Top 6 gyógyvizes fürdőhely a Dunán innen

A termálfürdő és a gyógyfürdő elnevezés a fürdőhelyek két külön típusát jelöli, előbbi melegvizesforrásból kapja a vízellátását, utóbbi pedig a gyógyvízminősítés és fürdőgyógyászati szolgáltatások függvényében nyerheti el az említett címet. Ami hazánkat illeti, valóban sokszor találkozik a termál és a gyógyélmény egy-egy fürdőhelyünkön. Igazi fürdőparadicsom vagyunk, 1300 bejegyzett gyógy- és termálforrással. Mutatjuk azokat a gyógyvizes fürdőhelyeket, amik szerintünk kihagyhatatlanok a Dunán innen.

1. Hungarospa, Hajdúszoboszló

Hajdúszoboszló - top 6 gyógyvizes fürdőhely a Dunán innen

A hazai felüdülőhelyek listáján rangos szerep jut a hajdúszoboszlói Hungarospa-nak, ami egyben Európa legnagyobb fürdőoázisa is. A jódos-kénes összetételű gyógyvízre földgáz keresés közben bukkantak rá 1924-ben. Ez a felfedezés örökre megváltoztatta a város arculatát. Az 1100 méter mélyből feltörő, 73 °C hőmérsékletű „forró aranyként” becézett gyógyvíz a jódon, kénen kívül tartalmaz brómot, sót, hidrogénkarbonátot, és számos nyomelemet, köztük ezüstöt is. A Hungarospa strandon és uszodán túl, gyógyfürdőt és élményfürdőt is tartogat látogatói számára. Az élményfürdő exkluzív medencéi különböző korokat és helyszíneket idéznek. Valamennyi korosztály találhat kikapcsolódást itt, mert szaunavilág, baba- és családi medencék, szörf, wellness-, fitnesz szolgáltatás is gondoskodnak a pihenni vágyókról.  A hajdúszoboszlói gyógyfürdő 3 fedett gyógymedencéjével és 4 nyitott látványmedencéjével egész évben várja az érkezőket, több mint 40 féle kezelési opcióval.

>> Hajdúszoboszló szállások <<

2. Zsóry Fürdő, Mezőkövesd

Zsóry gyógyfürdő -top 6 gyógyvizes fürdőhely a Dunán innen

Észak-Magyarország méltán közkedvelt gyógyfürdője a mezőkövesdi Zsóry Fürdő, ahol szezonálisan strand és csúszdapark is üzemel, illetve fedett élményfürdő és uszoda is várja a látogatókat. Az itt feltárt gyógyvíznek köszönhetően számos gyógyászati kezelésre is lehetőség nyílik. A Zsóry Fürdő vize a hazai gyógyvizek között a legmagasabb kéntartalommal bír, ennek köszönhetően egyedülálló a reumás megbetegedések, ízületi gyulladások és kopások, női betegségek enyhítésében, gyógyításában. Amire egész évben számíthatnak az itt fürdőzők az a három különböző hőfokú fedett medence és egy külső gyógyvizes Nosztalgia medence, 2 fedett gyermekpancsoló, fedett pezsgőfürdő és élményrészleg óriás csúszdával.

>> Apartmanok Mezőkövesden <<

3. Barlangfürdő, Miskolctapolca

Miskolctapolcai barlangfürdő - top 6 gyógyvizes fürdőhely a Dunán innen

Igazi fürdőkülönlegességet rejt a borsodi székhelyen található Barlangfürdő, ahol egy barlangrendszerben lubickolhatunk. Miskolctapolca barlangfürdőjének 30°C-os gyógyvize alacsony sótartalmából adódóan korlátlan ideig élvezhető. Elsősorban ízületi panaszokra nyújthat gyógyírt, de hatékony lehet légúti, szív- és érrendszeri, gyomor- és bélrendszeri panaszok esetén is. Észak-Kelet Magyarország legismertebb fürdőkomplexuma 7 beltéri és 6 élményelemekkel ellátott medencével, Szaunaparkkal és Aquaterápiával várja látogatóit.

>> Kiadó apartmanok Miskolctapolcán <<

4. Cascade Barlang és Élményfürdő, Demjén

Cascade Élményfürdő, Demjén - Top 6 gyógyvizes fürdőhely a Dunán innen

Hazánk egyik legújabb felfedezésű gyógyfürdője a demjéni, aminek °C-os vize 690 méter mélyről érkezik. A nátrium-kalcium-hidrogén-karbonátos, kemény fluoridos, kénes termálvíz jelentős vas- és a kovasav-tartalommal bír. Kúraként alkalmazva remek gyógyír a reumatikus panaszok enyhítésére, ízületi problémákra, csontritkulás, köszvény, csontsérülés esetén, ortopédiai műtétek utókezeléseként. Jótékonyan hat a mozgásképességre, serkenti a vérkeringést, hatásos faggyúmirigy panaszok és gyulladásos bőrbajok esetén is. A demjéni fürdő különlegessége, hogy egy 760 méteres barlangrendszerhez kapcsolódik, aminek megjelenését az Avatar című film inspirálta. A barlangfürdőben különböző élményelemek és világítástechnikai megoldások fokozzák a kikapcsolódás élményét.

>> Cascade Élményfürdő és Hotel <<

>> Apartmanok, hotelek Demjénben <<

5. Várfürdő, Gyula

Gyulai Várfürdő - Top 6 gyógyvizes fürdőhely a Dunán innen

Gyula több szempontból is hívogató úti cél, bár tény, hogy vonzerejéhez nagymértékben hozzájárul a várhoz közel épült, ősfás gyógyfürdő is. A Gyulai Várfürdő minden évszakban csodálatos élményt nyújt a testi-lelki felüdüléshez. Medencéiben különböző hőfokokon élvezhetjük az alkáli-hidrogénkarbonátos-kloridos termálvíz áldásos hatásait. A gyógyhely minősítésű fürdő vize alkalmas mozgásszervi, reumás panaszok, idült idegbántalmak, gyulladásos nőgyógyászati- és urológiai betegségek enyhítésére, hatékonyan segít balesetek, műtétek utáni rehabilitáció esetén is.

>> Kifogástalan apartmanok Gyulán <<

6. Hagymatikum Fürdő, Makó

Hagymatikum, Makó - top 6 gyógyvizes fürdőhely a Dunán innen

Makovecz Imre művészetét dicséri a Makói Hagymatikum Fürdő organikus épülete, ami már önmagában élmény a szemnek.  Ha szeretnénk ezt fokozni, érdemes elmerülni a varázslatos hangulatú fürdő gyógyvizében is, ahol mindenféle medencetípus és szaunapark is fogadja a látogatókat. Már az 1900 évek közepén felismerték a marosi gyógyiszap és -víz jótékony hatásait. Dr. Batka István reumatológus főorvos kezdeményezte a kútfúrást és a fürdőépítést, és milyen jól tette. A marosi gyógyiszaphoz hasonlóan a 41 fokos, alkáli-hidrogén-karbonátos makói hévíz szintén kiváló mozgásszervi és reumás betegségek kezelésében. A különleges medencék sorában találhatunk Barlang és Sakk medencét is.

>> Szállások Makón <<