Top 5 látnivaló Hajdúszoboszlón – Gyógyvízen innen és túl!

Hajdúszoboszló Debrecentől 22 km-re fekvő alföldi város, Magyarország egyik legnépszerűbb idegenforgalmi célpontja, Európa egyik legnagyobb fürdőkomplexuma. Lássuk mit érdemes megnézned, ha az ország 17. legnagyobb településén jársz.

 

1. Fürdőnegyed (Hungarospa Hajdúszoboszló)

Strand, uszoda, aquapark és élménypark, teljesen érthető mitől olyan felkapott a fürdőnegyed, és mitől lett az első számú vonzerő az idelátogatók számára. Európa legnagyobb fürdőkomplexuma a Hungarospa, melynek  területén található Aqua Palace élményfürdővel, gyerekvilággal, szaunavilággal, wellness- és fitnesz szolgáltatásokkal.  A vízi palota közvetlen összeköttetéssel rendelkezik a gyógyfürdőbe, a strandra és az aquaparkba.
Tizenötezer négyzetméteren 20 medencét kínál, ezek között található jégbarlang fürdő, mozi fürdő, pávai termálfürdő, trópusi fürdő, gangesz fürdő, római fürdő, tengeri fürdő és barlangfürdő. Az emeleti gyermekvilágban bébimedencék. Külön szint lett kialakítva a gyermekek számára, ahol a teljesség igényének megfelelően medence, csúszda, gyermekjátszó, szoptató és pelenkázó, bébi úsztató, ugra-bugra és még gyermekpihenő is rendelkezésre áll. A gyermekek kiemelt vendégei a hajdúszoboszlói élménypalotának.

A sport szerelmeseit kétpályás szörf pálya, két squash pálya és asztalitenisz pálya várja. A fürdőzés mellett az Aqua Palace szolgáltatási palettáján kiemelt szerep jut az a csúszdáknak is. A legmagasabb csúszda, mely két emeletet is átölel több, mint 8 méter magas és teljes hossza meghaladja a 74 métert. Ezt a csúszdatípust csak az idősebb gyerekek és felnőttek próbálhatják ki, de a fiatalabb vendégek részére is biztosított ez a fajta szórakozási lehetőség.

További információ + szállások fürdőnegyed közelében

 

2. Harangház

képforrás: Wikipédia

A 2000-ben átadott Harangház Rácz Zoltán építész munkája, ahol Oborzil Editnek, és férjének, Jeney Tibornak a haranggyűjtemény-adománya tekinthető meg. Ez a nagyjából 50 db különleges alumínium ötvözetből előállított harang réselt eljárással készült, ami befolyásolja az egyes harangok hangázást. A Harangház egész évben bármikor látogatható a Szent István Park 1-3.szám alatt.

 

3. Református templom

képforrás: Wikipédia

A ma álló épületek közül Hajdúszoboszló legrégibb építmény- együttese a Kálvin tér 9. alatt található református templom, amely nagyjából a 15. században készülhetett el. Az 1590-es évek török-tatár pusztításai során a templom kiégett, ám helyreállítása csak 1711-17 között történt meg. Az eredetileg gótikus templom ekkor veszítette el íves formáját. Az évszázadok során komoly átalakításokat hajtottak végre az épületen, ma látható formáját 2000-ben nyerte el. Korszerű fűtéstechnika által több évtizedes gond oldódott meg. A torony és a templom a felújítást követően esti fényszórós megvilágítást kapott. A városközponti Kálvin tér emelkedett hatást keltő, szép látványa lett.

 

4. Erődfal – Sarokbástya

képforrás: http://www.muemlekem.hu

Hajdúszoboszló látnivalói közt tekinthető meg a református templom körüli erődfal egy szakasza a megmaradt sarokbástyával. A régészek szerint az erődfal eredete egészen a 15. századig vezethető vissza, amikor a hajdúvitézek a saját igényeikhez igazodva alakították át. A 20 méteres falon nyitott, körte alakú lőréseket láthatunk, maga a sarokbástya azonban kör alakú. A hely szomorú nevezetessége, hogy 1660-ban itt, a „templom kerítésében”, azaz az erődített templom területén védekezett a hajdúváros elszánt lakossága a török ellen. Az idő vasfoga ezt az emléket sem kímélte, ezért az 1960-as években rekonstrukcióra szorult.

 

5. Bocskai István Múzeum

Itt található a Hajdúszoboszló  történetét bemutató várostörténeti gyűjtemény. A műtárgyak gyűjtését egy történelem tanár kezdte meg, a megmozduláshoz pedig rövid időn belül csatlakozott az egész város. A lelkesedésnek köszönhetően felmerült az állandó kiállítás gondolata, amely végül a gyakorlatban is megvalósult az ’50-es években.  Jelenleg az ide látogatók több kiállítást tekinthetnek meg az épület termeiben és az udvaron egyaránt. Az állandó tárlatok közé tartozik a hely történetét, a megye népművészetét bemutató kiállítás, a mezőgazdasági kiállítás, illetve a Múzeumi Galéria.

További infó és szállások Hajdúszoboszlón