Pénznem és mértékegység átváltás bármiből, bárhol, bármikor

Amikor utazni indulunk, bizony sokszor futunk bele abba, hogy valamit valamibe át kell váltani. Lehet ez mondjuk egy mértékegység, például mérföld, amiről tudni szeretnénk, hogy hány kilométer, vagy valamilyen valuta, például euró, esetleg USA dollár. Ilyenkor jó, ha van egy egyszerűen használható online konvertáló, ami gyakorlatilag bármilyen gyakran használt pénznemmel, illetve mértékegységgel megbirkózik. Most mutatunk egyet, érdemes elmenteni!

„Drágám, ez sampon 42 kuna, mennyi is az forintban, segíts már légy szíves” – hangzik el a horvátországi nyaralás közben a klasszikus kérdés. Általános tapasztalat, hogy bizony, ha külföldre utazunk, az átlagnál többször kell fejben számolnunk. Akár azért, hogy tudjuk, forintban átszámítva mennyibe kerül egy konkrét árucikk vagy szolgáltatás, akár azért, hogy képbe kerüljünk valamilyen, számunkra amúgy teljesen idegen mértékegységgel kapcsolatban. Mert az ember agya szortíroz, és nem szívesen jegyzünk meg olyan dolgokat, amire ritkán van szükség. Pláne egy nyaralás alkalmával, ami ugye arról szól, hogy kipihenjünk az elmúlt év megpróbáltatásait, fáradalmait.

Viszonylag sokszor voltam már külföldön és több alkalommal olyan országban is, ahol nem kilométerben mérik a távolságot (és km/h-ban a sebességet), hanem mérföldben (illetve a sebességet mérföld/órában). Fejből azonban én sem tudtam, hogy mennyi is pontosan 1 mérföld, utána kellett nézni (amúgy 1603 méter vagy 1,603 kilométer). A valutákkal pedig még inkább ez a helyzet, ráadásul az árfolyamok mindig változnak, a horvát kuna pl. pár évvel ezelőtt nagyjából 40-44 forint volt (nekem ez rögzült), most pedig – e cikk írásának pillanatában és nagy meglepetésemre – már 50 forint felett volt 1 kuna.

Persze nem is kell feltétlenül ahhoz külföldre utazni, hogy az ember belefusson olyan helyzetekbe, amikor valamilyen mértékegységből egy másikba kell átváltani a nyaralás alkalmával. Ha például abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy vitorlázhatunk egyet a Balatonon és mondjuk a hajó kapitánya büszkén újságolja, hogy „jó kis szél van, bizony már 6 csomóval haladunk”. Érezzük ugyan a sebességet, de azért mégiscsak jó volna tudni, hogy mennyi pontosan is az a 6 csomó km/h órában mérve. Mivel 1 csomó (kt) = 1,852 kilométer/óra (km/h), ezért 6 csomó = 11,11 km/h, vagyis nem olyan nagy sebesség ez, legalábbis egy autóhoz mérve.

Átváltás, árfolyam lekérdezés egyszerűen

Szerencsére van egy igazán egyszerű átváltó eszköz, mégpedig az atvaltas.com mértékegység átváltó alkalmazás, aminek a segítségével mindez igazán egyszerűen és gyorsan megoldható. Akár a főoldalról indulunk, akár valamelyik aloldalról, a menüből könnyedén ki tudjuk választani azt a mértékegységet, amiből és amibe váltani szeretnénk. Ráadásul, amint elkezdünk valamilyen adatot beírni, az átváltás eredménye azonnal megjelenik. Nem kell külön kattintgatással bíbelődni. Be tudjuk állítani azt is, hogy milyen pontos legyen a konvertálás, vagyis hogy az átváltás hány tizedesjegy pontossággal történjen.

A konvertálás eredménye pedig szöveges formában is azonnal megjelenik, így tökéletes egyértelmű, hogy miből mibe történt az átváltás. Reméljük, hogy ez az ingyenes online eszköz nektek is tetszeni fog és használjátok utazásaitok során akár itthon, akár külföldön.