Legjobb szüreti fesztiválok 2019

Összegyűjtöttünk nektek a (szerintünk) legjobb, legizgalmasabbnak tűnő szüreti fesztiválokat szerte az országban, hogy szeptemberben és októberben is kellemes teljenek a hétvégék. Lássuk, hová érdemes ellátogatni, ha valaki szereti a jó bort és a kiváló hangulatot!

 

Badacsonyi Szüret – szeptember 6-8.

A Badacsonyi borvidék kiemelkedő őszi programja a Badacsonyi szüret. Zenebona, eszem-iszom és dínom-dánom, vagyis szabadtéri koncertek, gasztronómiai és kulturális programok, és nem utolsó sorban a badacsonyi borászok kitűnő borai várják a látogatókat Badacsonyban. Az ország egyik legszínesebb és leghosszabb szüreti felvonulása is a térséghez köthető, ami vasárnap 10 órakor indul Badacsonytomajról a 71-es főúton keresztül Badacsonyig.

Apartmanok és további szállások Badacsonyban itt.

 

Szüreti Szőlőkapkodó, Zalakaros – szeptember 7.

Zalakaros Szüreti Szőlőkapkodóját szintén az ilyenkor szokásos szüreti felvonulás nyitja meg, melyen a város valamennyi szervezete képviselteti magát és a Karos táncegyüttes is megcsillogtatja tudását. A legfinomabb zalakarosi szőlők mellett csodás kézműves szuvenírekre tehetünk szert a kirakodóvásár keretében, és a borházak kitelepülésein ízlelhetjük a környék gazdag borait a Gyógyfürdő téren.

Apartmanok, hotelek, panziók Zalakaroson

 

Egregyi szüret, Hévíz – szeptember 7.

Szeptember első hétvégéjén az Egregyi szőlőhegy ad otthont a szüretnek Hévízen. Az egész napos programokkal kicsikre és nagyokra is gondoltak a szervezők. Napközben többek között népi játszótér, kézműves portékák, bor- és mustkóstolás várja a kikapcsolódni vágyókat. A többszázéves szőlőtermesztői és borkultúrával bíró egregyi városrész rendezvényét szüreti felvonulás nyitja és utcabál zárja.

Hévízi apartmanok, szállások

 

Szüreti Napok, Szekszárd – szeptember 12-15.

Szekszárdon a szüret egy komplett összművészeti fesztiválba torkollik, ahol négy napon át igényes programok, kiállítások, koncertek, hagyományőrző kézműves vásár, a tájegységre jellemző ételkínálat, szüreti felvonulás várja a nagyérdeműt. A Borudvar a rendezvény egyik legkedveltebb helyszíne, ahol a helyi pincészetek borait mérik.

Szállások Szekszárdon

 

Szüreti Mulatság és Borünnep, Eger – szeptember 13.

A szüreti mulatságok közül az egyik legizgalmasabb szervezés vár ránk Egerben a Szépasszonyvölgyben Péntek 13-án veszi kezdetét a három napon át tartó hagyományos egri szüreti mulatság és borünnep.
A régi korok szokásait idéző ünnepély programjaival illeszkedik korunk elvárásaihoz is. A helyi borok ízvilágát finom ételek teszik még különlegesebbé. A színpadon pedig koncertek, gyermekprogramok, váltják egymást. A résztvevőkre hagyományőrző ügyességi játszótér és népművészeti forgatag vár. Izgalmas szüreti játékok szórakoztatják a család apraját, nagyját.

Apartmanok, hotelek, panziók Egerben

 

Mátrai Szüreti Napok és Fehérbor Fesztivál, Gyöngyös – szeptember 13-15.

Nem csak a vörös boroké a szüret, a Mátrai Szüreti Napokon a fehér borokat (is) ünnepelhetjük Gyöngyös Fő terén. A jó hangulatról a folklór programok mellett a Mátrai Borvidék illatos, könnyed borai gondoskodnak. Az eseményt gulyásfőzőverseny, kézműves kirakodó- és népi iparművészeti vásár színesíti. A borpavilonokban a legjobb helyi nedűket kóstolhatjuk végig.

Szállások Gyöngyösön

 

Sághegyi Szüreti Napok, Celldömölk – szeptember 13-15.

A Somlói Történelmi Borvidék részét képező Ság hegy szüreti rendezvénye szintén több évtizedes hagyományokra épül. A felhőtlen hangulatról a borok mellett koncertek, kirakodóvásár és felvonulás gondoskodnak. A kicsik szabadtéri játékokon is részt vehetnek.

Apartmanok és egyéb szálláshelyek Celldömölkön

 

Falunapok és Szüret, Paloznak – szeptember 27-29.

Szeptember utolsó hétvégéjén falunappal ünneplik a szüretet Paloznakon, ahol a rendezvény keretében mindenféle versenyen mérhetik össze tudásukat a résztvevők. Lesz gulyásfőző verseny, tortaverseny. A kisebbeket gyermekprogramok, zenei műsorok szórakoztatják. A szüreti felvonulást utcabál zárja.

Apartmanok, szállások Paloznak

 

Szüret és Nemzetközi Fúvószenekari Találkozó, Kőszeg – szeptember 27-29.

Kőszeg történelmi belvárosában sem lesz hiány a muzsikából a szüreti ünnepség alatt. Az alkalommal egybekötött Nemzetközi Fúvószenekari Találkozó fellépői gondoskodnak a színvonalas vigasságról. A városban a szüret a legnépszerűbb rendezvény, mely a szombati jelmezes karneválon csúcsosodik ki. A helyi borászok az Alpokalja környékbeli dűlőin közel 150 hektáron termelik elsősorban kékfrankosaikat, zweigeltjüket, blauburgereiket.

Kőszegi apartmanok és egyéb szálláshelyek

 

Szüreti felvonulás és Mihály-napi forgatag, Szilvásvárad – szeptember 28.

Szilvásváradon szintén megvannak a szüreti időszak ünnepi hagyományai, melynek főszereplői természetesen a szőlő, a must és a bor. A délelőtt során az Orbán-házban kézműves foglalkozás szórakoztatja a gyermekeket, délután pedig a szüreti felvonulást zenés-táncos mulatság követi hagyományos táncház keretében. Finom ételekben és jobbnál jobb nedűkben sem lesz hiány.

Apartmanok Szilvásváradon

 

Szüreti Vigadalom, Szigliget – szeptember 28.

A Balaton körül is fel-felvillannak a szüret „fényei”. A legrégebbi népszokásokat felelevenítő rendezvény Szigligeten is látványos felvonulással várja az érdeklődőket, ahol csikósok, népviseletek, és maskarák forgataga ragad magával. Az egész napos program utcabállal ér véget.

Szigligeti apartmanok itt

 

Szüreti Mulatság, Hollókő – október 12.

A hagyományőrző szüretből Hollókő sem maradhat ki. Ez alkalomból a fiatalok magukra öltik a díszes népviseletet, és az év jeles történéseiről szőtt mondókákkal, a falubeliekről költött versikékkel ünneplik meg a szüret végét, a jövő év borát. A kézműves vásár mellett a különböző kézműves foglalkozások is helyet kapnak, ahogy a bor előállításának kezdeti lépéseiben, így a szőlő préselésében is részt vehetünk a must kóstolása mellett.

Hollóköi szállásokat itt talász