Több mint 8 top látnivaló a Dunakanyarnál 

Hazánk egyik legszebb és legvonzóbb üdülési körzete a Dunakanyar, ami a Börzsöny, a Visegrádi- és a Pilis-hegység által körülölelt Duna-szakasz mentén található. A régióba 66 település tartozik, amik közül 46 Pest-megyében, 7 Komárom-Esztergom megyében és 13 Nógrád megyében található. A Duna itt vált folyásirányt nyugat-keletiről észak-délire, innen ered a Dunakanyar elnevezés. Cikkünkben megmutatjuk, milyen kiemelt látnivalók és élmények várnak ránk ezen a vidéken.

Wakeboard paradicsom az Omszki-tónál – Budakalász

Top látnivalók a Dunakanyarnál - Omszk Wake Centrum

A budakalászi Omszki-tó jó időben nem csak remek piknikező hely, ahol a horgászat kedvezői halat is foghatnak, de 2005 óta egy remek wakeboard pályával is várja a kezdőket és haladókat, de változatos akadályait a wakeboard mesterei is kedvelik. A tó kijelölt területén SUP-túrára, szlalomra, sőt jógára is lehetőség nyílik a víz ölelésében.

Budakalászi kemping, szállás >>

Skanzen a Festők városában – Szentendre

Top látnivalók a Dunakanyarnál - Szentendre

A Visegrádi-hegység keleti részén található Szentendre már önmagában is egy látványosság sikátoros utcácskái, macskakővel borított óvárosa, zegzugos építkezése, mediterrán atmoszférája miatt. Művészete és kultúrája révén azonban egyszerű sétatérnél jóval több élményt tartogat. Szabadtéri Néprajzi Múzeuma, a Skanzen Európában egyedülállóként az első szabadtéri múzeum. Az 1972-ben alapított bemutató 46 hektáros területen nyújt lehetőséget arra, hogy természetes közegében láthassuk, hogyan éltek, építkeztek, gazdálkodtak, öltözködtek az emberek különböző tájegységeinken a 18. századtól egészen a 20. századig. Elképesztő élmény és egész napos program a család apraja-nagyjának.

Szentendrei hotelek és szállások >>

Történelmi hírességek otthona – Leányfalu

A Nyerges-hegy lábánál Szentendre és Tahitótfalu között is igazi kincstelepülésre bukkanhatunk Leányfalu formájában. A kiemelt üdülőterület, a Duna-Ipoly Nemzeti Park részét képezi. Csodás környezet, folyópart, vizes kalandok, hajózás, ilyen és ehhez hasonló élmények várnak ránk a faluban. A Leanyfalu Strand és Termálfürdő a hatvanas évek óta igen kedvelt fürdőző pont a környéken gyógyvizével és retró hangulatával. A Hely-és Irodalomtörténeti Kiállítóhely Leányfalu meglévő helytörténeti anyagát mutatja be, korszerű időszakos és állandó kiállításokkal is várják a látogatókat. A faluhoz sok híresség kötődik, többek között Márai Sándor, Latinovits Zoltán, illetve Móricz Zsigmond, akinek tiszteletére állandó kiállítás is nyílt 1992-ben, az író halálának 50. évfordulójára.

Vendégház, apartman Leányfalu >>

Festői folyópart és Szigetcsúcs a Szentendrei-szigeten – Kirorosziban

Kisoroszi két oldalról a Duna ölelésében, a Szentendrei-szigeten fekvő pici település. Már az ókorban is ismerték, erről a római erőd maradványai árulkodnak a Pásztorkertben. Érdemes megnézni a Kálvária dombot és a stációkat, valamint az 1719-ből származó Rózsafüzér királynője templomot. A faluban találhatunk golfpályát és lovardát is, ha aktív szórakozásra vágyunk, de semmiképpen ne hagyjuk ki a Szigetcsúcsot, ahol a Dunakanyarban gyönyörködhetünk, akár úgyis, hogy alacsony vízállás és jó idő esetén besétálunk a Dunába.

Szállások Kisorosziban >>

Fellegvár a Királyok városában – Visegrád

Top látnivalók a Dunakanyarnál - Visegrád Fellegvár

Visegrád szláv eredetű szó és magas várat, fellegvárat jelent. A Duna-menti kisváros Budapesttől 35, Esztergomtól 25 kilométerre helyezkedik el, a folyó Nagymarossal szembeni oldalán. Hazánk egyik legkisebb városa, mérete ellenére meglehetősen népszerű kirándulóhely. Kiemelkedő jelentőséggel bír a fellegvára, ami alsó várból és egy citadellából áll. A középkorban az egyik legfontosabb rezidenciaként szolgált a magyar királyok számára. A Fellegvár mellett olyan csalogató látnivalókat találunk itt, mint a Királyi Palota vagy az impozáns Salamon-torony állandó kiállításokkal.

Top látnivalók a Dunakanyarnál - Visegrád

Hotelek Visegrádon >>

Európa egyik legnagyobb Bazilikája – Esztergom

Hazánk egyik legnagyobb történelmi múltú városa Esztergom, ahol első királyunk születését és koronázását ünnepelték. Európa egyik legnagyobb bazilikája is itt található, ami egyben a város jelképe is. Kupolájáról csodálatos panorámában lehet részünk, a Börzsöny, a Visegrádi-hegység, a Pilis és a Gerecse koszorújában, a Duna völgyében gyönyörködhetünk. Esztergomból a Mária Valéria hídon a szlovákiai Párkányba is átkelhetünk.

Esztergomi hotelek, panziók, apartmanok >>

A Dunakanyar teljes pompáját megmutató kilátó – Nagymaros

A Börzsöny lábánál, Visegráddal szemben, a Duna bal partján található Nagymaros. A festői települést Visegrádról komppal is megközelíthetjük. Itt érdemes felsétálni a Julianus kilátóba, ami a Hegyes-tető 482 méter magas csúcsán áll. Páratlan panorámában lehet részünk, ahonnan szinte teljesen beláthatjuk a Dunakanyart.

Nagymarosi apartmanok >>

Borzongás a Dunakanyar központjában -Vác

A Duna bal partján fekvő Vácot, a Dunakanyar központjaként is szokás emlegetni. Egyike azoknak a Duna-parti városoknak, hol számtalan látnivaló vár ránk, és, ha utunk során borzongásra vágyunk, látogassunk el a váci múmiákhoz, avagy nézzük meg a Memento Mori kiállítást. 1994-ben, a Domonkos templom rekonstrukciós munkálatai során felbecsülhetetlen értékű kultúrtörténeti kincs került napvilágra a templom alatti kripta formájában.

Olcsó szállások Vác településen >>

Ha szeretnénk bebarangolni a Dunakanyar valamennyi zegzugát, ne hagyjuk ki Zebegényben a Napraforgó házakat, a Hajózástörténeti múzeumot, Dömösön másszuk meg a Rám-szakadékot, nézzünk szét a Prédikálószéki kilátóról, látogassunk el a Remete-barlangba Nagymaros fölött.