11 fantasztikus program a Balatonnál 2020. márciusban

A Balatonról sokaknak a nyár és a fürdőzés ugrik be elsősorban, holott valamennyi évszakban kincset rejt ez a csodás tavi táj. Tavasszal fesztiválozhatunk, jókat ehetünk, és nagyokat túrázhatunk a „magyar tenger” körül. Cikkünkből kiderül, milyen programokra csaphatsz le 2020. márciusban.

 

1. Tavaszköszöntő esti holdfénytúra, Badacsonytomaj (március 7.)

Az ébredező természet esti hangjait és hangulatát csodálhatjuk meg egy tavaszköszöntő esti holdfénytúra keretében, amit a Badacsony tetejére terveznek március 7-én. A 2 és fél órás túra a Szegedy Róza Ház elől indul 16.30-kor. Útvonal: Szegedy Róza-ház – Kisfaludy-ház – Rózsakő – Hertelendy-emlék – Kisfaludy-kilátó. A részvételi díj a helyszínen, készpénzben fizetendő a túravezetőnél. A különleges kalandra érdemes magunkkal vinni a zseblámpánkat.

 

2. V. Kolbászgyúró Mulatság és Gasztro Fesztivál, Tihany (március 7.)

A Tihanyi Kolbászgyúró Fesztivál mára a város legnívósabb rendezvényei között foglal helyet. Az Akasztó dombi termelői piacon megrendezett eseménynek az esetleges rossz idő sem szabhat gátat. A mulatságon bőséges kolbász és pecsenyés kínálatból válogathatunk, szomjunkat olthatjuk a különböző ital standoknál, de finom házi rétesből, szárazkolbászból, levendulás ajándéktárgyakból, óriás palacsintából, vattacukorból, kézműves termékekből is bespájzolhatunk.

 

3. SzabadságON ZalakarosON, Zalakaros (március 13-15.)

Zalakaroson a Gyógyfürdő térre is beszökik a tavasz márciusban. Zenés programok, kirakodóvásár, kézműves bemutatók és helyi finomságok kavalkádjában kapcsolódhatunk ki a fürdővárosban.

 

4. VIII. Tavaszi Fesztivál, Balatonfüred (március 13-15.)

Három nap a forradalom jegyében. A füredi tavaszi fesztivál Március 15. szellemében sokszínű, gazdag irodalmi, gasztronómiai programsorozattal várja látogatóit. A megújulás üzenetét hordozó eseményen különböző műfajok is helyet kapnak, ahogy a reformkori séta és a fáklyás felvonulás is az esemény elmaradhatatlan részét képezik.

 

5. Marha-jó Gasztrofesztivál, Balatonmáriafürdő (március 14. 11:00 – 23:00)

Balatonmáriafürdő Központi Strandján „Marha-jó” ételekkel és koncertekkel örülhetünk a tavasznak. A finomabbnál finomabb fogásokat könnyűzenei koncertek színesítik. A rendezvény ingyenes.

 

6. I.Balaton Quad Fesztivál, Gyenesdiás (március 14.)

A gyenesdiási Faludi-síkon rendezik meg az első Balaton Quad Fesztivált. A garantált offroad élmény során nem csak versenyen izgulhatunk, de bemutatókon keresztül is megcsodálhatjuk a jobbnál jobb quadokat.

 

7. Gasztrohegy hétvége – Húshagyó kedv, Badacsonytomaj (március 14-15.)

Badacsonytomajon, az Egry Sétányon a zöldségeké és a sajtoké lesz a főszerep március idusán. Húshagyó kedv címet viselő rendezvényen, a böjt idején is jól lehet lakni sajtokból, tésztákból, és sok-sok zöldségből. Séffantáziák kápráztatják el mind a húsevőket, mind pedig a vegetáriánusokat, és a finom falatok mellől nem hiányozhatnak a környék legjobb borbirtokainak nedűi sem.

 

8. Hamvas napok, Balatonfüred (március 20-21.)

Hamvas Béla, filozófusnak, írónak állítanak emléket Balatonfüreden a Hamvas napokkal. A hagyományos megemlékezést követően a kultikus író szellemiségét megidéző programsorozatokon vehetünk részt. Kiállítások, filmvetítések, felolvasások, kötetbemutatók színesítik a két napos eseményt, amink a Tagore Sétány ad otthont.

 

9. 32. Lepke teljesítménytúra, Vonyarcvashegy (március 21.)

Három táv (15-25-40 km) vár a túrázókra március 21-én a Lepke teljesítménytúra keretében. A túra mindhárom táv esetében 7-11 óra között folyamatosan indul a Vonyarcvashegyi vasútállomásról, és ugyanott a cél is legkésőbb 18 óráig.  Nevezési díj: 1500 Ft/fő (15 km), illetve 1800,- Ft/fő (25 km és 40 km). Azok a résztvevők, akik a kiírásnak megfelelően végig járják a túra útvonalát, ellenőrzőlapjukon minden ellenőrzőpont igazolása szerepel, emléklapot és kitűző jelvényt kapnak. Igazi kalanddal indulhat a tavasz!

 

10. Víz-napi Balcsi party, Balatongyörök (március 22. 14:00 óra)

A víz világnapja alkalmából a balatongyöröki strand bejárata mellett rendezik meg a Víz-napi Balcsi party-t. Az ünnepi program során sor kerül a Balaton megkoszorúzására, és szórakoztató versenyeken is részt vehetünk a papírcsónak hajtogatástól a vizes játékokig.

 

11. Márciusi Míves Portékák Hétvégéje, Hévíz (március 28-29.)

A Festetics téren rendezik meg a kézműves portékák, termékek bemutatójával egybekötött vásárt Hévízen. Március 28-án 10 órától nem csak a környékbeli termelők nyalánkságaiból falatozhatunk, de akár egyedi ajándékokkal is meglephetjük magunkat.