Top 10 látnivaló Miskolctapolcán (és környékén)

Ha kiszállnánk kicsit a hétköznapok malmából, úticélból Belföldön sincs hiány. A Hejő patak völgyében, a Bükk hegység keleti részén fekvő Miskolctapolca vonzó lehetőségeket tartogat erre, akkor is, ha csak hétvégén ruccannánk ki. Összegyűjtöttük, milyen látnivalók tehetik még élménydúsabbá az itt-tartózkodást.

 

1. Miskolctapolcai Barlangfürdő

Miskolctapolca Miskolc város része, szláv eredetű neve fürdőhelyet jelent. Elnevezéséhez hűen a település gyöngyszeme a Barlangfürdő, mely egy Tavas-barlangból kialakított, Európában egyedülálló létesítmény. A négycsillagos strand fedett és kültéri medencékkel, hidroterápiával, különböző masszázs- és gyógyterápiával egész évben nyitva áll a fürdőzni vágyók előtt. Tapolcán a természet fedett uszodájában igazi élmény a lazítás, amellett, hogy gyönyörű helyen pancsolhatunk, a hegy mélyéből fakadó kellemes hőmérsékletű termálvíz és szennyeződésektől mentes levegő vár itt ránk. A hosszú évezredek alatt a víz csodálatos szobrász-munkáját őrzi a Barlangfürdő valamennyi romantikus zegzuga. Kihagyhatatlan élmény!

 

2. Park a Barlangfürdő környezetében

Fürdőzés előtt érdemes bejárni a Barlangfürdő környezetében található parkot, ahol csónakázótó, játszótér, kalandpark, nyáron pedig bobpálya színesíti az andalgást. Platánok, örökzöldek, fűzek, nyírek tarkítják a parki élővilágot, a kacsák, hattyúk is szívesen sétálgatnak a parkban, a fákat pedig mókusok lakják.

 

3. Avalon Park

A Bükk hegység szívében található élménypark számtalan szórakozási lehetőséget nyújt kicsiknek, nagyoknak. Többek között egy 2500 négyzetméteres szabadtéri játszópark és elektromos gokart pálya gondoskodik a tartalmasan eltölthető időről.

 

4. Jézus Szíve Sziklakápolna

Miskolctapolca központjától 1 km-re, a Brassói utcában található a település egyik nevezetessége, a Jézus Szíve Sziklakápolna. A lenyűgöző szentélyt az egykori Verebes-tanyán található két barlangból alakították ki, és 1935-ben szentelték fel. Vasárnaponként római katolikus szentmisének ad otthont.

 

5. Avasi kilátó

Miskolctapolca központjától 5 km-re található Miskolc egyik jellegzetes építménye, a 72 méter magas Avasi Kilátó és tévétorony. Ha Tapolcán járunk, ide is érdemes ellátogatni, mert innen „nagy egészként” csodálható meg a város panorámája.

 

6. Herman Ottó Múzeum – Miskolci Képtár

Amellett, hogy Miskolc legnagyobb múzeuma, a Hermann Ottó Múzeum rendelkezik az egyik leggazdagabb kiállítással a hasonló vidéki intézmények közül. 1999-ben az Év Múzeuma címet is elnyerte. Ha kultúrára vágyunk a pihenés során, ide mindenképpen érdemes ellátogatni.

 

7. Diósgyőri vár

Miskolctapolca központjától 12 km-re megtaláljuk a középkori lovagvárként is emlegetett, Diósgyőri Várat, amit szintén érdemes útba ejtenünk, ha szeretnénk felfedezni Miskolctapolca környékének javát. Az erődítményről elsőként Anonymus emlékezett meg.

 

8. Lillafüredi Állami Erdei Vasút

És ha még tovább kalandoznánk, akkor ejtsük útba Lillafüredet is, ahonnan akár Garadnáig elvonatozhatunk, a 14 kilométer hosszú szakaszon közlekedő Állami Erdei Kisvasúttal. Ez szintén csodás kaland lehet különösen nyáron és tavasszal.

 

9. Mélységek és magasságok – sziklák és barlangok

A Miskolc-Lillafüred környéki hámori mészkősziklák egyik leghíresebb darabja a Molnár-szikla, ahová a Csanyik-völgyből túraútvonal is elvezet. Nem kell messzire mennünk, ha a magaslatok mellett a mélységekre is kíváncsiak lettünk, hiszen ebben a térségben található az egyik legizgalmasabb, látogatható barlang is, a Szeleta-barlang őskori leleteivel, és az Anna-barlang mésztufa-öble is. Szintén Lillafüreden barangolhatjuk be a Szent István-barlangot, melynek 170 méternyi szakasza is látogatható, és különleges formájú cseppköveket rejt.

 

10. Mint a mesében: Függőkert, vízesés és palota

A neoreneszánsz stílusban épült lenyűgöző lillafüredi Palotaszálló, a három völgy találkozása, a Hámori-tó és a szálló alatti hegyoldalban kialakított Függőkert, mely lépcsőzetesen ereszkedik egészen az Anna-barlang bejáratához, szintén mesés helyszínek az andalgáshoz, de a családi kiruccanás mérföldköveinek sem utolsók.

 

Ha szeretnéd megismerni ezt egy gyönyörű helyet, akkor miskolctapolcai apartmanokat, illetve további szálláshelyeket itt találsz.