TOP 7 magyarországi kastély

Ahhoz, hogy visszaléphessünk kicsit az időben, elég ellátogatni hazánk egy-egy csodás, ma is látogatható kastélyába. Ezekből szerencsére több is akad. Mutatjuk a szerintünk legszebbeket, vagyis a top 7 magyarországi kastélyt.

1. Brunszvik-kastély, Martonvásár

Brunszvik-kastély, Martonvásár

Az 1870-es években nyerte el mai neogótikus formáját hazánk egyik legszebb kastélya, a Brunszvik-kastély Martonvásáron. Eredetileg egy földszintes barokk kúria volt a helyén, ami egy nemesi család, a Beniczkyek birtokában volt. Később a kúriához tartozó birtokkal együtt Brunszvik Antal kapta ajándékba Mária Teréziától. Itt Beethoven több alkalommal is vendégeskedett. A zeneszerző szerelmes leveleit, amiket Brunszvik Jozefinhez írt, az Agroverzum Tudományos Élményközponthoz tartozó Emlékmúzeumban lehet megtekinteni. Brunszvik Ferenc, Antal fia, klasszicista stílusban tervezte újra a kastélyt az 1820-as években és egy 70 hektáros, tóval, szigettel tarkított angolkertet is álmodott hozzá. Utóbbiban a Városligetet is tervező Heinrich Nebbien volt a segítségére. Jelenleg az Emlékmúzeum és a park akár külön jeggyel is látogatható.

>> Martonvásári szállások <<

2. Kastélysziget, Edelény

Kastélysziget, Edelény

Hazánk legnagyobb kastélyai között szerepel a L’Huillier-Coburg-kastély Edelényben, Miskolctól mindössze néhány pernyi autóútra. Amellett, hogy igazi barokk építészeti remekmű, Magyarország legnagyobb összefüggő rokokó falképsorozatát is őrzi. 2012-2014 között felújították, így visszanyerte régi pompáját. Az épülethez tartozó park tizenkét hektáros látnivalót nyújt az ide érkezőknek. Időnként jelmezes tárlatvezetésre és tematikus hétvégékre is lehetőség nyílik a kastélyban.

>> Edelényi szállások <<

3. Károlyi-kastély, Fehérvárcsurgó

Károlyi-kastély, Fehérvárcsurgó

Ybl Miklós felügyelte a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély építési munkálatait 1844 és 1858 között. Gróf Széchenyi István egyik igen közeli barátja, gróf Károlyi György építtette az impozáns kastélyt, ami mára, számos viszontagság után, visszanyerte régi formáját. Kulturális, zenei programjai mellett, kiállítással is várja látogatóit. Nem szabad kihagyni a kastély csodáinak sorából a csipketeraszt sem, amit az épület megkerülésével, kívülről lehet megcsodálni. Hatalmas fák nyújtanak hűsítő árnyékot a közel 50 hektáros kastélyparkban, ahol igazi múltidéző sétát tehetünk. A kastély szakmai működéséért a mai napig az épületben élő Károlyi család felel, ami szintén tetézi a különlegességek sorát.

>> Fehérvárcsurgói szállások <<

4.-5. Festetics-kastély, Keszthely és Dég

Festetics-kastély, Keszthely

A Festetics Kristóf megbízásából épült 18. századi Festetics-kastély Keszthely egyik legjelentősebb műemléke, aminek díszterme ma számos városi rendezvénynek, operakoncertnek, hangversenynek, vagy akár luxusesküvőnek ad helyet.  Egészen 1944-ig lakta a főúri család az épületet. A kastély gyönyörű könyvtárteremmel rendelkezik, ahol olyan könyvritkaságokra találni, melyekből mindössze néhány darab készült az egész világon. Egy séta az angolkertjében és pálmaházában felér egy meditációval. Európa legnagyobb hibiszkuszgyűjteményét is itt találjuk. Szintén a Festetics-kastély különlegessége, hogy míg számos hazai kastély megszenvedte a második világháború viharait, addig Keszthely kastélya, bútorzatának egy részével és csodás könyvtárával épp maradt.

Pollack Mihály terveit dicséri a dégi Festetics-kastély, ami 1815-re épült meg a magyarországi szabadkőművesség aktív tagjának, Festetics Antalnak a megrendelésére. Miután 1795-ben betiltották a páholyokat, Festetics Antal felvásárolta a Habsburg birodalom valamennyi szabadkőműves iratát, és kastélya levéltárában helyezte el azokat. A felújításra váró kastély angolparkja hazánk legnagyobb, jelenleg is szabadon látogatható angolparkja, ahol egy 1891-es építésű, külön kis szigeten álló hollandi ház is található.

>> Keszthelyi szállások <<

6-7. Esterházy-kastély, Tata és Fertőd

Esterházy-kastély, Fertőd

Az 1751 és 1806 között épült tatai kastély, 1945-ig volt az Eszterházy család birtokában. A Fellner Jakab terveit dicsérő épület annak a nagyszabású kompozíciónak a része, amibe az Öreg-tó és a tatai vár is belesimul. Napjainkban a kastély különböző rendezvények otthonául szolgál, és kiállítása is látogatható. Élményalapú Béke-szigete elnevezésű tárlata a grófi család hétköznapjait és nemzetközi jelentőségét tárja látogatói elé. Történelmének része több jelentős esemény is, mint például a napóleoni csatákat követő időszak, amikor I. Ferenc osztrák császár és magyar király, és felesége, Mária Ludovika királyné három hónapig a kastélyban lakott. A schönbrunni békeszerződést a kastély északi toronyszobájában írták alá. Ennek apropóján az Esterházy család emlékszobát rendezett be.

A fertődi Esterházy-kastélyt a magyar Versailles-ként emlegetik. Hazánkban kevés példa maradt a barokk-rokokó építészet remekeire, így az Esterházyk fertődi kastélya ennek a stílusirányzatnak az egyik legjelentősebb képviselője. Az épület egy vadászkastélyból lett 1766-ra főúri kastéllyá, ahol a zene, az opera, a színház hamar teret nyert, és világhírű báloknak is otthont adott. A Miklós herceg szolgálatában töltött több mint két évtized során Joseph Haydn számos operát, vígoperát és szimfóniát jegyzett. Ez nem minden, hiszen a megújult épületegyüttest egy 200 hektáros meseszép franciapark öleli körül, ami a barokk kertművészet legérettebb magyarországi alkotásának számít.

>> Tatai szállások << + >> Fertődi szállások <<