Top 7 látnivaló Hévízen – Pihend ki magad a tündérrózsás gyógytó mellett!

Hévíz egy igazi gyöngyszem. Tavirózsák, kultikus épület a tó közepén… szép, szép, de mit lehet itt még csinálni? Jogos kérdést, mert Hévíz fő vonzereje a tóban rejlik, ami valóban üdítő és le is írjuk miért, de azért még mutatunk pár dolgot, amivel elfoglalhatod magad két áztatás közt. Mondjuk egyet már most le kell szögezünk: itt minden a nyugalomról szól.

1. Hévízi-tó

képforrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Hévízi-tó

A Hévízi-gyógytó Természetvédelmi Terület legismertebb látványossága egyben véderdővel Európa legnagyobb gyógyhatású meleg vizes tava. Nem tudunk olyan fürdőt mondani, ami felülmúlná az elénk táruló látványt: parkkal és erdővel körülvett tó, mely felett erős páraréteg lebeg, felszínén pedig indiai vörös tündérrózsák úsznak.  A tó főbejáratához egy sétány vezet, melyet száz éves platánfák szegélyeznek. A gyógytó területén jellegzetes tornyos fürdőépületek állnak, amelyek az elmúlt években jelentős felújításokon mentek keresztül. Mesés látványt nyújtanak esténként, ahogy kivilágítva visszatükröződnek a tó felszínéről. A tó vize folyamatosan cserélődik, mozgásban van. A Hévízi-csatorna vezeti le a Zala folyóba, majd onnan a Balatonba távozik. Forrása egy a mélyből előtörő forrásvíz, amely a tavat táplálja, a végső hőmérsékletét pedig a keveredett hidegvízzel együtt kapjuk meg.  A fürdő gyógyhatása kiterjed reumás mozgásszervi betegségekre (nem véletlenül hívják a reumások mekkájának), gyulladásos ízületi és gerincbetegségekre, törésekre és baleseti sérülésekre is.

 

2. Hévízi-kifolyó

képforrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Hévízi-tó

A tó maga Isten áldása, na de a kifolyó! Teljesen illegális…elméletben. Gyakorlatilag folyamatos használatban van, de még sincs tumultus.  De mi is ez? A gyógytó felesleges vizét levezető csatorna, amit sokan használnak fürdésre, de télen jó néhányan kenuznak is, ami attól olyan hangulatos, hogy sosem hűl le annyira, hogy befagyjon. Ha vágytok egy kis nyugira, és némi izgalomra feltétlenül keressétek fel!

 

3. Szentlélek templom

képforrás: http://www.heviz.hu/

A városka legnagyobb egyházi épülete, az ezer fő befogadására képes templom, melynek hét tornya a Szentlélek hét ajándékát jelképezi, avatására pedig a szemben álló városházával egy napon, 1999.09.09-én került sor. A Bocskai János építész tervei nyomán hároméves munkával megszületett, a levegőből nézve kitárt szárnyú galamb alakját öltő épületben orgonahangversenyeket és koncerteket is tartanak.

 

4. Árpád-kori templomok

képforrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Egregyi_templom

Isteni szerencsénkre épen maradt a Balaton környékén három Árpád-kori templom, melyből egyet a Hévízet alkotó falvak egyike, a nevét az égerfa nevéből nyert Egregy, egy XIII. század közepén született egyházi épületet is rejt.  A mai épület nyolc évszázad nyomát – így a közel háromszáz éves belső díszítőfestést –viseli magán.

 

5. Egregy

képforrás: http://romaipince-heviz.hu/kepgaleria/nggallery/szabad-eg-alatt/szabad-e…

Ha már Egregyben járunk, sokunknak érdekes lehet az apró templom körüli, egykor elterülő jókora szőlőültetvények maradványai is. Borospincék, borozók és éttermek várják a sétában vagy fürdőzésben megfáradt turistákat. A hagyományos magyar konyha mellett nemzetközi ételeket is megkóstolhatunk az éttermek nyitott teraszain, vagy a hangulatos pincékben.

 

6. Történelmi villák

képforrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Hévíz

Hévíz városa többi régi korok építészeti stílusát idéző épülettel büszkélkedhet. Az építmények külseje, kialakítása felidézik az 1900-as évek eleji hangulatot. Csoportos séta utakat indítanak, melyeken végig kísérnek minket a történelmi utcákon, római kori romkerten és a szoborparkon is.

 

7.  Balaton

fotó: http://keptar.oszk.hu/html/kepoldal/index.phtml?id=65713

A Balaton csak 5 km-re fekszik, és kerékpárút is vezet oda, így Keszthely és a csodás Festetics-kastély karnyújtásnyira van kedvet kaptál a kisvárosi pezsgéshez. A Helikon könyvtárat is magában foglaló Festetics-kastély az ország negyedik legnagyobb kastélyaként teljes felújítása után jelentős kiállításokkal és rangos zenei rendezvényekkel várja a látogatókat. A kihagyhatatlan balatoni látnivalókat bemutató blogbejegyzésünket itt találod.

Szállások és folyamatosan bővülő hévízi élménykínálatunk itt