Top 9 látnivaló Siófokon: A Balaton legnagyobb városa földön, vízen, levegőben

Siófok valósággal pezseg a nyári hónapokban a rengeteg programnak és számtalan vendéglátóegységnek köszönhetően. Sok látnivalót tartogat a település, de ezeket mindenképp keresd fel a nyaralás során!

 

1. Óriáskerék

Az első látványosságért még a strandot sem kell elhagynod. Idén ünnepelte Siófok a várossá válásának 50. évfordulóját, amit egy 50 méteres óriáskerék felállításával tettek emlékezetessé. Az óriáskerék a Nagystrandon kapott helyet, és beláthatod rajta az egész Balatont. Az óriáskerekezéssel ráadásul két legyet ütsz egy csapásra, mert a jegy ára 16.00 és 19.00 között tartalmazza a strandbelépőt is.

További információ az Óriáskerékről

 

2. Víztorony

Siófok központjában látható a város jelképe és egyben több mint 100 éves műemléke: a Víztorony. Az épület tetején kialakított kilátó különlegessége, hogy a felújítást követően lassan körbe forog a tengelye körül, így a kilátó tetején működő Panoráma kávézóban kényelmesen ücsörögve, a kedvenc kávéspecialitásodat kortyolva is 360°-os kilátásban lehet részed.

További információ a siófoki víztoronyról

 

3. Bebo Aquapark

A strandolásból többet is kihozhatsz egy szimpla úszkálásnál vagy gumimatracon fekvésnél, ha a siófoki Aranyparton jársz. 600 négyzetméternyi tömény vízi kalandban lehet részed, miközben meghódítod a vízen úszó felfújható akadálypályát. Trambulin, majomketrec, vizesárok, csúszós kanyar és minden, ami egy balatoni vakációt felejthetetlen élménnyé tehet.

További információ a Bebo Aquaparkról

 

4. Bella Állatpark

A Siófokra érkező állatbarátok számára kihagyhatatlan úti cél a Bella Állatpark, ahol karnyújtásnyira közelíthetők meg a tevék, lámák, lovak, pónik, csacsik, kenguruk, szurikáták, kecskék, birkák, struccok, nyuszik, díszmadarak, óriás papagájok, és sok más háziállat. A parkban az állatsimogatás mellett lovagolhatnak és tevegelhetnek a bátrabbak, de hintóra is pattanhatsz, ha ahhoz van kedved. A helyszínen további élményekre is benevezhetsz: a legkisebbeknek az ugrálóvár, nagyobbaknak és felnőtteknek a buborékfoci lehet remek módja a szórakozásnak. Az sem gond, ha autó nélkül ruccantál le Siófokra, mert regisztrálhatsz a park kisbuszára és kisvasútjára, ami a város több pontján veszi fel az utasokat.

További információ a Bella Állatparkról

 

5. Evangélikus templom

Siófok finn testvérvárosa után elnevezett Oulu parkban magasodó evangélikus templom különleges építészeti stílusa Makovecz Imre munkáját dicséri, aki többek között a makói Hagymatikumot és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem piliscsabai kampuszának főépületét is tervezte. A templom Makovecz egyedi stílusát követve egyszerre követi a népi építészet hagyományait és a modern irányzatot, ami egészen különleges atmoszférát kölcsönöz a helynek. Az épület többnyire fából készült, így harmóniában van az őt körülvevő környezettel. Érdekes megfigyelni, hogy ki mit lát a szokatlan formát öltő evangélikus templomban. Van, aki bagolynak látja, van, aki emberi arcnak, mások pedig angyalszárnyként értelmezik a bejárat furcsa díszítését. Te mit látsz benne?

 

6. Ásványmúzeum

Ha Siófokon jársz, alkalmad lesz megnézni Magyarország legnagyobb ásványokat felvonultató magángyűjteményét. Körülbelül 3000 ásványt tekinthetsz meg a kiállításon, de érdemes időnként visszatérni a múzeumba akkor is, ha már láttad, mert az értékes gyűjtemény folyamatosan bővül újabb és újabb darabokkal a tulajdonos, Kövecses-Varga Lajos jóvoltából. Öt teremben gyönyörködhetsz a legkülönfélébb színekben pompázó ásványokban, származási hely szerint rendezve. Megismerhetsz magyarországi, nagyvilági, felvidéki, Kapnikbányából fejtett és egyéb erdélyi ásványokat is. A kollekcióban több etalonpéldány is található, ami végképp egyedülállóvá teszi a gyűjteményt, melyet a leghíresebb magángyűjtők keresnek fel a világ minden tájáról, hogy láthassák.

További információ az Ásványmúzeumról

 

7. Rádiós Hírközlési Múzeum

A hírközlés történelmét bemutató kiállítás ingyenes, így ha kedved szottyan egy kis rádiós hírközlési időutazásra, Siófokon erre is van megoldás. A fiatalok számára érdekes lehet a régi gépek és technológiák világának felfedezése és megismerése, míg az idősebb korosztályban nosztalgikus emlékeket idézhetnek fel a kiállított tárgyak. Mivel társadalmi munka keretében üzemeltetik a múzeumot, így az épületben található Somogy Megyei Polgárőr Szövetség értesíti a szakmai előadókat a spontán érkező vendégek érkezéséről, akik így be tudják mutatni a múzeum kincseit. Ha biztosra akarsz menni, egyeztethetsz előre időpontot, akkor biztosan nem kell várnod a tárlatvezetésre.

További információ a múzeumról

 

8. Kálmán Imre Emlékház

Ki ne hallott volna már a Csárdáskirálynő, A cigányprímás, illetve a Marica grófnő című világhírű operettekről? Hogy mi a közös bennük? A Siófokon született és nevelkedett Kálmán Imre komponálta őket. Te is bepillanthatsz a vasútállomás szomszédságában a művész életébe az egykori szülőházában. A korhűen berendezett szobák és az eredeti relikviák rengeteg érdekességet árulnak el a zeneszerzőről.

További információ a Kálmán Imre Emlékházról

 

8. Siófok-Kiliti Repülőtér

Az órákon át tartó napozás után egy kis adrenalinfröccsre szomjazol? Irány a reptér! Ha igazán vagány vagy, akár tandemugrásra is benevezhetsz, de a sétarepülést választva madártávlatból is szemügyre veheted a várost és a Balcsit. A repülőtér mind kialakításában, mind szolgáltatásában nyugati színvonalat képvisel, így akkor is izgalmas látvány, ha csak a repülőket, helikoptereket és a tandemugrókat lesnéd meg.

További információ a repülőtérről és az extrém programokról

Kedvet kaptál? Nézz szét siófoki szállásaink közt is.