méltán érdemelte ki kulturális szempontból is az Északkelet-Magyarország fővárosa becenevet. Könnyed családi kikapcsolódásra vágysz? Irány a város óriási állatparkja! Testi-lelki felüdülés után sóvárogsz? A Sóstógyógyfürdő és élményfürdőben parkolópályára teheted a mókuskereket. Szívesen ellátogatnál egy színvonalas vidéki színházba vagy a történelem utcakövein kalandoznál? Nyíregyházán választanod se kell, valamennyi programra lehetőség nyílik. Összegyűjtöttük a város legvonzóbb látni-, tapasztalni valóit.

 

1. Nyíregyházi Állatpark – A legek állatparkja

Hazánk legnagyobb állatkertje a 24 hektáron elterülő Sóstó Zoo. Nem csak mérete, de a park kialakítása is különlegessé teszi ezt a helyet, mert a természet kincsei érintetlenül illeszkednek a környezetbe. A szokásos állatkerti sétaélmény helyett így olyan élményben lehet részünk, mintha szabadon sétálgatnánk az állatok között. Természetesen annak veszélyei nélkül, abszolút biztonságos feltételek között. Láthatunk fehér tigrist, arapapagájt, adax antilopot, cápát, és sok más ritkaság megtekintésével is szélesíthetjük biológiai és földrajzi ismereteinket. Egy újabb beruházás jóvoltából, pedig az Indiai óceán mélyére is eljuthatunk és kalandozhatunk egy mesterségesen kialakított dzsungelben is. A nyíregyházi programok közül az állatpark a topok topja. Ne hagyd ki!

 

2. Sóstógyógyfürdő és Aquarius Élményfürdő

Ha paradicsomi élvezetekre vágysz, akkor mindenképpen merülj el Nyíregyháza sós vizű szikes tavában. A 9,5 hektáron elhelyezkedő, két részre osztott Sóstógyógyfürdő mélysége átlagosan 1,5 méter. A tó vizének már Mátyás király korában is gyógyerőt tulajdonítottak. Jótékonyan hat rehabilitáció, utókezelés, gerinc- és reumatikus panaszok, mozgásszervi és nőgyógyászati betegségek esetén. Sóstógyógyfürdőhöz tartozik az Aquarius Élményfürdő, ahol a wellness mellett az adrenalinfokozásra is van lehetőség. Az idősebbeket Termálvilág várja, pezsgőfürdő, Kneipp medence, szaunavilág, a fiatalabb korosztályt pedig az Élményvilág vadvízi sodrófolyosója, az óriáscsúszda, hullámmedence látja el szórakoztató izgalmakkal. A tervezők a legkisebbekre is gondoltak, amikor létrehozták a fürdő Gyermekvilágát mesevárral, méretre szabott medencével, csúszdákkal.

 

3. Sóstói Múzeumfalu

Miután megcsodáltuk az állatpark vad- és haszonállatait, kiáztattuk tagjainkat a gyógyfürdőben, érdemes időt szánni egy kulturális sétára is a szabadtéri néprajzi múzeumban. A Sóstói Múzeumfalu 1979 óta ismerteti meg látogatóit a táj sokszínű népi építészetével és lakáskultúrájával. A 7,5 hektáron kiépült egy faluközpont is kézműves műhelyekkel, iskolával, tűzoltószertárral, templommal, harangtoronnyal, szárazmalommal, működő szatócsbolttal és kocsmával. Az időutazás során részünk lehet akár egy-egy rendezvényen is a paplakban és a magtárban, míg a kisnemesi házban kiállításokat láthatunk. Szuper családi program lehet húsvétkor, pünkösdön, gyermeknapon, Szent Iván-éjjelén kézműves foglalkozásokkal, koncertekkel, gasztronómiai bemutatókkal, amelyek évente szerepelnek a helyszín programlistáján. De a hétköznapi sétát is feledhetetlenné teheti ez a helyszín.

 

4. Jósa András Múzeum

Kultúrkincsekből nincs hiány, ha bejártuk a múzeumfalut, és további ismeretekre szomjazunk, ne hagyjuk ki Kelet-Magyarország legrégibb közművelődési és tudományos intézményét se. A Jósa András Múzeumot 1868-ban alapította a kiváló régészként, orvosként, polihisztorként ismert Jósa András. A település és a megye művészeti emlékei egyaránt helyet kapnak az épületben, mely gyűjteményében sok más érdekesség mellett, olyan remekművek találhatók, mint a nyíregyházi születésű Benczúr Gyula festményei és Krúdy Gyula bútorai, valamint műveinek első kiadásai.

 

5. Evangélikus templom

A műemlékek és épületek vonzásában mindenképpen említésre és megtekintésre méltó a város legértékesebb műemlékének számító evangélikus templom, ami hazánk egyik legnagyobb barokk templom épülete. Falai jelenleg Nyíregyháza zenei életének adnak otthont. Az énekkari, zenekari és orgonakoncertek befogadására alkalmas tér minden részletében lenyűgöző látványt nyújt.

 

6. Móricz Zsigmond Színház

Miután valamennyi itt töltött napunk aktívan telt, érdemes egyik este megnézni egy előadást a város neves színházában, az 1894-es építésű Móricz Zsigmond Színházban. Minden évben híres vendégszínészek, színes programsorozatok, és ünnepélyes kőszínházi hangulat várja a színház szerelmeseit.

 

Nyíregyházi apartmanok, hotelek, panziók és további fantasztikus szálláshelyek itt találhatók.