Utazni telihold idején vajon jó ötlet?

Sok babona és lidérces legenda kötődik a teliholdhoz, de vajon mi az igazság? Van-e egyáltalában bármilyen kedvezőtlen (vagy éppen kedvező) hatása annak, ha telihold idején vesszünk nyakunkba a világot? Ennek jártunk utána és persze mindehhez még egy remek holdnaptár oldalt is ajánlunk mindenkinek.

Csapjunk bele és kezdjük az egyik legrémisztőbb hiedelemmel, a vérfarkas, illetve a fakasember legendájával (e kettő elnevezés pontosa ugyanazt a rémisztő dolgot fedi). Az európai folklór szerint a vérfarkasok emberi alakban járnak, ám a telihold hatással van rájuk és akkor elkerülhetetlenül átváltoznak. Egyelőre azonban mindezt csak filmen volt látható, valódi szemtanúnak még nem sikerült beszámolni erről az eseményről. Attól tehát nem kell tartani, hogy esetleg egy telihold idejére eső nyaraláskor vérfarkasba botlunk, de vajon van-e egyéb kellemetlenség, ami ilyenkor érhet minket?

Ezen kívül más káros, hátrányos tényezőt egyelőre nem sikerült feltárni a tudósoknak, kutatóknak. Arra tehát mindenképpen érdemes odafigyelni, hogy ha nagyon fáradtan indulunk nyaralni és éppen telihold van, akkor az nem biztos, hogy a legjobb választás. Ezenkívül a motorosoknak – az apartman.hu szerkesztőségében is akad ilyen – mindenképpen javasoljuk, hogy az utazást időzítsék úgy, hogy a telihold ne látszódjon, vagyis ne vonja el a figyelmüket.

A telihold kapcsán bizony akad néhány valódi probléma, amivel esetleg számolni kell:

  1. Alvás. Telihold idején bizony rosszabbul alszunk. Svájci kutatok nemrégiben azt vizsgálták, hogyan hat ránk ez a különleges helyzet, s bizony úgy találták, hogy mintegy 5 perccel később alszunk el és átlagosan 22 perccel kevesebb ideig pihenünk.
  2. Baleset. Egy nemzetközi kutatás szerint – igaz, ezt csak motorosok körében végezték el –, telihold idején nő a közüti balesetek száma. A jelenséget az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Kanadában és Ausztráliában is megfigyelték. A balesetek fő oka a pillanatnyi figyelemzavar. Telihold csak évente 12 alkalommal van. Az égitest ilyenkor óriásinak és fényesnek tűnik az égbolton, és mindenkinek elterelheti a figyelmét, aki az utakon van.
A telihold hatásai az egészségre és az utazásra

Mikor van telihold?

Mindezeken túl a telihold látványa páratlan élményt nyújt, amit éppen nyaralás, illetve kikapcsolódás során tudunk igazán élvezni. Annak érdekében, hogy Te is pontosan tudd, mikor van telihold, ajánlunk egy oldalt. A nextfullmoon.org webcímen elérhető holdnaptár segítségével megtudhatod, hogy melyik hónapban mikor van – percre pontosan – telihold.

Akad egyébként olyan hónap is, amikor a hold rövidebb ciklusa miatt kettő telihold is van 1 hónapban, ezt nevezik Kék Holdnak.

A közeljövőben ezeken a dátumokon lesz ilyen különleges esemény (Kék hold hónapok):

Kék Hold (hónap)Első teliholdMásodik telihold
2023. augusztusaugusztus 1., kedd 20:33:26augusztus 31., csütörtök 3:37:05
2026. májusmájus 1., péntek 19:24:43május 31., vasárnap 10:46:46
2028. decemberdecember 2., szombat 2:41:40december 31., vasárnap 17:49:45
2031. szeptemberszeptember 1., hétfő 11:21:08szeptember 30., kedd 20:58:02

A nextfullmoon.org címen egyébként nagyon sok hasznos információt találsz a holdról, ráadásul a magyar nyelv mellett még 7 másik nyelven.