Top 3+1 gyógyvizes fürdőhely Budapesten

A fővárost sem kell elhagynunk ahhoz, hogy a hétköznapokban kikapcsolódhassunk, elég, ha csak elmerülünk Budapest valamelyik impozáns gyógyfürdőjében. Mutatjuk, szerintünk melyik, mitől különleges.

1. Szecska, avagy a Széchenyi Fürdő

Szecska, avagy a Széchenyi Fürdő

Fővárosunk egyik legimpozánsabb és egyben legnagyobb fürdőoázisa a Széchenyi Fürdő. A Czigler Győző tervei alapján épült komplexumban különböző gyógykezelések, 3 kültéri és 15 beltéri medence várja a pihenni vágyókat. A Városligetben található neobarokk stílusú fürdőben választhatunk a termál- és élménymedencék közül, és szauna után merülőmedencében pezsdíthetjük fel a vérkeringésünket. Belsőépítészeti megoldásainak köszönhetően a Széchenyi Fürdőt fürdőpalotaként is emlegetik, fürdőzés közben érdemes elmerülni a gyógyvíz mellett a különböző díszítőelemekben is. Láthatunk sellőket, halakat, víziszörnyeket, különböző vízhez köthető motívumok fokozzák a hely hangulatát.

A Szecska gyógyvizének első számú artézi kútját Zsigmondy Vilmos fúratta 1868 és 1878 között. A kettes számú kútja, a Szent István-forrás, amit Pávai-Vajna Ferencnek köszönhetünk 1936-ból. Ebből a kútból tör fel, 77 °C -on Európa legmelegebb hévíze 1240 méter mélyről. A nátriumban, kalcium-magnézium-hidrogén-karbonátban gazdag, szulfátos anyagokban bővelkedő gyógyvíz fluorid- és metabórsav-tartalma sem elhanyagolható. Összetételénél fogva degeneratív ízületi panaszokkal, idült és félheveny ízületi gyulladással, ortopédiai problémákkal küszködőknek kimondottan ajánlott, ahogy baleseti utókezelések kiegészítő terápiájaként is hatásos. A gyógyvízben fürdőzés mellett, a Széchenyi Fürdő másik nagy előnye az úgynevezett ivócsarnok, ahol különféle belgyógyászati problémák kezelésére alkalmas vizet fogyaszthatnak a vendégek.

2. Sárosfürdő – Blocksbad, avagy a Gellért Gyógyfürdő

Sárosfürdő – Blocksbad, avagy a Gellért Gyógyfürdő

A hazai szecesszió egyik legszebb remeke a Budapest XI. kerületében található Gellért Gyógyfürdő épülete. Az 1718-as években Sárosfürdőként emlegették a fürdőt tápláló forrásvízzel feltörő finom iszapréteg miatt, ami a medencék aljára ült. Ugyanebben az időben németül Blocksbad-ként emlegették, a Gellérthegy német neve miatt. A Ferenc József híd megépülésekor az eredeti fürdőt lebontották 1894-ben, és a Sáros fürdő forrásának és telkének köszönhetően 1912-18-ban felépült a Gellért Hotel és Gyógyfürdő szecessziós stílusban. Az elkészült komplexum egyben Magyarország első luxus számba menő létesítménye volt és egyben a korabeli Európa legkorszerűbb gyógyfürdője. A Gyógyfürdőben egy 26°C fokos úszómedence található a központi csarnokban, aminek a sekélyebb részén bizonyos időközönként vízpezsegtetők működnek. Az úszómedence vonalában, félkörívben található egy 36 °C fokos termálvizes medence. A fürdő jobb és bal szárnyában két-két, 36 °C ill. 40 °C fokos gyógyvizes medence található.

Mindkét termálrészlegen külön gőzfürdő és hideg vizes merülőmedence segíti a felfrissülést, és finnszaunázásra is van lehetőség. A kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos és szulfátos-kloridos hévíz tartalmaz nátriumot is, és fluoridionban is gazdag. Ennek az egyvelegnek köszönhetően kiváló ízületi panaszok, gerincbántalmak, ízületi gyulladások, porckorongsérülések esetén. Kimondottan ajánlott érszűkülettel, keringési zavarokkal vagy asztmás, idült hörghurutos panaszokkal küzdőknek. Változatos és teljeskörű gyógyászati szolgáltatások, inhalatórium és szépségkezelések is igényelhetők a Gellért Gyógyfürdőben. A csodálatos épületet Zsolnay-mozaikok, márványoszlopok, díszes ablakok, szobrok színesítik.

3. Zöldoszlopos fürdő, avagy a Rudas Gyógyfürdő és Uszoda

Rudas Gyógyfürdő és Uszoda

A több mint 450 évet tudhat maga mögött az Erzsébet híd budai hídfőjénél található Rudas Gyógyfürdő és Uszoda. A műemléki környezetben gyógyfürdő, törökfürdő, élményfürdő és uszoda várja a látogatókat. Egyik különlegessége, a tetőtéri medence, ahonnan fürdőzés közben a dunai panorámában is elmerülhet a tekintetünk. Szokollu Musztafa budai pasa 1566-1572 között építette a Rudast, aminek helyén korábban is fürdő működött. A Rudas török fürdője a néhai török fürdő nyolcszögletűmedencéje és félgömb kupolával borított nyolcoszlopos medencetér köré csoportosul. A 36 fokos nyolcszögletű medence mellett egy 28, egy 30, egy 33 és egy 42 fokos termálmedence, és egy 16 fokos merülő is gondoskodik a felfrissülésről. Ezt tovább fokozza a két gőz és a három hőlégkabin.

A Főváros legmelegebb vizű úszómedencéjét is itt találjuk, amit 29 Celsius fokos vízzel töltenek fel. Külön alkalmak szolgálják a férfiak és nők fürdőzését, illetve társas fürdőzésekre is biztosítanak lehetőséget a Rudasban. 2014-ben a török fürdőhöz modern wellness részleg társult, két közepes ülőmedencével, egy gyógy- és egy merülő medencével. A panorámás tetőteraszra egy egész évben üzemelő termálvizes jakuzzi került. A nátriummal, jelentős fluoridion-tartalommal bíró kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos és szulfátos, radioaktív hévíz, amiben a Rudasban fürdőzhetünk szintén hatásos a mozgásszervi, ízületi panaszok enyhítésében, a porckorongsérv, idegzsábák és a csontrendszer mészhiányos állapotainak enyhítésében. A gyógyfürdőzés élményén túl itt is lehetőségünk nyílik ivókúra alkalmazására a Rudas ivócsarnokában, ahol a Hungária, az Attila és a Juventus források vizét fogyaszthatjuk.

4. Lochbad – Lyukfürdő, avagy Lukács Gyógyfürdő és Uszoda

 Lyukfürdő, avagy Lukács Gyógyfürdő és Uszoda

Ha a fürdőzésen túl, a kondinkról is gondoskodni szeretnénk, jó választás a Budapest II. kerületében található Lukács Gyógyfürdő és uszoda, ami a főváros egyetlen két úszómedencés fürdője, ahol úszás után a gyógy- és élménymedencékben, szaunavilágban lazíthatunk. Több feltételezés is kialakult a fürdő nevét illetően, egyesek szerint a gyógyvíz német elnevezéséből, Lochbad, valamint gyógyító Szent Lukács nevének összecsengéséből fakad, mások szerint a terület középkori tulajdonosának neve (Lukász-fürdő) szolgálhatott eredetül. A mai fürdő környékén egykor lovagrendek működtek, akik kolostoraik mellé fürdőhelyet építettek, később 1884-ben Palotay Fülöp gyógyszállót és vízgyógyászati osztályt létesített ezen a helyen, ahová a világ minden tájáról érkeztek gyógyulni vágyók.

A gyógykúrákat követően sokan márvány hálatáblát hagytak a fürdő udvari falán. A fővárosban itt létesítettek elsőként komplex gyógyfürdőellátást kínáló részleget, úgynevezett nappali kórházat. Az úszó-, gyógy- és élménymedencék, wellness részleg mellett modern lounge, és Kneipp-medence is fogadja a vendégeket. A legtöbb fővárosi gyógyvízhez hasonlóan a Szent Lukács Gyógyfürdő vize is kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos és szulfátos-kloridos hévíz, ami nátriumot és jelentős mennyiségű fluoridiont tartalmaz. A gyógyvíz a 6 km hosszú és 30 m vízmélységű, kevert vizű Molnár János-barlangból származik. Kiválóan alkalmazható ízületi problémák, gerincdeformáció, porckorongsérv, idegzsába, csontrendszeri panaszok, sérülés utáni gyógyulás esetében. A Lukács Gyógyfürdőben is van lehetőség ivókúra alkalmazására, ami gyomor- és bélrendszeri panaszokra, epehólyag és az epeutak hurutos megbetegedésére, gyomorsavtúltengésre, vesemedence-gyulladásra és vesekőképződésre kifejezetten ajánlott.

>> Remek Budapesti apartmanok és szálláshelyek között itt válogathatsz kedvedre. <<