Top 10 turisztikai élmény és látnivaló Szekszárdon

Országunk egyik legkisebb megyeszékhelye is turisztikai vonzerővel bír, különösen a bor-, az irodalomkedvelők és a vadregényes tájak kedvelői szemében. A mintegy 4500 pincével bíró borvárosban olyan nagy íróink látták meg a napvilágot, mint Babits Mihály és Mészöly Miklós. Cikkünkből kiderül, milyen csalogató élményekben és látnivalókban lehet részünk Szekszárdon.

 

1. Prométheusz park

A szekszárdi Szent István téren egy sétakertben andaloghatunk, ami az itt található Prométheusz-szoborcsoportról kapta a nevét. A gyönyörű park Mőcsényi Mihály tájépítész, tájrendezés professzor munkáját dicséri. Újkorában 300 fajta díszcserje, virág dúsította a színpompás kertet, régi fényéből és hangulatából még ma is tartogat ízelítőt. A park fő látványeleme Varga Imre Kossuth-díjas szobrászművész Prométheusz-szoborcsoportja, mely környezete hazánkban egyedülálló módon valósította meg a művész elképzeléseit.

 

2. Babits Mihály Emlékház

A helyiek Kelemen-házként emlegetik Babits Mihály szülőházát. Az 1780-as években épült copfstílusú házat ma is eredeti állapotában láthatjuk. A Kelemen-ház nevet annak köszönheti, hogy a költő nagyapja vette meg 1852-ben, akit Kelemen Józsefnek hívtak. Az épület ma kiállító tér, ahol 1967-ben nyílt az első kiállítás. A költő születésének 100. évfordulóján, 1983-ban vált szülőháza teljes egészében múzeummá. A földszinten Babits „Halálfiai” önéletrajzi ihletésű, szekszárdi témájú regényének helyszíne és alakjai elevenednek meg. A család szobái, használati tárgyai szinte elevenné teszik a kis Babits gyermekkorát, akinek első gyermekkori versét is olvashatjuk a falak között. Az emeleti kiállítás a költő életpályáját rajzolja elénk. Irodalombarátoknak szinte kötelező úti cél.

 

3. Dienes Valéria emlékszoba

Dienes Valéria (eredeti nevén Geiger Valéria) nevét érdemes megjegyezni. Azontúl, hogy Babits Mihállyal gyerekkori barátok voltak, sok mindenben az elsők között volt.  1901-ben az első öt magyar nő között iratkozhatott be a budapesti Pázmány Péter Tudományegyetemre. Matematika-fizika szakot végzett, közben a Zeneakadémia, zongoratanszakára is járt. Miután filozófiából, matematikából és esztétikából doktorált, a Sorbonne-ra járt. Megismerkedett a mozdulatművészettel – Isadora Duncan modern tánca – már ez első látásra nagy hatással volt rá. Nem sokkal később mozdulatművészeti iskolát nyitott, amelynek előadása 1917-ben tulajdonképpen a magyarországi szabad tánc első színpadi megjelenése volt. Mind a mozdulatanyag, amivel dolgozott, mind az azzal összhangban lévő szöveg és dallam nagyon modern volt. Ady és Babits verseire is tervezett koreográfiát. A mindig újat kereső, a teljességet kutató filozófus asszony életének állít emléket a Babits Emlékházban a Dienes Valéria emlékszoba.

 

4. Baka István emlékszoba

Szekszárd valóságos gondolatutazást kínál számunkra emlékszobáival. Baka István szekszárdi születésű költő világát is megidézi egy ilyen szoba a Babits Emlékházban, ahol a költői képalkotás és szerepjáték-költészet egyik legjelentősebb megújítójának életművével ismerkedhetünk meg közelebbről.

 

5. Bencés Apátsági templom romjai

A misztikum és a történelem iránt érdeklődők számára különösen megkapó színhelyül szolgálhatnak a szekszárdi Bencés Apátsági templom romjai. A templom alaprajza keresztet ábrázol, az épületet a királyi család temetkezési helyéül szánták, és a hagyomány szerint I. Bélát itt is temették el, ám a királyi sírt soha nem találták meg. A tatárjárást követően az Apátság köré vár épült, ami számtalan seregnek szolgált menedékül. A templomot tűzvész pusztította el, romjait 1967-72 között tárták fel. A hangulatos romkert később hangversenyeknek és folklórműsoroknak is otthont adott.

 

6. Igazságügyi palota és börtön

A szekszárdi igazságügyi palotának is megvan a maga története, kezdve azzal, hogy 80 ezer tégláját uszályon szállították ide Esztergomból. Az épület 1892-ben készült, napjainkban az ügyészség és a bíróság székháza. 1895 óta a börtön is a szomszédságába költözött. A városban először itt volt központi fűtés és hideg-meleg vizes rendszer. Hazánkban utoljára itt akasztottak fel női elítéltet.

 

7. Irodalom Háza – Mészöly Miklós Múzeum

A Séd patak kanyarulatában, a város főteréről pár perces sétával érhető el az Irodalom Háza. A Babits Mihály szülőháza szomszédságában található földszintes polgárház falai között található a Mészöly Miklós Múzeum. Polcz Alaine, az író özvegye a Mészöly hagyatékot az író szülővárosának adományozta. A hagyaték 2003-ban került a város birtokába. Polcz Alaine és Mészöly Miklós budapesti lakásának élethű részleteibe is bepillantást nyerhetünk az állandó kiállítás keretében. Az írót 50 évig körülvevő miliő, az irodalmi élet akkori forráspontja sűrűsödik össze ebben az érzékletes kiállítótérben.

 

8. Művészetek Háza

A város egyik legszebb kulturális intézménye, a Művészetek Háza. A 200 fő befogadására alkalmas kiállító és hangverseny terem egyben Szekszárd kulturális és művészeti központja is.

 

9. Borkút

A minőségi borairól is híres megyeszékhely egyik nevezetessége, a Borkút, ami a Régi Vármegyeháza külső udvarán foglal helyet. A szobor egy férfi és egy nő összefonódását ábrázolja egy boroshordón, miközben kupát és szőlőfürtöt tartanak a kezükben. Baky Péter és Szatmári Juhos László kútjából neves alkalmakkor a vidék legjobb borai folynak.

 

10. Gemenci Tájegység – Duna-Dráva Nemzeti Park

Hazánk egyik legnagyobb erdős ártere és egyben egyik legjelentősebb természeti kincse a Duna mentén elterülő kb. 50 000 hektár területű gemenci vadrezervátum. Őserdő jellegű növényvilág, jelentős gímszarvas, dámvad és vaddisznóállomány, 150 éves kocsányos tölgyek, fehér fűzek, fekete nyárfák, jegenyefák, ártéri erdők, sűrű bozótosok, tisztások, tavak, leszakadt dunaágak tarkítják itt a tájat. A gyönyörű tájvédelmi terület szervezetten látogatható a gemenci kisvonattal, vagy a Sión és a Dunán közlekedő túrahajóval. Óriási élmény a 23 kilométeren erdőben kanyargó kisvonatból csodálni ezt a szinte érinthetetlen tájat. Az új kirándulóközpontban egy vendéglőben is jóllakhatunk, és sétálhatunk egy 100 hektáros erdőterületen. Családdal tökéletes tavaszi program.

 

Ha kedvet kaptál, akkor Szekszárdon több száz apartman, panzió, hotel, vendégház itt foglalható egyszerűen.