Top 8 látnivaló és élmény Abádszalókon

Ha azon töröd a fejed, hogy a Balatonon és a Velencei-tavon kívül hol várhatnak még rád vízparti élmények határon innen, akkor semmiképpen se feledkezz meg a Tisza-tavi régióról! Kezdjük is az élményszerzést Abádszalókon, a Tisza-tó egyik legnépszerűbb idegenforgalmi központjában! Összegyűjtöttük, hogy miért érdemes ellátogatnod ide, akár barátokkal, akár a családdal. Szívesen felfedeznéd Abádszalók zegzugait? Az alábbi listából csemegézhetsz.

 

1. Abádszalóki babamúzeum

Hogyan alakult a népviselet a Kárpát-medencében? Az abádszalóki babamúzeum kiállítása 56 cm-es babákon 156-féle viseletet mutat be hitelesen. Emellett a világ 65 országának 226 db babája is megtekinthető a folyamatosan bővülő kiállítás keretében. Európa leggazdagabb viselet-együttesét őrzi az abádszalóki Babamúzeum. A falakat díszítő gazdag falvédőgyűjtemény szórakoztató szövegei is emelik a kiállítás színvonalát. Az épület helytörténeti gyűjteménye szintén megtekintésre érdemes, ahol többek között az olyan kismesterségek eszközei is helyet kapnak, mint amilyen a bognár, kötélgyártás, csipkeverés.

 

2. A Csipkeverők és Alkotók háza Abádszalókon

A Magyarországi Régiós Közösségek Egyesülete hívta életre a Csipkeverők és Alkotók házát. Az itt megtekinthető abádi csipkék a hazai vert csipke történetében kiemelkedőnek számítanak. A felújított régi módos parasztház a környéken élő népművészek számára is bemutatkozási lehetőséget kínál. Az idelátogatók két állandó, valamint egy időszakos kiállítást tekinthetnek meg. Állandó tárlatként Simon Istvánné népi iparművész és Mátyus Lajosné vertcsipke-készítő gyűjteménye kiemelkedő példái a textilművességnek.

 

3. Abádi Major Minifalva

A Tisza-tó mentén található néhai paraszti porták miniatűr másaiból készült szabadtéri, néprajzi kiállítás május 1-től október 31-ig tekinthető meg az Abádi Major tanya külterületén.

 

4. Abádszalóki katolikus templom

A dekoratív jellegű, lenyűgözésre törekvő barokk stílus jegyeit magán viselő templom 1774-ben épült. A berendezéséhez tartozó szószék és keresztelő kút viszont már a késő barokk, pontosabban a copf-stílus jegyeit viselik magukon. Oltárképeiben a helyi születésű Kovács Mihály munkáit csodálhatjuk meg.

 

5. TiszaAbád és TiszaSzalók egyesítésének emlékműve

1896-ban egyesült TiszaAbád és TiszaSzalók Abádszalók néven. Ennek az eseménynek őrzi az emlékét az itt található csipesz alakú szobor. A csipesz szárai a két községet, a köztük található acélrugó pedig az összetartó emberek közösségét jelképezi. A 2005-ben, Abádszalók várossá nyilvánítása alkalmából felavatott emlékmű egy helyi fafaragó művész munkáját dicséri.

 

6. Államalapítónk abádszalóki szobra

Szintén egy helyi művész, Nagy Márton fafaragó munkáját dicséri az a 2000-ben átadott alkotás, amely Szent István királyt ábrázolja.

 

7. Műemlék jellegű református templomok

Az abádi és a szalóki templom szintén a település jellegzetes látnivalóinak sorát gyarapítja. Előbbi 1789-ben épült barokk stílusban, utóbbi 1822-ben késő barokk stílusban. Az abádi templom orgonája 2003-ban született újjá, és a templom külső és belső renoválása is megtörtént, így viszonylag jó állapotban várja látogatóit. Ugyanez a szalóki református templomról nem mondható el.

 

8. Abádszalóki nyári kavalkád

A nyári szezonban idelátogatókat „Abádszalóki Nyár” címmel komplett és méltán népszerű rendezvénysorozat várja kulturális, képzőművészeti és sport témában. Abádszalók közel 5000 fős település, ami a Tisza-tó mellett fekszik. Az Abádszalók és Kisköre közé eső 14 km2 nyílt vízfelület paradicsomi helyszínt kínál mind a vízi sportok, mind a horgászat, mind a vadászat, mind pedig a fürdőzés és szórakozás kedvelői számára. Ha a vízen kívül is kalandoznál, a tó körül épített gát és az ott létrejött EUROvelo kerékpárútvonal – ami Abádszalók határain túl is folytatódik – szintén kedvez az aktív pihenésnek. A tópartra és környékére összpontosuló programok úgy vannak komponálva, hogy valamennyi korosztály jól érezhesse magát az eseménysorozat berkeiben. Enyhe lejtésű homokos vízpart, hosszan elterülő napozó plázs teszi még hangulatosabbá a kikapcsolódást.

 

Kedvet kaptál, apartman, hotel és egyéb abádszalóki szálláshely itt foglalható online!