TOP 10 látnivaló Velencei-tó

Fedezd fel a Velencei-tó évszaktól független szépségeit! Hazánk harmadik legnagyobb természetes tava, a Balaton mellett Magyarország legkedveltebb üdülőhelye. Ideális fekvésének és sekélységének köszönhetően Európa egyik legmelegebb tava, nyáron a víz hőmérséklete akár 26-28 fok is lehet. Nátriumban és magnéziumban gazdag vize tökéletesen alkalmas a fáradt test felfrissítésére, és a reumatikus panaszok enyhítésére. Ám nemcsak kánikulában tökéletes úti cél, de a természeti környezetéből adódóan valamennyi évszakban csodás. Íme néhány a környék legszebb látnivalói közül, melyek miatt érdemes úticélnak választani a hazai Velencét!
 

AGÁRD

Ha a Velencei-tó déli részét fedeznéd fel, mindenképpen nagy élmény lehet gyerekekkel is Agárd.

 

1. Gárdonyi Rönkvár

A településen rábukkanhatunk az Egri Vár kicsinyített mására az agárdi gyógyfürdő közelében. A közel 500 m2-es rönkvár Gárdonyi Géza szülőháza és a Velencei-tavi Galéria melletti területen található, így szinte egy helyen több látnivalóval is gazdagíthatjuk az itt töltött időt. Egy 50 m-es földalatti labirintust, egy 9 méter magas tornyot és a Dobó bástyát is megtalálhatjuk a Gárdonyi Rönkvárban tett kalandunk során. Olyan vezetett várfoglalkozásokon is részt vehetünk, mint, amilyen a várcsata, ami során végvári vitézzé válhatunk, és a gyerekek garantáltan imádni fogják, de különböző vitézi próbák kiállására is lehetőség nyílik a vár falai között. Igazi történelmi ismeretterjesztő programra számíthatunk interaktív tálalásban.

 

2. Gárdonyi Géza Múzeum

A várlátogatás előtt vagy után megismerkedhetünk az Egri csillagok írójának életével is. Az író szülőházában tett látogatásunkkal meglehetősen élethű benyomásokat szerezhetünk Gárdonyi Géza, eredeti nevén Ziegler Géza életének legfőbb állomásairól, irodalmi munkásságának kiemelkedő értékeiről.

 

3. Madárvárta, az ország első madártani kutatóháza

Mind a felnőtteknek, mind a gyerekeknek meditatív ismeretszerző programot kínál az agárdi madártani kutatóház, ahol egy toronyból rálátásunk nyílik a Velencei-tó madárvilágára. A dánok és a németek után, hazánk 3-ikként csatlakozott a madárgyűrűzéshez. Az ország első Madártani kutatóháza a felnőtt bel- és külföldi kutatók expedíciós bázisa, ahol a látogatók madártani, természetvédelmi ismereteit is gazdagítják.

 

DINNYÉS

Agárdtól dél-nyugat felé haladva Dinnyésre érkezhetünk. A település szintén apropót kínál arra, hogy itt is elidőzzünk kicsit.

 

4. Várpark

Történelmi ismereteinket még életszerűbb körülmények között bővíthetjük Dinnyésen, a Hagyományőrző Központtól néhány lépésnyire, Alekszi Zoltán udvarán, aki megálmodta és megalkotta a Várparkot. Itt a középkori magyar várak makettjei között tehetünk egyedülálló történelmi sétát. Az építmények különlegessége, hogy eredeti anyagukból (fából és kőből) és eredeti tájolással készültek, a legvalósághűbb megjelenés érdekében. A várakat egy Nagy-Magyarország formájú sétány övezi, így a várak „eredeti” helyükre kerültek a „térképen”. A sétányon oszlopok állítanak emléket 1-1 magyar királynak, kormányzónak, fejedelemnek. A kuriózumnak számító látványosság minden korosztály számára élményt jelenthet, tárlatvezetéssel pedig a történelmi tudásunk is gazdagodhat.

 

PÁKOZD

A Velencei-tó északnyugati kiszögellésében található Pákozd neve két fontos, győztes csatával is összeforrt a történelmünk során. Kirándulásunk során itt megcsodálhatjuk a múlt lábnyomait, és a természetben is gyönyörködhetünk.

 

5. Arborétum a Mészeg-hegyen

A Velencei-hegység növény- és állatvilágából nyújt „instant” ízelítőt a Mészeg-hegyi Arborétum, ahol kellemes sétát tehetünk, de akár piknikezhetünk is a természet lágy ölén. A Pákozd – Sukorói Arborétum és Szabadidőpark a Velencei-tó legszebb táján található 96 hektáros terület, ahol 250 féle fa és cserje, számtalan lágyszárú növény tárul a szemünk elé. Az arborétum kilátó tornyából a csodálatos Velencei-tavi panorámában is gyönyörködhetünk.

 

6. Katonai Emlék Park Pákozd- KEMPP

Az arborétum szomszédságában található hazánk legújabb Nemzeti Emlékhelye. A Katonai Emlék Park rengeteg látnivalót, izgalmas kalandokat tartogat a látogatói számára. Tanösvényszerűen járhatjuk végig a lövészárkokat, kiállítások és emlékművek hozzák testközelbe a történelem hőseit, vezethetünk vadászrepülőt (szimulátorral). Egyszóval számtalan programot rejt a park, amiért érdemes ide is ellátogatni.

 

7. Pákozdi csata Múzeum

A történelmi események nem maradhatnak emlék nélkül a településen. A Pákozdi csata Múzeumban újra élhetjük a terepasztalon a II. Pákozdi-csata eseményeit, megismerkedhetünk a korabeli fegyverekkel, zászlókkal és ruhákkal. Az újonnan átépített múzeum kávézójának teraszáról pedig újabb szemszögből nyílik rálátásunk a Velencei-tóra és környékére.

 

SUKORÓ

Az északi parton is kincsekre bukkanhatunk. Sukoró, a Velencei-tó és a Vértesalja tájegységbe ágyazott hívogató szépségű település, ahol mindenképp érdemes elidőzni.

 

8. Angelika és Éva – forrás

Csodálatos természeti környezetben formálhatjuk a vádlinkat egy sétálós túra során. Sukoróból az Erdész utcán fölfelé, majd az út bal oldalán iránymutató táblák segítségével, a zöld jelzés mentén haladva juthatunk el az Angelika-forráshoz, útközben pedig elhaladunk az Éva-forrás mellett is. Sétánk során szinte haraphatjuk a levegőt, az erdő fuvallata, a tavi panoráma igazán lenyűgöző élményt nyújt.

 

KÁPOLNÁSNYÉK

Vörösmarty Mihály szülőfaluja, a Gárdonyi járásban található Kápolnásnyék is tartogat látnivalókat a Velencei-tó körül kalandozók számára.

 

9.  Dabasi Halász-család kastélya

Kápolnásnyéken a Deák Ferenc utca 9. szám alatt egy olyan családi kastélyra bukkanhatunk, aminek falai adtak menedéket az Aradi Vértanú Schweidel József lányának a megtorlás idején. A dabasi Halász-család kastélya a 19. század első felében épült klasszicista stílusban, majd az 1930-as években a neobarokk jegyében épült újra. Az impozáns épület napjainkban kiállítótérként működik.

 

10. Vörösmarty-Múzeum

Nemzetünk egyik nagy költője, Vörösmarty Mihály született Kápolnásnyéken. Szülői háza, a Nádasdy kúria eredetileg ispán lakként szolgált. A költő édesapja a Nádasdy család gazdatisztje volt, így tölthette Vörösmarty a gyermekkorát a kúria falai között. A kúria jelenleg múzeumként működik, ahol a 19. század első felének hangulatával, és az író használati tárgyaival ismerkedhetünk meg közelebbről.