Hazai tavak top 8: Magyarország legszebb tavaiból válogattunk

A nyári melegben felértékelődnek hazánk vizei, különösen a tópartok, ahol ebben az időszakban kifejezetten felüdülést jelent tartózkodni. A Balatont és a Velencei-tavat mindenki ismeri és szereti. Cikkünkben arra vállalkoztunk, hogy bemutassuk az ország legszebb, mégis kevésbé ismert tavait, melyek közül nem egy fürdőzésre is alkalmas.

1. Tisza-tó

Tisza-tó - Top tavak Magyarországon

Hazánk második tava nem hiányozhat toplistánkról. A páratlan természeti értékeken túl, amit a tó és környéke tár elénk, igazi vízi sport paradicsomba csöppenhetünk, ha ellátogatunk ide. Nagyszerű szabad- és fizetős strandok, nyugodt partszakaszok, horgászati opciók váltják egymást. Madárrezervátumban csónakázhatunk, de akár jetskivel is felkavarhatjuk az állóvizet. Az alábbi településeket különösen ajánljuk a tó körül: Tiszafüred, Poroszló, Sarud, Abádszalók, Kisköre.

2. Sóstó, Nyíregyháza

Nyíregyháza északi részén, Sóstógyógyfürdőn csodálatos környezetű Sóstóra bukkanhatunk. A különleges tó vízterülete közel 9,5 hektáron terül el. A helyiek szemében a Sóstó egy olyan egység, ami felöleli a Sóstói-erdő, a tó, a vadaspark, és az itt található fürdőkomplexum területét. A név egy két részre osztott, sós vizű szikes tótól származik, aminek már századokkal ezelőtt is gyógyhatást tulajdonítottak. Vize jótékony gerincbetegségek, reumatikus, mozgásszervi, illetve nőgyógyászati panaszok enyhítésére.

3. Öreg, Derítő, Cseke – Legszebb tatai tavak

A tatai Öreg-tó méltán közkedvelt úti cél, hazánk legrégebbi halastavaként, ami nem csak a horgászok körében népszerű, de 7,2 km hosszú parti sétányával, a környező Tatai várral, Eszterházy-kastéllyal, vízimalommal és Ördög-sziklával kellemes kirándulóhely is. A település keleti csücskében található Derítő-tavat talán már kevesebben ismerik, holott vízfelülete az egyik legszebb hazai tóképet nyújtja. Bája ellenére mégsem a Derítő-tó Tata legromantikusabb tava, ezt a címet a műromok ölelésében található Cseke-tó tudhatja magáénak, ami az Öreg-tótól, 20 percre, északkeletre helyezkedik el. Két szigetecske is tartozik hozzá, melyek szintén bejárhatók.

4. Hársas-tó, Őrség

Hársas-tó, Őrség - Top tavak Magyarországon

A Szentgotthárd, Máriaújfalu településrészén található Hársas-tó nem csak horgászatra, de fürdőzésre is alkalmas. A tóparti sétány mellett 1 km hosszan Hársas-tó tanösvény vezeti be a kirándulókat a környék természeti és építészeti értékeibe. A Hársas-tó az önmagában is mesés Őrségi Nemzeti Park területét gazdagítja.

5. A magyar „Kék lagúna”, Tarcali Bányató

Tarcali Bányató - Top tavak Magyarországon

A Nagy Kopasz hegy lábánál, Tarcal mellett igazi csodára bukkanhatunk. A forrásvizek által táplált Tarcali bányató, azúrkék vize a filmből ismerős Kék lagúna hangulatot nyújtja látogatóinak. Bár horgászni és fürdeni is tilos a tóban, mégis kihagyhatatlan élmény az a látvány, amiben részünk lehet, ha ellátogatunk ide.

6. Arlói-tó, Óbükk

Arlói-tó - Top tavak Magyarországon

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében több csodálatos hely is vár ránk, ezek egyike az eldugott Arlói-tó. Keletkezésénél fogva is különleges vízfelületről van szó, mivel Európa szerte mindössze két olyan állóvíz ismert, ami lejtőcsuszamlással alakult ki, az Arlói és az erdélyi Gyilkos-tó. A dombok között megbújó 8,5 hektáros festői tó fürdőzésre is lehetőséget kínál, erről érdemes kirándulás előtt Arló közösségi oldalán aktuális információt szerezni. A pancsolást elsősorban tapasztalt úszóknak ajánljuk, mert itt a víz meglehetősen gyorsan mélyül. A közelben kellemes kempingek is várják a turistákat és horgászásra is lehetőség nyílik. Az Arlói-tavat és Erdélyt idéző vidékét az Óbükk gyöngyszemeként is emlegetik.

7. Nagyteveli víztározó, a Bakony lábánál

Ha a nagy melegben szívesebben választod a természetes vizeket fürdőzésre, látogass el a Nagyteveli tóhoz. A Bakony lábánál található, a Pápai-Bakony-ér vizéből felduzzasztott tározó nyaranta igazi fürdőoázis, ahol csendes környezetben hűsölhetünk. A Nemzeti Népegészségügyi Központ által hivatalosan is kiválóra minősített víz kristálytiszta és kellemes hőmérsékletű. A tóstrand partján fenyő- és fűzfák gondoskodnak az árnyékról, a környék pedig tele van jobbnál jobb kirándulási opciókkal.

8. Szelidi-tó, Dunapatajhoz közel

A közel 80 hektáros vízfelületű Szelidi-tavat sokan szívesen látogatják Bács-Kiskun megyében. Magyarország ötödik legnagyobb természetes tava Dunapataj nagyközség külterületén található. Déli partján több homokos strand is kialakításra került. A látogatók számos szálláslehetőség közül válogathatnak a kempingektől a kastélyszállóig.  A Duna által mélyített tó nevét a török időkből származtatják, amikor a magyar túlerő láttán a török csapatok „megszelídültek”. Átlagosan 3-4 méteres vízmélységre számíthatunk. A tavat 360 hektáros természetvédelmi terület öleli körül, ami a Kiskunsági Nemzeti Park egyik legszebb részét képezi.