Tudom hol leszel idén nyáron! – Avagy 10 jó indok, hogy miért menj idén (is) Horvátországba

Csodálatos türkizkék tenger, hófehér sziklák, kavicsos és homokos strandok, mediterrán fenyőligetek, csillogó napfény a végtelen kékségen, szikrázó napsütés. Ez a horvát tengerpart. Már önmagában ezért az élményért érdemes útra kelni, az csak ráadás, hogy elképesztően közel van Magyarországhoz, – akár autóval is könnyedén elérhető – tele van megfizethető szállásokkal, mesés ókori és középkori városkákkal.

De ezeken kívül is számtalan jó indok van arra, hogy miért vedd idén (is) a horvát tengerpart felé az irányt:

1. Csodás partok és mesés napsütötte strandok

Ha kicsit túlzón szeretnénk fogalmazni, azt is mondhatnánk, hogy Horvátország nem más, mint egy végtelen hosszú tengerpart. Ezer és egy eldugott öböl, és számtalan szélesen elterülő homokos strand, végtelen mennyiségben… De nézzünk párat, amelyek a leginkább népszerűek Horvátországban: Brac szigeten a Zlatni Rat nagyon népszerű, álomszép, homokos tengerpart, különlegessége a tengerbe nyúló szarv formája. Krk szigeten, Baska-n található 2 km hosszú kavicsos strand csodaszép sziklákkal a háttérben. A leghosszabb és legfehérebb kavicsos part a Punta Rata A Makarskai riviérán. A Rab szigeten, Lopar-on a kisgyerekes családok álma, a végtelen hosszú és rendkívül sekély, homokos öböl a Rajska Plaza terül el. A sort a végtelenségig sorolhatnánk…

2. Ókori és középkori kulturális kalandok

Rovinj, Zadar, Sibenik, Trogir, Makarska, Split, Dubrovnik. Csak néhány azok közül a városok közül, amelyek kihagyhatatlanok, ha Horvátországban járunk. Számosan közülük az UNESCO világörökség részét képezik, nem véletlenül. A legtöbb várost időszámításunk előtt már lakták, csodás ókori paloták és templomok maradtak fent ezekből az időkből. Később a Bizánci birodalom és a Velencei köztársaság részét képezték, így nem csoda, ha innen is számtalan csodás épület maradt fent. Ki ne szeretne az egész napos strandolás után egy jót barangolni ezekben a girbe-gurba, szűk kis utcácskákban, a fehér mészkőből épült házak között, betérve egy-egy csodálatos középkori templomba vagy palotába?

3. Természet és tengerközeli nomád élet, kempingezés

Horvátország sokaknak egyet jelent a természet közelségével. És hol is lehetne az ember a természethez igazán közel, mint egy tengerparti kempingben, ahol korán reggel a sátorból, a lakókocsiból vagy a mobilházból akár azonnal ott lehet a parton hogy egy gyors fürdőzéssel indítsa a napot. Horvátországban ezt könnyedén megteheti, hiszen nagyon sok jó minőségű, mindennel felszerelt, sokféle medencében és számtalan családi programban bővelkedő minőségi kemping várja a turistákat Umagtól Trogiron keresztül egészen Dubrovnikik, végestelen végig az Adria mentén.

4. Vitorlás és hajós kalandok a szigetek körül

Horvátországot nem csak a végtelenül hosszú tengerpartjai jellemzik, de nagyon népszerűek a partoktól távolabb eső, kisebb és nagyobb szigetek is. Itt sokkal közelebb érezheti az ember magához a természetet, a tengert, a napsütést. Egészen más a szigetek hangulata is, mint a szárazföldeké. Aki igazán kuriózumokra vágyik felülhet egy vitorlás, egy jacht vagy egy hajó fedélzetére, hogy a vízről, a turistacsoportoktól távol csodálja meg a horvát partokat, a városokat és a szigeteket.

5. Mediterrán konyha zamatos borokkal

Az Adrián biztos hogy nem maradsz éhen ha valami finomra vágysz, hiszen fantasztikus a horvátok mediterrán konyhája. Bővelkedik zöldségekben, tenger gyümölcseiben, halakban és hozzájuk persze elmaradhatatlanok a finomabbnál finomabb borok. Ha arra jársz, feltétlen térj be egy szép és színvonalas horvát étterembe vagy pedig kóstold meg a szabadtéren sült a bárányt valamelyik vidéki konobában.

6. Lazulás és feltöltődős wellness élmények

Akik inkább lazulásra vágynak, ők is jó helyen járnak, hiszen számtalan szálloda, uszoda, masszázs és egyéni szolgáltatás áll a rendelkezésükre, ha lazulni, wellnessezni szeretnének.

7. Luxus szállodák kényeztetése

Azok az utazók, akik lovaglás és hegymászás helyett a luxusra, a kényeztetésre vágynak, és meg is tudják fizetni, nos, ők is jó helyen járnak. Egyre több 4 vagy 5 csillagos szálloda „nő ki a földből” Horvátországban is, ahol átlagon felüli környezetben, átlagon felüli szolgáltatásokat, privát strandokat, jacht és vitorlás bérlést igénybe véve töltődhetnek fel az utazók luxus körülmények között.

8. Vidéki béke és nyugalom

Vidéki hangulatra, békére és nyugalomra vágysz? Akkor ezúttal a tengerpart helyett nézz körül a falusi turizmus háza táján! A családi agrár turisztikai gazdaságok igazi vidéki hangulattal, hangulatos terméskő vendégházaikkal, tradicionális finomságokkal , finom borokkal várnak és a természetben való pihenést kínálják a vendégeiknek. Emellett rengeteg más, kapcsolódó programot is szoktak ajánlani, mint például a lovaglás, a kerékpározás, az ökoturizmus , a hegymászás , vadászat,  halászat, sőt Horvátországban is találunk termálforrásokat, gyógyfürdőket.

9. Változatos, vadregényes természet

Ennek a csodálatos országnak a változatos és vadregényes természeti környezete is rendkívül vonzó: a hegyek, a tavak, a nemzeti parkok, a középkori vidéki települések, erdők, mezők. Aki kifejezetten a természet közelségére vágyik kipróbálhatja a hegymászást, meglátogathatja a horvát nemzeti parkok valamelyikét, pl. a Krka vagy a Plitvicei Nemzeti Parkot

10. Adrenalinfüggők outdoor paradicsoma

Akinek unalmasnak tűnik napokig a tengerparton heverészni vagy a hajó fedélzetén napozni, ők is a bátran induljanak el a szomszédos országba, hiszen az itteni tenger, a vidék, a magas hegyek nagyon jó lehetőséget kínálnak az adrenalinfüggőknek és a kaland kedvelőknek is: itt kipróbálhatják a lovaglást, a búvárkodást, az ejtőernyőzést, a siklóernyőzést, a vadvízi evezést, a hegyi kerékpározást vagy a sziklamászást. Számtalan, izgalmas Outdoor programon vehetnek részt, ami bizonyára emlékezetes élmény marad.

Reméljük meggyőztünk, hogy nem csak a tenger miatt érdemes útra kelni ebbe a csodaszép országba idén is. >> Horvátországi apartmanok itt <<