Top 7 látnivaló Szegeden: Úti célok, ha halászlénél több is kell

Ha Szegedre visz az utad egy wellness-hétvégére, vakációra, kirándulásra vagy csak úgy látogatóba, készülj fel, hogy rengeteg érdekességet tartogat számodra a város, csak győzz közülük választani! Most összegyűjtöttük neked azokat a látnivalókat, amiket szerintünk semmiképp se hagyj ki, ha a napfény városában jársz.

1. Szegedi Dóm

A híres 1879-es árvíz után a szegediek megfogadták, hogy egy hatalmas katolikus templomot fognak emelni. A fogadalmat pedig be is tartották, igaz a tervezés és az építkezés kissé hosszúra nyúlt, és az I. világháború is megrekesztette egy időre a munkálatokat, de végül az ország negyedik legnagyobb templomával büszkélkedhettek a város lakói. Igazán magukénak érezhetik az itteniek a monumentális épületet, mivel a benne lévő „Krisztus a keresztfán” című szobor Madonnáját alföldi szűrbe és a híres szegedi papucsba öltöztette az alkotó, akinek a műve 1900-ban a párizsi Világkiállítás fődíját is elnyerte.

További info

 

2. Zenélő óra

A dóm kapujával szemben egy zenélő óra csendül fel minden egyes nap 12.15 és 17.45 órakor a középkori egyetemi évek előtt tisztelegve. Így nem is meglepő, ha a sokak által már általános iskolából ismert „Ballag már a vén diák…” dallama zengi be a környéket. A zenélő órát 1936-ban készítette egy órásmester, akinek az órajátékhoz készülő figurákhoz a kor olyan hírességei álltak modellt, mint Petőfi Sándor, Mikes Kelemen vagy Klebelsberg Kunó. Próbáld úgy időzíteni a szegedi városnézést, hogy a fenti időpontok valamelyikén te ott lehess a zenélő óránál!

 

3. Sóhajok hídja

Szeged, Sóhajok hídja

Az elnevezés nem véletlen, valóban van köze a szegedi zárt folyosónak Velence emblematikus hídjához, ugyanis annak a mintájára készült a magyar verzió. A Városházát és a szomszédos bérházat összekötő Sóhajok hídja akkor épült, amikor Ferenc József császár, valamint népes kísérete és őrei az 1883-as királynapokra érkeztek, és az említett két épületben kaptak volna szállást. A császár azonban nem szeretett volna akkora távolságot az embereitől, így a közvetlen kapcsolatot egy impozáns zárt híddal oldották meg.

 

4. Pick Szalámi és Szegedi Paprika Múzeum

Két világhírű magyar gasztronómiai termék gyártásába és történetébe pillanthatsz be a különleges múzeumban. A földszinten a Pick család életét és a téliszalámi készítésének folyamatát ismerheted meg szalámikóstolóval kísérve, az emeleten pedig szegedi paprikatermesztés mikéntje tárul a szemed elé, és a paprika tudományos vizsgálatainak eredményeire is rácsodálkozhatsz. A belépő mellé a szalámikóstolón kívül ajándék paprika-termékmintát, képeslapot és téliszalámi-vásárlásra beváltható kedvezményt kapsz.

További info

 

5. Szegedi Vadaspark

Szegedi Vadaspark

44 hektárnyi erdős területen építették fel a szegedi állatkertet, ami akár egésznapos program is lehet az állatbarátoknak. A vadaspark hivatásának tartja a környezetvédelmet és veszélyeztetett állatfajok mentését, melynek köszönhetően ritka fajok képviselőivel is találkozhatsz. Nem sok helyen lenne esélyed hópárduccal, amerikai karmosmajmokkal és sörényes hangyászokkal találkozni, de Szegeden ez is lehetséges. Az állatkert honlapján mindig tájékozódhatsz a rendhagyó programokról is, például az éjszakai túrákról és a látványetetésekről.

További info

 

6. Móra Ferenc Múzeum

Szegedi Móra Ferenc Múzeum

Ha csak ide látogatnál el az utazás alatt, már akkor is rengeteg érdekességet láthatnál, ugyanis a múzeum épületén belül állandó és időszakos kiállítások egész sora vár rád. Móra Ferenc még igazgatósága alatt rengeteget tett a múzeum fejlődéséért és bővüléséért, melyet végül róla neveztek el, és egy emlékszobában őrzik személyes tárgyait. A kiállítások sokszínűsége garantálja, hogy mindenki talál olyan témát, amit közel áll az érdeklődéséhez.

További info

 

7. Kárász utca

Egy kellemes sétához keresd Szeged leghíresebb és leghosszabb sétálóutcáját, a Kárász utcát! A hangulatos belvárosi miliő rengeteg szoborral, kávézóval, cukrászdával, bárral, üzlettel, utcai zenésszel, rendezett környezettel és szép épületekkel egyedi hangulatot varázsol az utcában. Sőt, még itt is számos nevezetességet fedezhetsz fel, miközben a város hagyományos építészetében gyönyörködsz (fotó: https://hu.wikipedia.org/wiki/Karász_utca_(Szeged) )

 

Kedvet kaptál, online foglalható szállások Szegeden itt!