Top 6 +1 látnivaló a Tisza-tónál gyerekkel

Amikor gyerekekkel indulunk útra, mindig körültekintőbb szervezést igényel egy csupa felnőttekből álló kirándulásnál. Éppen ezért gyermekes, kisgyermekes családok számára remek választás a Tisza-tó, ahol változatos programokkal kapcsolódhat ki valamennyi generáció tagja.

1. Tisza-tavi Ökocentrum és Vízisétány – Poroszló

A poroszlói ökolétesítmény szuper program gyerekekkel, akár egész napra. A család minden tagját lenyűgözheti Európa legnagyobb édesvízi akváriumaival, a 7 emelet magasra nyúló kilátóval, 3D-s mozival. A gyerekeket ezeken kívül játszóterek és állatsimogatók is várják. Az intézmény belső játszótere a legkisebbek számára nyújtja a legnagyobb örömet, míg az udvari játszóterek közül egy a 2-3 éveseknek, egy pedig a kiskamaszoknak lehet nagyobb élmény. A vízijátszótér leginkább nyáron szuper élményforrás, ide váltóruháról sem árt gondoskodni.

A Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartozik az a gyönyörű tanösvény, ami a Tisza-tavi Vízisétány nevet viseli. Egy másfél kilométer hosszú fahídrendszert építettek a tóra. Ezen a különleges sétaúton madármegfigyelő házakat, kilátótornyokat és egy kis ártéri szigetet találunk. És az is fokozza az élményt, hogy csak hajóval közelíthető meg. A tanösvény kényelmes, másfélórás sétautat tartogat, a jó minőségű úton akár babakocsit is tolhatunk, így a legkisebb gyermekünket is magunkkal vihetjük a kalandra.

>> Fantasztikus poroszlói apartmanok és egyéb szálláshelyek itt <<

2. Miniállatkert a Tisza-tónál – Sarud

Tisza-tó Miniállatkert

Gyerekekkel szintén kellemes úti cél lehet a sarudi Tisza-tavi Mini Zoo, ahol állatsimogatásra is lehetőség nyílik. Az országban egyedülállónak számító kopasz boci, Terka is itt lakik, ahogy Lolo, a hegyi lóri is. A gyerekek itt ízelítőt kaphatnak az állatgondozásból, etetésből is, szakvezetéssel ismerkedhetnek a különböző fajokkal, részt vehetnek ismeretterjesztő foglalkozásokon, vetélkedőkön is.

>> Apartmanok, vendégházak Sarudon <<

3. Madárrezervátum és Kalandsziget – Tiszafüred

 Ha szeretnénk gyermekeink mozgásigényére és kalandvágyára is tekintettel lenni kirándulásterveink során, akkor mindenképpen érdemes számításba venni a tiszafüredi Kalandszigetet. Itt mesés erdei környezetben sportolhatunk és gazdagodhatunk közös élményekkel.

Igazi kihívások várnak ránk a 15 méter magas mászótorony és kilátó formájában, szuper adrenalinfokozó élmények a 140 akadályból álló kalandpálya rendszernek, az óriás csúszópályáknak köszönhetően. Izgalmakban és vidámságban sem lesz hiány a 18 hektáros területen elhelyezkedő kaland-oázisban, ahol palló úton közlekedhetünk és megcsodálhatjuk a sziget csodálatos élővilágát is. A kisebbeket játszótér, a nagyobbakat kalandpálya várja.

A Hortobágyi Nemzeti Park részét képező, Európában is egyedülálló Madárrezetvátum Tiszafüreden szintén kihagyhatatlan élményeket tartogat. Az ide tartozó 2500 hektárnyi természetvédelmi terület a nemzetközileg is nagyra tartott vízimadár-élőhelyek egyike. Különleges élővilág, változatos élmények várnak itt ránk, különösen abban az esetben, ha befizetünk egy csónaktúrára a holtágak és nádasok ölelésében.

>> Szállások Tiszefüreden <<

4. Misztikum az elsüllyedt falunál- Óhalászi-Holt Tisza

A zabolátlan Tisza 1876 márciusban 24 községet öntött el, köztük a 800 éves, Árpád-kori Tiszahalászt is. Az Óhalászi-Holt Tiszán át vezet az út az elárasztott faluhoz. Ez a rész az egyik legszebb tószelet, virágzó tündérrózsa mezővel. A sziget kilátótornyáról beláthatók az egykori település maradványai. Szakképzett túravezetővel külön izgalmas kalandok várhatnak ránk ezen a vidéken.

5. Hallépcső – Kisköre

A Kiskörei Hallépcsőt 5 éve adták át azzal a céllal, hogy folyamatos kapcsolatot biztosítson az esetenként 10 méterrel is alacsonyabb vízszintű Tisza és a Tisza-tó között. Ez az ökológiai jelentőségű csatorna 37 vízlépcsőt és zsilipet foglal magába. Meditatív élmény végig sétálni a partján, a zubogó vízben, a pancsoló halakban gyönyörködve. Biciklivel vagy gyalog remek kirándulóhely, ha a közelben járunk.

>> Remek kiskorei apartmanok itt <<

6. Halastavi kisvasút

A Tisza-tavi halastórendszer távolabbi pontjaira is elkalandozhatunk a kisvasút révén, így a belső tavak élővilágának megcsodálására is lehetőségünk nyílik. A halastavi kisvasút a halastavak belső gátja mentén tesz meg egy kb. 5 km-es szakaszt. Miután leszállunk a végállomáson egy 460 méter hosszú pallóúton haladva magaslesekkel, betekintőkkel tarkított helyszínről nézhetünk körbe.

+ 1: Tisza-tavi strandok és nyaralás

Kisgyerekes családok számára ideális fürdőzési lehetőséget nyújtanak a szabad és fizetős, lassan mélyülő Tisza-tavi strandok. Ezek közül is vannak kiemelkedő partszakaszok, ahol homokos öblök szolgálják a kicsik önfeledt „dagonyázását”. Pancsoljatok Abádszalókon, Sarudon, Tiszanánán, Poroszlón, Kiskörén, Tiszabábolnán vagy Tiszaigaron, mindenhol családbarát strandok várnak rátok. Sőt az utóbbi település arborétuma gyönyörű sétával is kecsegtet.