Top 10 látnivaló Tatán: Minden, amit tudni akartál a vizek városáról

Tata városa egy igazi kis ékszerdoboz Komárom-Esztergom megyében, és bár népessége alapján nem nagy, ám nevezetességeiben annál gazdagabb. Ha Tatára tervezel ellátogatni, az alábbi lista nagy segítség lesz számodra.

 

1. Öreg-tó

Tata Öreg-tó

képforrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Öreg-tó

Tatát nem hiába hívják a vizek városának, hiszen kapásból három nagy tóval is büszkélkedhet a kisebb vizei mellett.  Az ország legrégebbi halastava talán a legnépszerűbb része a városnak, ahová rengetegen látogatnak el évről-évre.  Nem is csoda, hiszen a tó jelentős méretű részen terül el, partja pedig szépen kiépített. Élővilága rendkívül gazdag, ráadásul ritka madarak is szép számban bukkannak fel a vonulási időszakban. Bizonyos időszakokban tömegesével gyülekeznek a tavon és környékén, ezért szabad szemmel is jól megfigyelhetjük őket.  Az évnek minden szakában érdemes ellátogatni ide, mert bár a tavat ősszel leengedik, a lúdfélék főként az őszi-téli időszakban jelennek meg. Ha teheted, mindenképpen vegyél részt a Tatai Vadlúd Sokadalmon, mert páratlan élményben lehet részed.

 

2. Tatai vár

Tatai vár

Az Öreg-tó partjának legimpozánsabb része a Tatai vár, amely eredeti típusát tekintve vízivár volt.  A várat Luxemburgi Zsigmond építtette a 14-15. század fordulóján, vélhetően egy korábban ott fekvő vár alapjaira. A ma ismert romantikus kinézete az elmúlt 200 évben történt átalakításoknak és felújításoknak köszönhető.  A várban 1955 óta működik a Kuny Domonkos Múzeum, ami igazi örömhír a múzeumkedvelőknek.  Évente több alkalommal rendeznek remek programokat a várban és környékén, érdemes eszerint időzíteni az utazást. Megláthatjuk a vár egy másik, rendkívül bájos arcát is, ha esti sétára indulunk. Gyönyörűen kivilágított fényei tükröződnek az Öreg-tavon is.

 

3. Cifra-malom

Tata Cifra-malom

képforrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Vízimalmok_Tatán

Az Öreg-tó középső zsilipjénél található ez a kedves kis épület, ami megélt néhány viharos időszakot.  Az egyetlen malom, amely átvészelte a török időket, ráadásul használatban is volt egészen 1960-as évek végéig. Egyelőre sajnos nem látogatható, ám elismerésre méltó korát és múltját tekintve mindenképpen megérdemli, hogy a top 10 tatai látnivalók között szerepeljen.

 

4. Angolkert

Tata - Angol kert

képforrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Angolkert_(Tata)

A Cseke-tó körül fekszik, a helyiek Angolparkként nevezik. A Tatára látogatóknak szinte kötelező program, hiszen gyönyörűen rendezett, és igazi természeti értékeket tudhat magáénak.  A park bája Kazinczy Ferencet is elbűvölte, és visszatért újra, hogy csodálhassa a szép platánsort. Ennek a látogatásnak az emlékére állították fel a Kazinczy padot 1964-ben a Cseke-tó partján.  A parkban egy templom maradványait imitáló műrom járul hozzá a hely romantikájához.  Az Angolkert területén két  barlang is van, de nagyközönség számára nem látogathatóak.

 

5. Harangláb – Óratorony

Tata Harangláb óratorony

képforrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Országgyűlés_tér_(Tata)

A város főterén, az Országgyűlés téren található ez a különleges óratorony, melynek érdekessége, hogy az épület fa része vasszögek nélkül, úgynevezett lapolással készült.  A néphagyomány úgy tartja, hogy nyolcszögletű építmény tornyában lévő fülkéket városi fogdának használták.  A felújított épület átadása óta óránként hallható harangjáték.

 

6. Szent Imre templom

Tata Szent Imre Templom

képforrás: http://www.tataikapucinus.hu/

A Haranglábtól nem messze rábukkanhatunk egy szerény, de annál bájosabb templomra. Azonban a tóvárosi kapucinus templom visszafogott külseje, meglepően pompázatos barokk belsőt rejt.  A templom bejárata felett az Esterházy címer, felette pedig Assisi Szent Ferenc látható.  A városi sétád során, szánj egy kis időt rá, nem fogod megbánni!

 

7. Kálvária-domb

Tata - Kálvária-domb

képforrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Kálvária-domb_(Tata)

A Tatára érkezőknek mindenképpen célszerű ellátogatni a Kálvária-dombra, hiszen a természet szépségén túl különleges építmények is egyaránt megcsodálhatóak. Egyik érdekessége, hogy a város legmagasabb pontján helyezkedik el, ezzel pompás kilátást biztosítva a városra, az Öreg-tóra és a hegyekre a távolban. A dombon egyébként kilátótorony is van, amire érdemes felmenni, ugyanis lenyűgöző látvány tárul a szemünk elé. A föld- és őslénytan szerelmesei számára óriási élményt nyújthat a domb lábánál fekvő Geológiai Szabadtéri Múzeum, ahol megtekinthető többek között Magyarország kőzeteinek jelentős része is. Fontos azonban tudni, hogy a tárlat csak szakvezetéssel látogatható.  A dombon található Kálvária-szoborcsoportot, illetve a Kálvária kápolnát se hagyd ki!

 

8. Tatai Fényes Tanösvény

Tatai Fényes Tanösvény

Természetkedvelők figyelmébe ajánljuk a Fényes Forrásvidéket, ahol élményekben gazdagodhat mindenki korosztálytól függetlenül. Ezen a területen található a Fényes Tanösvény, ami egy 18 állomással rendelkező ökoturisztikai útvonal csupa izgalmas és informatív programlehetőséggel kecsegtetve. Tata 2010-ben a biodiverzitás, vagyis a biológiai sokféleség magyarországi fővárosa lett, ami nem is csoda, hiszen a városnak számos természeti értéke van.

 

9. Tatai Fényes Strandfürdő

Tatai Fényes Strandfürdő

Ha egy kis pihentető kikapcsolódásra vágysz, látogass el a város központjától 3 km-re található Fényes Fürdőbe!  Ez egy olyan strand-, és kempingkomplexum, amely természetes források által táplált, emellett természetvédelmi szempontból kiemelt fontosságú lápvidéket is magáénak tudhat.  Igazi wellness élmény lesz egy csodás környezetben, nem érdemes kihagyni!

 

10. Derítő-tó

Tata, Derítő-tó

képforrás: https://deritoto.hu/

A listánkról természetesen a Derítő-tó sem hiányozhat.  A vizek városának egyik közkedvelt horgásztava páratlan szépségű természeti adottságaival vonzza a pihenni vágyókat. A horgászok paradicsomának is nevezik, de bárki számára remek kikapcsolódást jelenthet az ott töltött idő. Egy kellemes sétát igazán megér!

Ha kedved kaptál, de még nincs szállásod, akkor itt foglalhatsz online Tatán apartmant, hotelt, vendégházat vagy éppen panziót.