Top 7 látnivaló a Kis-Balatonnál

A Balatontól délnyugatra található az a természeti és kulturális értékekben bővelkedő, jórészt védett terület, amit Kis-Balatonként emlegetünk. Ez a rész, a Zala folyó torkolatvidékeként mocsaras, ingadozó vízszintű övezet, valóságos madárparadicsom. Fokozott védettségének köszönhetően a Kis-Balaton bizonyos vadregényes területei csak szakvezetéssel látogathatók, ezek az utak rendkívül kalandosak. Cikkünkben arra vállalkozunk, hogy bemutassuk ennek a vidéknek a legvonzóbb látnivalóit.

1. Kányavári-sziget

Kis-balaton - Kanyavári-sziget híd

A szabadon látogatható kis-balatoni területek közül az egyik legközkedveltebb rész a Kányavári-sziget. Egy jellegzetes fahídon át jutunk a szigetre, amin gyalogosan kelhetünk át, addig viszont lehetőségünk van autóval érkezni. A mesés nevű földterületen testközelből ismerkedhetünk meg a helyi madárvilággal a Búbos vöcsök tanösvény 15 állomása révén. Egy teljes napot tölthetünk itt, gyerekekkel igazán nagyszerű program, játszótérrel, szalonnasütővel, kilátókkal és pihenőhelyekkel. Sőt, horgászjegy ellenében, akár horgászhatunk is ezen a meseszigeten.

2. Fekete István kedvenc helye: a Diás-Sziget

Kis-balaton

A Diás-szigetre már csak vezetővel érkezhetünk, de nagyon megéri, mert csodálatos vadregényes táj fogad minket, ahol megelevenednek előttünk a Tüskevárat ihlető helyszínek. Ez a vidék volt Fekete István író kedvenc helye, ennek köszönhetően a nemzeti park Fekete István-emlékhelyet is kialakított a területen. Itt található az imádnivaló Matula-kunyhó is, de érdemes végig járni a Kócsag Tanösvényt és elmerülni kicsit a vejszés halászat működésében.

3. Kis-Balaton Ház

Kis-balaton Ház

Interaktív élményben lehet részünk, ha ellátogatunk a vidék természeti kincseit, élővilágát, történeti, néprajzi sajátosságait bemutató Kis-Balaton Házba. A bemutatót kisfilmek, a téli és nyári berek élővilágát bemutató diorámák és hangos vezetés teszik emlékezetesebbé. Ezenfelül a felfedezőkedvűeket régészeti kiállítás is várja, a legkisebbek szórakozásáról pedig vízijátszótér gondoskodik. A környéken találjuk a Makovecz Imre által tervezett jellegzetes Millenniumi Emlékművet és négy templomromot is.

4. Kápolnapusztai Bivalyrezervátum

Kis-balaton - Kápolnapusztai-bivalyrezervatum

A párját ritkító Kápolnapusztai Bivalyrezervátum igazi csodahely, ami a hazánkban őshonos állat génállományát óvja, emellett pedig Magyarország legnagyobb bivalycsordájának ad otthont. Itt egy remek bivalytörténeti bemutató és állatsimogató vár ránk. Mesélő sétautak és pihenőhelyek gondoskodnak az egész család tartalmas kikapcsolódásáról.

5. Zobori Élménypark

Időjárástól független, adrenalinfokozó kalandokban lehet részünk a Zobori Élményparkban, a Zalakarostól 10 km-re található Zalaszabarban. A hegyen lévő élményparkhoz érve eláll a lélegzetünk a panoráma látványától, ezt pedig újabb élmények követik. A parkban valóságos kültéri-beltéri játékarzenál várja a kicsiket és nagyokat. A szórakozásról 4D Mozi, beltéri csúszdaház, ovis-bölcsis korúak számára kialakított belső játszóház, nyáron is működő hófánk-pálya gondoskodik. A kalandpark éttermében pedig mindenki találhat olyan fogást, amit szívesen fogyasztana az újabb kalandok előtt.

6. Csillagvár Balatonszentgyörgyön

A Festetics grófok fenséges vadászvárát is megleshetjük a Balaton nyugati csücskében. Az épület egyedülállónak számít az egész világon csillag alaprajza miatt. Központi helyiségében egy több mint harminc méter mély kút húzódik, de vannak itt kapitány-, őr és pihenőszobák, füstös konyha is.

A fedett vár középkori életpanoptikumába beleborsózhat a hátunk. Szintén kivételesnek számít az egész világon az itt található görögkereszt alaprajzú kazamatákban őrzött huszármúzeum. Itt 150 darab 80 cm magas huszár mutatja be múltbeli könnyűlovasságunk díszes viseletét. Időrendbe állítva a hun-magyar harcosokat és a középkori főurakat is megtekinthetjük, végezetül pedig az I. Világháború katonáit is megnézhetjük magunknak.

7. Zalavári Történelmi Emlékpark

Zalavár is megtekintésre érdemes látnivalóval várja az üdülőket. A térség formálódó turisztikai központja, a Zalavári Történelmi Emlékpark. A Zala folyó partján található Zalavár – Várszigetre érkezve megmerítkezhetünk a hajdani történések emlékeiben. A tájat és annak történetét bemutató látványos kiállítást járhatunk végig az ősi romokkal tarkított területen kialakított történeti-régészeti emlékparkban.

>> E remek programokhoz balaton szállásokat itt találsz. <<

Kis-balaton