Top 10+1 látnivaló Pécsen: Kászim pasa dzsámijától a Zsolnay Kulturális Negyedig

Kétezer éves múltú város, ahol kötelező eltölteni legalább 3 napot…de még ez sem elég ahhoz, hogy együtt lélegezz a várossal, és otthonosan mozogj azokon a csodás helyeken, amelyet Pécs tartogat az ott élőknek. Mivel a 25 emeletes szellemházhoz már nem lesz szerencsétek, sorra vesszük mi az, amit valóban érdemes megnézned, és mi az, amit simán kihagyhatsz az útikönyvek ellenére is.

 

1. Széchenyi tér, Kászim pasa dzsámija

képforrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Széchenyi_tér_(Pécs)

A másfél évszázadnyi török uralom látványos Baranya megye székhelyén, Pécsen.  A város főtere, a Széchenyi tér, ahonnan bármelyik irányba is indulsz el, mindenütt találhatsz kedvedre valót.  Nem tudod nem észrevenni Gázi Kászim pasa dzsámiját, Pécs egyik jelképét, amely Európa legészakibb épségben maradt dzsámija, a magyarországi török-iszlám építészet legjelentősebb alkotása. A templom hétfőtől vasárnapig látogatható. Írásos feljegyzések alapján ezzel együtt összesen 7 db dzsámi állhatott a mi városhatáron belül. Memi pasáé a Ferences templomnál, Ferhád pasáé a mai Kazinczy utcában, Hadzsi Huszein pasáé a Király utca végén, ami pálos kolostor volt, ma a Széchenyi gimnázium – ez utóbbit már 1766-ban elbontották.

 

2. Sétáló utca (Király utca)

képforrás: https://www.pnsz.hu/

Pécs sétáló utcája a Király utca, amely a Széchenyi tértől keleti irányban halad a Búza téren keresztül a Katalin utcáig, amelyben számos műemlék jellegű, nevezetes épület látható. Közben beleszalad a Színház térbe és keresztezi a Líceum utca. Az első szemrevaló műemlék épület a szecessziós Palatinus Hotel, amely Pilch Andor tervei szerint épült 1915-ben. Tovább sétálva a Színház tér komédiás szobrokkal díszített szökőkutas medencéi között a Pécsi Nemzeti Színház főbejáratával találkozhatunk. A színház szomszédságában találjuk a város kulturális életében igen fontos szerepet játszó Dominikánus ház épületét, melyben a Pécsi Kulturális Központ működik. A sétálóutca végénél áll a kéttornyú Pécsi Líceum Templom, amely 1741 és 1756 között épült fel egy török dzsámi helyén.  Az utca számtalan étteremnek, kávézónak és hangulatos bárnak ad otthont. A teljesség igénye nélkül ideteszünk néhányat, amik ár-érték-hangulat arányában nekünk jó szolgálatot tettek. Rögtön a tér és a Király utca sarkán találjátok a Lezser Bárkonyhát. Kellemes terasz, kellemes ételek, jó borok. A turisták és a külföldiek imádják. Korhely Étterem: sajátos hangulat, egyedi design és speciális ételkülönlegességek. strEAT: stabilan a legjobb hambi a városban. Közvetlenül egymás mellett: Reggeli és Nappali. Egy tulaj, hasonló stílus. A nevük is beszédes. Kezdd a napod a Reggeliben, mert menő az atmoszféra, és bőséges a kínálat. A Nappaliba meg ugorj be délután, mert valamilyen dzsemboriba biztosan belefutsz. Ha tovább állnál az legyen a Cooltour Café, mert a háromszintes romkocsma három különböző térben várja a szomjazókat, köztük egy hangulatos sörkerttel. És ha nem elég a sörkert, akkor irány a Karavella, mert ilyen sörkínálattal kevés helyen találkozik az ember.

 

3.Lakatfal

képforrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Pécsi_lakatfal

A szerelmesek lakatjai több településen előforduló látványosság, de Magyarországon először Pécs belvárosában jelentek meg a lakatok két egymáshoz közeli vaskerítésen. A régi fal már réges-rég betel, így 2013-ban kifejezetten erre a célra építettek lakatfalat a Sétatér keleti végén.

 

4. Dóm tér

képforrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Pécsi_székesegyház

A Sétatéren felfelé haladva a Dóm térhez érünk ki,  amely a belváros egyházi központja, világörökségi terület, a Püspöki Palotával és a Székesegyházzal együtt. Ez a városnak az a része, ahol a legtöbb szabadtéri fesztivál megrendezésre kerül, és ha épp nincs esemény, a parkosítás miatt óriási a nyüzsgés.

 

5. Cella Septichora, Ókeresztény Sírkamrák

A  Dóm tér egyik turisztikai látványossága az Ókeresztény Sírkamrák. Azt szögezzük le, hogyha valaki nem megszállottja a síremlékeknek és a régészetnek olyannyira, hogy csekély kis maradványokkal is beérje, akkor ezt akár ki is lehet hagyni, főleg hogy egy részük a földfelszínen is látható.  De aki szeretné, annak itt egy kis kedvcsináló: A magyarországi világörökségi helyszínek közül a pécsi ókeresztény temető az egyetlen, amely kultúrtörténeti kategóriában nyert felvételt az UNESCO világörökségi listájára. A több ezer sír, számos sírkamra, sírkápolna, valamint nagyobb temetői épületek (mauzóleum, Cella Trichora és Cella Septichora) nagyszámú keresztény közösségre, vallási központra utalnak. A római kori település a mai belváros területén feküdt, legkésőbb a 4. század elején központi részét, kb. 400 x400 m nagyságú területet, városfallal vettek körbe. Hétfői napok kivételével látogatható.

 

6. Barbakán

képforrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Barbakán_(Pécs)

A pécsi Barbakán egy gótikus stílusú barbakán, azaz előretolt kapuerőd, amely Pécs városának egyik szimbóluma, a belvárost körülvevő középkori várfal északnyugati sarkánál.  A Dóm-tértől egyenesen a Barbakán kerthez lyukadunk ki, mellette található az épület. Vele szemben érdemes beugranunk a N-eozin Grillteraszra, nemcsak azért, mert jól főznek és nagy választékban kaphatóak villányi borok, de az óriási udvarban található az Angster emlékmű, amely Pécs és az ország leghíresebb orgonaépítőjének, Angster Józsefnek a különös emlékműve. A hely non plus ultrája, hogy a Nyugati várfalról mesés kilátás tárul elénk a városra.

 

7. Tettye

képforrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Tettye_(városrész)

A Mecsek lankáira felkúszó Tettye Pécs városának egyik legfestőibb tája parkkal, romokkal, barlanggal és arborétummal.  A belvárostól északkeletre fekszik, 200-300 méter tengerszint feletti magasságon. A park központi részén találjuk Szathmáry György pécsi püspök XVI. század elején épült reneszánsz nyári palotájának romjait.  A romoktól délre, a játszótér alatt található a mésztufabarlang egyedülálló geológiai képződménye. A mintegy tízezer éves, laza szerkezetű, vastag mésztufába a Tettye-forrás vize beszivárgott, feloldotta a mészanyagot, és kialakította a barlangot. A Tettyére vezető Magaslati út hegy felőli oldalán hozta létre az 1920-as években Pintér János banktisztviselő a nevét őrző kertet. A terület kedvező klímáját kihasználva elsősorban örökzöldeket telepített ide.  A kert a májusi virágzáskor a legszebb. 2013-ban a kertet teljesen felújították, új, a 20-as éveket idéző kerítésre cserélték le a régit, megnyitották a park felső részét is a látogatók előtt, és a kert bejárati részén létrehoztak egy főként vakok és gyengénlátók részére kialakított illatösvényt. Sokak véleménye szerint Pécs legromantikusabb helye a Havi-hegy szikrázóan fehér mészkőtömbje, tetején hazánk legmeghökkentőbb feszületével és a bájos, hófehér kápolnával. A szikla tetején álló keresztet Rétfalvi Sándor szobrászművész készítette 1973-ban. A megrázó erejű bronzkereszt mellől fantasztikus kilátás nyílik a városra. A Tettye étterem mögül indul a lépcsőkkel megtámogatott sétaút az elképesztő kilátást nyújtó Balázs-pihenőhöz. 20-25 perc alatt érünk fel a korláttal védett, sziklába vájt lépcsőkön a kilátóhoz, útközben végig egyre pazarabb kilátást élvezve.

 

8. Tudás Központ

képforrás: https://lib.pte.hu/

Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont illetve hivatalos becenevén Kaptár, egy kulturális központ Pécs Balokány városrészében.  A „Kaptár” tulajdonképpen a Tudásközpont szellemi, spirituális, meditatív központja. Hat emelet magas, az épület minden szintjén jelen van, a földszintről léphetünk be a belsejébe. Alakjával, színes Zsolnay-porcelán burkolatával az Univerzumot jelképezi, de nevéhez hűen egy zsongó méhkasra is emlékeztet. 

 

9. Kodály Központ

A Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont Közvetlenül szomszédságában található a Kodály Központ. A 2010-ben épült  intézmény a dél-dunántúli régió legnagyobb befogadóképességű, multifunkcionális hangversenyterme és konferenciaközpontja, ahol mindig találunk valamilyen izgalmas zenei programot.

 

10. Balokány

képforrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Balokány

Személyes kedvencünk a Balokány. Elhaladva a Tudás- és Kodály Központ mellett, kikötünk egy kissé romos, de annál hangulatosabb rész mellett, a Balokány Ligetnél. Közepén egy a hely nevét viselő tó, ami az egyik leg különlegesebb hangulattal bíró része Pécsnek. Nézzétek meg.

 

+1 Zsolnay Kulturális Negyed

képforrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Zsolnay_Kulturális_Negyed

A világért sem hagynánk ki a lényeget, a meseszép Zsolnay-negyedet, amely a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa projekt legnagyobb beruházása volt. A pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúra területének nagy részén épült fel két év alatt. A hatalmas szabású projekt kivitelezése 2009 novemberében kezdődött. Ennek részeként a meghatározó jelentőséggel bíró Zsolnay manufaktúrát átköltöztették a negyed keleti részébe. A megüresedett épületeket átépítették, felújították, a rossz állapotúakat lebontották, emellett megszépült a gyár értékes növényeket rejtő, műemlék szobrokkal, vázákkal díszített parkja is. A kulturális negyedet teljes egészében 2011 decemberében adták át. Azóta a Pécsi Egyetemi Napoknak, és számtalan koncertnek, színházi eseménynek ad otthont, és az egyetemi közösségi élet üde színfoltja lett. 

 

Kedvet kaptál egy pécsi városnézéshez, olcsó apartmant, illetve egyéb szállásokat itt találsz!