Top 6+1 látnivaló a Bakonyban

A hazai kirándulóhelyek között mindenképpen etalonnak számít a minden évszakban vonzó Bakony. A Dunántúli-középhegység legnyugatibb és legnagyobb tagja több napra elegendő természeti és építészeti látnivalót és élményt tartogat a felfedezőkedvűeknek. A mintegy 4000 négyzetkilométer kiterjedésű karsztos röghegység nagyobb részben Veszprém megyéhez tartozik, de vonulatai találhatóak Győr-Moson-Sopron és Fejér megyében is. A 709 m magas Kőris-hegy a Bakony legmagasabb pontja.

1. A vadregényes Cuha-völgy és a Bakonyvasút

Bakony top látnivalók: Bakony, kisvasút

Azok, akik a Bakonyba látogatnak, mindenképpen tesznek egy kirándulást a 4 kilométer hosszú Cuha-völgyben, ami a Magas-Bakony egyik leglenyűgözőbb része. A Cuha-patak melletti murvás részen könnyű sétával csodálhatjuk meg a szurdokvölgyet, akár gyerekekkel is, sőt, az útminőség miatt akár biciklin vagy lovon is bejárhatjuk. A Cuhai-Bakony-ér patak felső, hegyvidéki szakaszának legszebb része sziklaszurdokok között a Bakonyszentlászlóhoz tartozó Vinye közelében található. Az eredetileg ipari céllal épült Győr-Veszprém-Vasútvonal, sokatmondónevén Bakonyvasút, hazánk egyik legszebb egyvágányú vasútvonala. A 2011 óta műemléki rangra emelt útvonal mesés Cuha-völgyi, valamint Veszprém és Eplény közötti viaduktokban gazdag vonalrészre műemléki védettség alatt áll. A Bakonyt átszelő vasútvonal 198, 72 km hosszú, amin a vonatok átlagosan 40 km/h sebességgel közlekednek. A gyönyörű látványt kínáló útvonal három alagúton és két völgyhídon is átvisz, ezáltal kihagyhatatlan élményt nyújt. A Cuha-völgy legvonzóbb szakasza a Porva-csesznek és Vinye vasútállomások közötti rész.

>> Olcsó szállások Eplényben <<

2. Csillaghegyi kilátó, magyar piramis és kastély a Piramitán

Az Iszkaszentgyörgy melletti erdőben, a Keleti-Bakony utolsó nyúlványainak egyikén, a Piramitán található a fából épült Csillaghegyi kilátó, ahonnan a Bakonyra és Székesfehérvárra nyílik kilátás. Ha ide akarunk jutni, nincs más dolgunk, mint az Iszkaszentgyörgy fölött húzódó Csillaghegyen követni a piros turistajelzést a kilátóig. A Piramita-hegyen azonban a kilátón túl is akad látnivaló hazánk egyetlen piramisa és az Amadé-Bajzáth-Pappenheim kastély formájában.

3. Az egyik legszebb bakonyi panoráma a Kőris-hegyi kilátóból

A kőrissel borított Kőris-hegy a Bakony legmagasabb pontjaként (709 m) tökéletes hely egy kilátó számára. Nem csoda, hogy a Magas-Bakony egyik legszebb panorámáját csodálhatjuk meg innen. Tiszta időben az ausztriai Schneeberg és a Rax 150 km-re lévő kétezres csúcsait is láthatjuk. A háromszintes Kőris-hegyi kilátót több turistaútvonalon keresztül gyalogosan is megközelíthetjük Bakonybéltől, Odvaskőtől, vagy Szépalmapuszta irányából. A hegyre aszfaltozott út is vezet, aminek igénybevételéhez engedély szükséges a Bakonybéli Erdészettől.

4. Szurdokvölgy, vízeséssel, avagy a Római fürdő

A Gaja-patak Bakonynána és Jásd közötti szakaszán található 2 km hosszú Római fürdő mély és meredek falú szurdokvölgyével, vízeséssel az egyik leglátványosabb bakonyi kirándulórész. Nevét a Gaja-patak sziklák közé szorult vízeséséről kapta. Kerékpárral és gyalogosan is megközelíthető az országos Kéktúra jelzésű turistautakon keresztül Jásd és Bakonynána irányából is. Kora tavasszal különösen látványos tud lenni. Neve ellenére semmi köze a rómaiakhoz és fürdő sem működött itt.

5. A bakonyi látnivalók egyik ékköve a Károlyi kastély

A hegység keleti nyúlványai között, Fehérvárcsurgón található az impozáns Károlyi kastély. A 19. században épült klasszicista és eklektikus stílusú épületegyüttest Ybl Miklós és Heinrich Koch tervei alapján a Károlyi családból származó gróf Károlyi György építtette 1844 és 1851 között.  Jelenleg 20 szobás szálló és étterem üzemel a történelem ezen falai között, ahol többek között gyönyörű esküvőket is tartanak. Arborétumjellegű, 40 hektáros parkja is lenyűgöző. Kizárólag idegenvezetéssel, de egész évben látogatható úti cél.

6. Gyilkos tó a Bakonyban: a Hubertlaki tó

Az erdélyi Gyilkos tó és a közelben található Esterházy grófok vadászkastélya, a Hubertlak után kapta a nevét a Bakonyi gyilkos tó, amit eredetileg az 1980-as évek közepén mesterséges úton vaditatónak alakítottak ki. A helyén egykor égeres állt. Küllemre, az elárasztott fák csonkjai miatt valóban az erdélyi Gyilkos tóra emlékeztet, az itteni látnivalók kiemelkedő helyszíne.

A bakonyi városok között történelmével, természeti értékeivel, központi szerepével kiemelkedik Zirc, természetvédelmi területeivel, helytörténeti értékeivel, számos látnivalójával a szép Bakonybél, falusi turizmusa miatt a Veszprém megyében található Csesznek, ha a Bakonyt szeretnénk bejárni, ezeket a településeket is érdemes végig járni.

Bakony top látnivalók: Köris-hegyi kilátó

+1 Bakonybéli Pannon Csillagda

Bakony top látnivalók: Pannon Csillagda, Bakonybél

Elképesztő látványvilág, remek tárlatvezetés, fantasztikus élmény akár gyermekkel, akár gyermek nélkül. A bakonybéli Pannon Csillagda egyszerűen kihagyhatatlan része a bakonyi túrának.

>> Apartman, vendégház, panzió Bakonybélben <<