Top 5 úticél a Mátrában

A Cserhát és Bükk-vidék között 900 négyzetkilométeren elterülő Mátra, az Északi-középhegység egyik kedvelt turistacélpontja. A vulkanikus eredetű hegyen található hazánk két legmagasabb csúcsa is, a Kékes (1014 m) és a Galya-tető (965 m). Üdülőhelyei is elsősorban erre a területre csoportosulnak. Mutatjuk, mi az a Top 5 úticél, amit érdemes meglátogatni.

1. Ismeretterjesztő kilátótorony, csónakázó tó, kalandpark – Sástó

Mátra top 5 látnivaló: Sástó-kilátó

Mátrafüredhez közel található az eredetileg fúrótoronynak épült 53 méter magas Sástó-kilátó. 1973-ban némi átalakítás után került mai helyére, teraszairól Pazar kilátás nyílik, innen tiszta időben a szem ellát a Tiszáig és akár a Budai hegyekig is. Az első emeleti terasz ismeretterjesztő állomásként is funkcionál, ahol faragott madarak és madárfelismerést segítő rajzok nyújtanak tájékoztatást a helyi madárállományról, a harmadik emeleten pedig a látnivalók beazonosítását feliratos tájképek és távcső segítik. A kilátó megmászása kicsiknek, nagyoknak egyaránt élmény. A sárga + jelzésen át eljuthatunk a Rákóczi-forráshoz, és a sárga sáv tovább követesé révén a Muzsla kilátót is útba ejthetjük. Hazánk legmagasabban fekvő tava is itt található, ahol lehetőség nyílik csónakázásra vagy akár horgászatra is.

A közelben kalandpark is működik. Az Oxygen Adrenalin Park 35 élményelemmel várja az izgalmakat keresőket. A Közép-Európában egyedülálló óriáshinta a szabadesés élményével is megajándékozza azokat, akik kimerik próbálni, de van itt bobpálya, paintball, íjászat és vízi akadálypálya is. A gyerekeket külön kalandpark-rész és quad pálya, játszóház, trambulin, kisállat simogató és légvár is várja.

2. Mátravasút, panorámatenger és kutyafogat – Mátrafüred

Mátra top 5 látnivaló: Kozmáry kilátó

Gyöngyöshöz tartozik Mátrafüred, a 350 méter magasan fekvő közkedvelt üdülőhely. Ide érkezik a Mátravasút egyik szárnya. Itt megtekinthetjük a Benevár maradványait, gyönyörködhetünk a Palócmúzeum kiállítási tárgyaiban és ámulhatunk a Kozmáry-kilátón. Utóbbi épület egy patinás, több, mint 100 esztendős kőtorony, csodás körpanorámával. Mátrafüreden jártunkban-keltünkben ne hagyjuk ki a 478 méter magas, épített Muzsla Kilátót se, ha látványélményeinket gyarapítanánk. A sportok szerelmesei újra tölthetik adrenalinkészleteiket a helyi 4 Évszak High-Tech Sportok Bázisán, ahol céges csapatépítésre is izgalmas lehetőségek nyílnak. Itt több mint 300 féle program közül lehet választani, és családi túrák szervezésére is van lehetőség.

Szintén különleges programban lehet részünk, ha kipróbáljuk a mátrafüredi Kutyafogat-túrát, ami során 12 szibériai husky erejére bízhatjuk magunkat. A kutyafogathajtás és a Mátra erdei útjainak felfedezése nem tapasztalt izgalmakat rejt. Az emelkedőkön elektromos hajtású kisautók segítik a kutyafogat munkáját, és a program összességében is minden feltételt biztosít az állatok erőnlétéhez.

» Mátrafüredi apartmanok, vendégházak, hotelek itt «

3. TV-torony, az ország legmagasabb pontja, Naphimnusz – Mátraháza

Mátra top 5 látnivaló: Naphimnusz park

Télen síparadicsom, a többi évszakban remek kirándulóhely a közigazgatásilag Gyöngyöshöz tartozó Mátraháza. A településtől közel 2 kilométerre található a Kékestető, ami egy gyalogtúra célja lehet, ha az ország legmagasabb pontját szeretnénk célba venni. Az itt található TV-torony egyben kilátó, ahonnan felejthetetlen panorámában gyönyörködhetünk, miközben az egyik szintjén található körpresszóban kortyolgatjuk a kávénkat. A 180 méter magas torony 45 méter magasan nyitott kilátószinttel is várja a látogatókat.

A mátraházai templom mellett találjuk a nevében is hívogató Naphimnusz parkot, ahol Assisi Szent Ferenc himnuszának tíz versszakát megjelenítő kerámia domborművekben gyönyörködhetünk.

» 3, 4 csillagos hotelek Mátraházán «

4. Kilátó bivakszállásokkal és Obszervatórium – Mátraszentimre

Mátra top 5 látnivaló: Galya-tető

A Kékes és a Hidas-bérc után a Mátrában található Galya-tető hegycsúcs hazánk 3. legmagasabb hegycsúcsa a maga 964 méter tengerszint feletti magasságával. A környező Galyatető nevű település Mátraszentimréhez tartozik. Az 1934-ben épült, 2014-2015 között felújított Galya-kilátó panorámája is megér egy utat. Az eredetileg 17 méter magas építményt még 13 méternyi vasbeton magasítással és dupla lépcsőspirállal látták el a felújítás alkalmával. Az új, felső szinteken három bivakszállás kialakításával is gondoltak a turistákra. Páramentes időben, akár Budapestre is elláthatunk innen.

Ha pedig még messzebbre szeretnénk látni, látogassunk el a Piszkéstetői Obszervatóriumba, ami Magyarország legnagyobb és legjobban felszerelt csillagvizsgálója. A megfigyelőbázisként is működő obszervatóriumban hetente több, meghatározott időpontban csillagászok kalauzolását is élvezhetjük, akik tevékenységükről is beszámolnak a körbevezetés során. Érintetlen erdei környezetben, három hatalmas távcső kupolával várják a látogatókat. Itt található az ország legnagyobb csillagászati távcsöve, az 1 méteres tükörátmérőjű két emelet magas monstrum, az RCC-teleszkóp is. Sőt a hatalmas látómezejű Schmidt-távcső is, amivel eddig mintegy 2000 új kisbolygót, 5 új üstököst és több mint 50 új szupernóvát fedezett fel a tudomány. Valamennyi generáció számára óriási élményt jelenthet. Mivel az intézmény elsősorban kutatóállomás, csak előzetes regisztráció esetén látogatható. A távcsövek használata helyett itt leginkább a csillagászati munkafolyamatokkal és eszközökkel ismerkedhetünk meg.

» Olcsó szállások Mátraszentimrén «

5. Gyógyvíz, vízesés, Észak-Magyarország legszebb parkja – Parádfürdő

Mátra top 5 látnivaló: Parádfürdő

A Mátra vidéke számtalan látnivaló és élmény forrása lehet, ezek közül nem érdemes kihagyni Parádfürdőt sem. A település a Mátra északi oldalán, a Parádi-Tarna völgyében fekszik. A parádfürdői gyógyvíz messze földön híres, így nem csoda, hogy Parádfürdőt elsősorban gyógyhelyként ismerhetjük. Itt található a 6, 5 km hosszú Ilona-völgyi Geológiai Tanösvény, aminek bejárása közel 3 órát vesz igénybe, de megéri, mert az Ilona-völgyi vízeséshez vezet, ami az ország három vízesése közül a maga közel 10 méterével a legmagasabb. Parádfürdő parkját sem érdemes kihagyni a bakancslistáról. Az 1982 óta védett kb. 8 hektáros terület Észak-Magyarország legszebb parkjának számít.

» Panziók, hotelek, vendégházak Parádfürdőn «