Top 6 látnivaló és program Keszthelyen, a legek balatoni városában

A Balaton egyik legkedveltebb városa, a „magyar tenger” nyugati végén fekvő Keszthely. Maga a város és környéke is kifogyhatatlan a vendégcsalogató élményekből, látnivalókból. Ezeket gyűjtöttük most csokorba.

 

1. Magyarország egyik legszebb kastélya

Aki Keszthelyre látogat, minden bizonnyal eltölt legalább egy fél napot a Kastély utca 1. szám alatt található gyönyörű Festetics-kastélyban és kertjében. A 18. századtól folyamatosan épülő grandiózus létesítmény 200 éven keresztül a Festetics család tulajdonát képezte. A főúri életformát bemutató kiállításon túl a kastély egyik legnagyobb kuriózuma hazánk egyetlen épen maradt főúri magánkönyvtára, ami több mint 80 000 kötetet foglal magába. A Helikon könyvtárból adódóan a kastély napjainkban Helikon Kastélymúzeum néven üzemel. Hintókiállításban, vadászati gyűjteményben és a történelmi modellvasút kiállításban is részünk lehet itt. A kastély parkja hosszas rekonstrukció után újra az 1880-as évek pompáját idézi Oroszlános kúttal, hercegnői kamarakerttel, tóval és szökőkutakkal.

 

2. Hivatalos Balatoni Múzeum

A Kastély utca után érdemes betérni a Múzeum utca 2. szám alá, ahol a „magyar tenger” kulturális és természeti kincsei tárulnak elénk a Balaton legrégebben létrehozott, és máig egyetlen hivatalos múzeumaként működő intézményben. Az állandó kiállítás a tó egykori és jelenlegi miliőjét látványosan, modern szemléletmóddal mutatja be. A Balaton kialakulásán túl megismerkedhetünk annak állat- és növényvilágával, a helyi halászat és a hajózás történetével, a balatoni fürdőélettel, és a környék várairól, ásatásairól is képet kaphatunk.

 

3. Nosztalgia, Giccs, Reneszánsz Erotikus Panoptikum és társai

A legszebb kastély, a legteljesebben ránk maradt magánkönyvtár mellett, Keszthely akár a múzeumok városaként is aposztrofálható lenne. A család érdeklődési köre szerint ellátogathatunk a Cadillac Múzeumba, a Babamúzeumba, a Rádió és Televízió Múzeumba, nagy szemeket mereszthetünk a Nosztalgia és Giccsmúzeumban, pirulhatunk a Reneszánsz Erotikus Panoptikumban. Egy biztos, unatkozni ebben a városban nem fogunk.

 

4. Festetics Imre Állatpark

Kihagyhatatlan kisgyermekes program Keszthelyen az őshonos magyar háziállatokat és a hazai erdők vadjait bemutató Festetics Imre Állatpark. Itt testközelből láthatjuk a szürkemarhát, a mangalicát, a magyar tarkamarhát, a bivalyt, kecskét, juhot, lovat, szamarat és a kisebb testű baromfit. De a vadakat is közelről csodálhatjuk meg, legyen szó az erdeinkben őshonos gímszarvasról, vaddisznóról, dámszarvasról, fogolyról vagy fácánról. Városiaknak szinte kötelező program. A kicsik állatsimogatónak és játszótérnek is örvendhetnek itt.

 

5. Keszthelyi Fürdőház

Keszthely turistacsalogató látnivalói mellett természetesen a Balaton sem elhanyagolható tényező. Partján sétálva egy századeleji épületre bukkanhatunk a vízben, ami 1864-ben épült. Itt volt a keszthelyi Fürdőház, amit az 1960-as években lebontottak. Helyette beton és fém szigetfürdő épült ide. Szerencsére a 2000-es években visszaállították a 19. századi Szigetfürdő arculatát. A régi külső ne tévesszen meg, belül korszerű létesítmény várja a fürdőzőket.

 

6. Hovatovább tova: tündérrózsák, Csodabogyós-barlang, Kis-Balaton

Nyaralásunk napjaira érdemes kirándulásokat is tervezni a város környékén, mert számtalan hívogató úti cél öleli körül Keszthelyet. Ezek közül az egyik legnépszerűbb a Hévízi-tó, aminek bársonyos gyógyvize megannyi problémára, betegségre enyhülést nyújt, ráadásul nagyszerű élmény úszkálni a tündérrózsái között. Ha gyerekekkel utazunk, akkor látogassunk el a Hévízhez közeli kehidakustányi termálfürdőbe is, ahol élménymedence, csúszda szórakoztatja a kicsiket, nagyokat.

Keszthelytől a Kis-Balaton sincs messze. A vadregényes nyári célpont számos részletét vezetővel látogathatjuk meg. Ez elsőre elriasztó lehet, mert szervezést igényel, ugyanakkor érdekes élményekkel, újabb felfedezéssel kecsegtet.

A Kányavári- sziget és a kápolnapusztai bivalyrezervátum a túrázni szeretők számára kihagyhatatlan, ahogy a Keszthelyi-hegység lenyűgöző panorámájú kilátói és romantikus várromai (Rezi, Tátika) is. Nemrég megnyitott a Csodabogyós-barlang, ami kimondottan felfedezőkedvűeknek ajánlott úti cél, és csak vezetővel, illetve barlangász felszerelésben közelíthető meg.

 

Kedved kaptál egy kis fürdőzéshez, esetleg kastélylátogatáshoz? Keszthelyi apartmanokat, hoteleket és egyéb szálláshelyeket itt találsz.