Top 10 látnivaló Debrecenben – Kálvinista Róma, tudomány, ködszínház, meg amit akarsz!

Az ország második legnagyobb települése jóval több a nagytemplomnál. Az ezerarcú város egy mini Budapest, csak nyoma sincs a zsúfoltságnak, így tökéletes színhelye az aktív pihenésnek. Ezeket járd végig, ha szeretnéd maximálisan kihasználni az ott töltött időt!

 

1. Református Nagytemplom

képforrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Református_nagytemplom_(Debrecen)

Kezdjük Debrecen jelképével. Aki látott egy templomot az látta mindet. Nem! Mert ez az ország református közösségének legjelentősebb főtemploma, amely egyébként a legnagyobb is az országban. Építészeti jelentősége mellett befolyásos történelmi események színhelye is volt.  Nyáron hétfőtől vasárnapig lehetőséged van felmenni a toronyba, hogy szétnézz a város felett, és megtekintsd az állandó kiállításokat.

 

2. Modem

A kultúra városában kötelező ellátogatni a város egyik legtrendibb galériájába is, ami 2006-tól várja a nagyérdeműt. 3000nm-nyi tömény kortársművészet, amiben mindenki örömét fogja lelni.  Kelet-Közép-Európa egyik legjobb infrastrukturális adottságokkal bíró, legnagyobb egybefüggő kiállítóterével rendelkező korszerű intézményeként a MODEM a következő évek során nemcsak a kortárs képzőművészeti szcéna, de az egész kulturális színtér megkerülhetetlen szereplőjévé kíván válni. Jó úton halad. Te se hagyd ki!

További infó a MODEM-ről itt

 

3. Déri Múzeum

Nem maradhat ki a sorból Debrecen egyik legnevezetesebb közgyűjteménye, építészetileg a város ékessége sem.  Legnagyobb vonzereje a világhírű Munkácsy-trilógia (Ecce homo, Krisztus Pilátus előtt, Golgota). Ezen kívül egyiptomi múmiák, szamuráj kardok, páncélok, a leghíresebb magyar festők művei mind egy fedél alatt az ország egyik legátfogóbb gyűjteményében.  A múzeum épülete előtti mesésen parkosított Déri tér igazi szabadtéri szobrászati kiállítás, így ha be nem is mentek, kint mindenképp nézzetek szét.

További infó

 

4. Zsinagógák

képforrás: www.debrecen.hu

A Debreceni Zsidó Hitközség Magyarország legnagyobb vidéki zsidó közössége, közel 1000 fős létszámával, akik ma is egy aktív, élő hitközséget alkotnak. Első körben tekintsétek meg a Pásti utcai ortodox zsinagógát, amely 2015-től teljes szépségében várja látogatóit, mint turisztikai látványosság, szakrális tér vagy épp koncert színhely. A zsinagóga udvarán találjátok a város Holokauszt Emlékhelyét és egy imaházat is, melynek pincéjében található a régi mikve, vagyis rituális fürdő.  A magas talajvízszint és a forráshiány miatt ezt az elmúlt évtizedekben egyáltalán nem lehetett használni, de a rehabilitációs program részeként ez a létesítmény is megújult és új funkciót kapott: az eredeti beosztást és a burkolatok egy részét megőrizve a felújított fürdőben kóser borozó és vele együtt kiállítóterek nyíltak. Fontos tudni, hogy a város nem maradt rituális fürdőhely nélkül, hiszen a kétezres években átadták a modern, minden igényt kialakító új mikvét a Pásti utcában.

 

5. Nagyerdő

Alig 10 percre a belvárostól, 100 éves óriási fáival nyújt kikapcsolódást az arra járók számára. Egyik legkedveltebb helye a Békás-tó. Környékét tájépítészek tették még hangulatosabbá, kirándulásra, piknikre, fűben fetrengésre egyaránt tökéletes. Ne hagyd ki, ha Debrecenben jársz!

 

6. Nagyerdei Víztorony

képforrás: www.debrecenhu

A Nagyerdei park legújabb látványossága a Nagyerdei Víztorony tavasztól őszig változatos programokkal várja az érdeklődőket. Csodálkozz rá 34 méter magasból az erődre és egész Debrecenre.  Hangulatos kávézók, kiállítások, koncertek, bulik, fröccsbár és az aktív kikapcsolódásra vágyóknak egy mászó fal a hét minden napján!

 

7. Egyetemi botanikus kert

képforrás: botkert.unideb.hu

A Debreceni Egyetem főépülete mögött található a több mint 190 éves múltra visszatekintő füvészkert. A 15,5 hektáron elterülő létesítményben közel 6000 növényfajt tartanak nyilván. Igen, elég változatos. 30 védett és fokozottan védett hazai növényfajt szaporít megőrzési, társulás-rehabilitációs és visszatelepítési céllal. Kaktuszgyűjteményének fajszáma 1300 körüli. Megér egy fél délutánt.

 

8. Piac utca és Kossuth tér

képforrás: debreceniviragkarneval.hu

A város főutcája a Piac utca, ahol 300 éven át tartották a híres debreceni vásárokat. Számtalan színes belvárosi épültet láthattok ki, de mindközül kiemelkedik a Debreceni Első Takarékpénztár rózsaszín palotája, és az 54. szám alatt álló monumentális szecessziós épület, a Megyeháza.

Ha megéheznél, itt van választék bőségesen. A számtalan zseniális étterem mellett a legjobbak közt tartják számon az Ikont és a Belga éttermet.  Ha ebéd után innál egy kávét, sétálj egyet és térj be a Black Sheep nevű egységbe, ugyanis ez a kávéimádók Mekkája, alig 600 méterre a főutcától.

A Piac utca a város főterébe, a Kossuth térbe torkollik. Ez ad otthont a már több évtizede megrendezésre kerülő kultikus eseménynek, a Virágkarneválnak, és aki a virágot szereti, az legalább egyszer életében meg is fordult a karneválon.  Aki pedig annyira nem szereti, annak is érdemes, mert döbbenetes dolgokat művelnek virágból. Debreceni léptékkel, ez az egyik legmozgalmasabb esemény az évben.

 

9. Agora Tudományos Élményközpont

Az Agora Tudományos Élményközpont nevéhez méltóan  közérthetővé és élményszerűvé varázsolja a tudományos ismereteket, életünk mindennapi csodáit. A látogatók – tulajdonképpen minden korosztálynak ajánljuk – több mint harminc izgalmas interaktív játékot próbálhatnak ki, rendkívüli és látványos kísérletek részesei lehetnek. A háromszintes futurisztikus épület tornyában az érdeklődők egy csillagvizsgáló segítségével kémlelhetik az eget, tanulmányozhatják a Napot, a bolygókat és más égitesteket.

További információ

 

10. Ködszínház

Tavasztól őszig „látogatható” a Ködszínház, mely minden Debrecenre látogató vendég bakancslistájának kötelező eleme. A Nagyerdei Stadion szomszédságában található multimédiás szökőkút elképesztő élményt biztosít: 30×10 méteres, legyező alakú vízpermetére vetítve Debrecent bemutató kisfilmeket és különleges lézer-animációkat láthatnak az érdeklődők. Napközben a vízfelületből kiemelkedő „tipegők” csábítanak hűsítő sétára a vízen.

 

Ha kedved kaptál, szállást (apartman, hotel, vendégház) itt találsz Debrecenben!