Top 8 élmény és látnivaló Zalakaroson

Keszthely és Nagykanizsa között igazi termálgyöngyszemre találunk Zalakaroson. Az üdülőváros Magyarország 7. legnépszerűbb és egyben egyik legkisebb települése. Ha szeretnél kivonulni a családdal kicsit a városi nyüzsgésből, Zalakaros szuper választás. Rendezett központ, gondozott parkok, sétányok, dombok, csodás panoráma, nagybetűs természet, pezsdítő fürdőzés vár itt rád. És hogy mi még? Cikkünkből az is kiderül.

 

1. Gránit Gyógyfürdő

Zalakaros nemzetközi hírnevét termálvízkincsével, és az erre épült fürdőjével vívta ki. A Gránit Gyógyfürdő minősített vize Európában is egyedülállónak számít. A nátriumkloridos és hidrogénkarbonátos hévíz egyszerre jódos-brómos; szulfid-ion tartalma miatt pedig a kénes gyógyvíz, így számos egészségügyi panasz esetén jótékony terápia elmerülni benne. A zalakarosi gyógyfürdő mára hazánk legnagyobb gyógyfürdői között foglal helyet, ahol nyáron több mint 5000 m2 vízfelület áll a vendégek rendelkezésére, ebből kb. 1500 m2 fedett vízfelület. Az egész évben nyitva tartó, megújult fürdő fedett részében különböző vízhőmérsékletű gyógyvizes ülőmedencék, nyitott termálmedence, és szauna-blokk található. Területén orvosi felügyelettel gyógyászat is működik, és hidroterápiás kezelések és gyógyító masszázsok közül is válogathatunk. A testi-lelki felfrissülés mellett, élmény-medencék is gondoskodnak kicsik és nagyok kikapcsolódásáról.

 

2. Termáltó és Ökopart

Zalakaros zöld központjaként emlegetik a város egyik újabb beruházását, melynek köszönhetően az elfolyó víz egy mesterségesen létrehozott tavat táplál. A termáltó megközelítőleg 12900 m2 vízfelülettel rendelkezik, és köré szabadidős parkot építettek tanösvénnyel, tóparti játszótérrel, sövénylabirintussal, csúszdatoronnyal, kilátóval, vízi tipegővel. Utóbbi révén kipróbálhatjuk, milyen élmény a vízen járni. Óriási élmény minden korosztálynak!

 

3. Gesztenyés-hegy

Kiváló túracél a Zalakaros külterületén található Gesztenyés-hegy, ahová Zalamerenyéről a zöld turistajelzést követve juthatunk el a Kan-bükk nevű dombon keresztül. A 0,4 hektár területű védett bükkösben található szelídgesztenye-csoport különlegessége, hogy faegyedei egy 1912-ben elpusztult, majdnem 800 éves famatuzsálem, a „Kanonok fájá” -nak utódai. A sarjak az egykori tuskó mentén, körben helyezkednek el.

 

4. Szőlőhegy pincesor

A zalakarosi domboldal igazi szőlőtermesztő paradicsom, éppen ezért évszázados hagyományra tekint vissza itt a szőlőművelés. Ha Karoson járunk, speciális borfajtáját, a Tónait mindenképpen érdemes megkóstolni. A szomjas utazót a szőlőhegyen Szent Orbán faszobra várja. A szőlősgazdák védőszentjét elhagyva régi pincék között visz az utunk, melyek közül néhányban borozót rendeztek be.

 

5. Kilátó

Zalakaros Zalamerenye felőli határán található a népi építészeti stílusban épült kilátó, mely a település egyik nevezetessége. Szép időben lenyűgöző panorámában lehet részünk innen, láthatjuk a Kis-Balatont és a Balaton-felvidéket. A kilátó tövében egy pohár finom borral is koccinthatunk a látványra, a Kilátó borozóban.

 

6. Dísz tér

A város leglátványosabb központi tere, a Strandfürdő nyári bejárata és a Hotel MenDan által közrefogott virágos tér, az úgynevezett Dísz tér. Középpontjában 1999-ben zenepavilon épült, ami máig rendezvények, koncertek, térzenék színhelye. Az impozáns téren Kisfaludy Strobl Zsigmond Vízbe lépő nő című szobra körül árnyas padok, csobogó nyújtanak hangulatos pihenőhelyet.

 

7. Szent Anna kápolna – Ófalu

Zalakaros régi központja őrzi a Szent Anna kápolnát, ahová mindenképpen érdemes ellátogatni, ha a múlt jegyeit is megcsodálnánk a településen. Az Ófalu jellegzetes zalai falusi képet festhet elénk régi parasztházaival, kőkeresztjeivel, kerítéseivel.

 

8. Népművészeti kiállítás

Zala élő népművészete címmel helyi alkotók, keramikusok, csontfaragók, fafaragók, textilművesek alkotásai adnak tartalmas ízelítőt a környék alkotóművészetéből a Fő utca 8. szám alatt található Művelődési Házban. Nyitvatartás: Június elejétől augusztus végéig naponta 10-18 óráig. Hétfő szünnap.