Top 6 + 1 élmény Tiszafüreden

Tiszafüredet méltán emlegetik a Tisza-tó fővárosaként is, hiszen ez a régió legnagyobb települése, és egyben idegenforgalmi központja is. Összegyűjtöttük a városnak és környékének azokat a látnivalóit, programlehetőségeit, amelyek miatt érdemes ellátogatni ide, ha a nyári vakációt az Alföld északi részén található településen vagy annak közelében töltöd, de akkor se feledkezz meg erről a régióról, ha még csak tervezed az útiélt!

 

1. Nyugati Fogadóház – a mesterségek múltja

A turisztikai attrakció területek sorát gazdagítja a Hortobágyi Nemzeti Park, ahol a Nyugati fogadóház is található. A Tiszafüreden berendezett kiállítás a mesterségek múltjába enged betekintést. „A kézművesség a Hortobágyon” – állandó kiállítás a helyi kismesterségeket mutatja be a mára feledésbe merült szíjgyártótól, a fazekasságon át, a csizmadia, kovács, fafaragó, szűr- és subakészítő, kosár- és gyékényfonó mesterségekig. A XIX. és XX. század fordulójának megfelelően berendezett műhelyek életképszerű betekintést engednek a múlt szakmáiba.

 

2. Nyúzó Gáspár Fazekas Tájház – a legrégebbi műemléképület

Tiszafüred egyik legrégebbi műemlék épülete őrzi a településen nagy hagyományokkal rendelkező fazekasság emlékét. A 19. századi tájház az ifjabb és idősebb Nyúzó Gáspár fazekasmester élet- és munkakörülményeit mutatja be az eredeti bútorokkal és eszközökkel. A korabeli lakáskultúra és a fazekasság munkafolyamata tárul elénk a kiállítás képében.

 

3. Lipcsey-kúria, avagy az ország 1. falumúzeuma

1949-ben nyitotta meg „kapuit” a Kiss Pál Múzeum a klasszicista stílusban épült Lipcsey-kúriában, Tiszafüreden. Ez volt az ország első falumúzeuma. A földszintes, téglalap alakú, kontyolt nyeregtetős épület már önmagában is különleges a timpanonos potikusz, az oszlopos tornác, illetve a kontyolt tetős bővítmény miatt. A kúria építésének pontos ideje máig tisztázatlan, de a Lipcsey-családtagok szerint az 1750-es években kerülhetett rá sor. Többszöri átépítés után 1930-ban konyhával is bővítették. A kúriát körülölelő hangulatos angolpark növényzete mind belföldi, mind külföldi gyűjtések eredménye. A Kiss Pál Múzeum hazánkban az egyik legrégebbi alapítású fővároson kívüli gyűjtemény. Mesterek, mesterművek, ritkaságok, érdekességek, őslénytani leletek (kétfejű kacsa) stb., vagyis csupa izgalmas részlet tárulhat elénk, ha ellátogatunk ide.

 

4. Tisza-tó – Az ország 2. legnagyobb tava

Hazánk második legnagyobb tava a maga 127 négyzetkilométerével a Velencei-tó ötszöröse. A Tiszafüreden található lassan mélyülő partszakasza ideális kisgyermekes családok számára is. A strand vízminősége évek óta kiváló. A fürdőzésre alkalmas partszakasz és környéke, a Halas-tér színes programokkal várja az ökoturisztikai paradicsomba érkezőket. Csónakkikötők, vízi sporteszköz kölcsönzők, kempingek, éttermek, túravezetők, túraközponthálózat szolgálják a változatos kikapcsolódást.

 

5. Kalandsziget a Tisza-tó közepén

A 18 hektáros területen található sziget számtalan sport és szabadidős programra nyújt lehetőséget. Pallóút vezet végig rajta, melyen haladva, betekintést nyerhetünk a sziget csodálatos élővilágába. Hazánk legnagyobb kalandszigete minden korosztály számára élményteli kikapcsolódást kínál. 15 méter magas mászótorony és kilátó, 14 akadályból álló pályarendszer, óriás csúszópályák és vízi játékok teszik még izgalmasabbá az itt ránk váró kalandokat. Golfra, minigolfra és íjászatra is lehetőség van a tiszafüredi Kalandszigeten.

 

6. Tiszafüredi termál- és strandfürdő

A Tisza-tavi strandokon kívül Tiszafüreden termálvizes fürdő várja azokat, akik szívesebben pancsolnak medencében az élővíz helyett. Higiénikus vízforgatós úszómedence, strandmedence, gyermekmedence várja a kicsiket és nagyokat, és esős időben fedett termálmedencében áztathatjuk az ízületeinket. A 39 Celsius fokos alkáli hidrogén-karbonátos gyógyvíz, összetételénél fogva segíti a regenerálódást és különböző mozgásszervi és reumatikus betegségek kezelésére is alkalmas.

 

+1 Tisza-tavi Ökocentrum

Tiszafüred központjától nem olyan messzire, 10,5 km-re, Poroszlón található a nemrég megépült Tisza-tavi Ökocentrum. A központban interaktív módon ismerkedhetünk meg a régiót uraló Tisza-tó és a Tisza-völgy természeti kincseivel és élővilágával. Kicsiknek és nagyoknak egyaránt nagy élmény, amit semmiképpen sem szabad kihagyni, ha a környéken járunk.

 

Olcsó apartmant és egyéb szálláshelyeket Tiszafüreden itt találsz.