Top 6 élmény és lánivaló Balatonfenyvesen és környezetében

A keletről Fonyóddal, nyugatról Balatonmáriafürdővel határos Balatonfenyves a nosztalgiaképeslapokról ránk köszönő, tipikus balatoni üdülőfalu. A délipart egyik legnyugodtabb családias nyaralóövezete. Nevét az ide telepített fenyveserdőről kapta. Összeállításunkból megtudhatod, hogy hatalmas szabadstrandjain túl, milyen vadregényes, turistacsalogató nevezetességei vannak.

 

1. Kisvasút

A balatonfenyvesi kisvasút az 50-es évek óta közlekedik Balatonfenyvesről a Nagybereken át.  Útvonala igazi élményeket rejt, hiszen a Nagyberek egyike hazánk legtitokzatosabb, legkevésbé ismert tájainak. A gazdasági vasút a több mint ezer km vágányhálózattal rendelkező társainak utolsó, még üzemelő képviselője. Korábban áruszállítást látott el, de a 80-as évek megnövekedett turista-forgalmának köszönhetően forgalomba kerültek a nagy befogadóképességű személykocsik, az Mk48-as dízelmozdonyok, és a nosztalgiavonatok továbbítására egy 490-es gőzmozdony is. A turisták vadregényes útra számíthatnak, ha jegyet váltanak rá, mert egészen a Nagyberek belsejébe eljuthatnak vele, megcsodálhatják a Fehérvízi-láp érintetlen területét, ahol 123 madárfaj és számos madárritkaság él.

 

2. Nagyberek és Fehérvízi-láp

A Balatonfenyves háta mögött fekvő Nagyberek igazi mesebeli táj, őstermészeti rezervátum. A Tüskevár című regényből ismerős vízi világ egy része még ma is megcsodálható a Nagyberekben található Fehérvízi-láp formájában. A terület madárvilága olyan gazdag, hogy felkerült a Nemzetközi Jelentőségű Madárlelőhelyek listájára is. Itt láthatunk többek között kiskócsagot, bakcsót, bölömbikát. A területet 1977-ben védetté nyilvánították, napjainkban pedig a Ramsari Egyezmény hatálya alá is esik. Az óriási, több mint 1500 hektár területű láp mélyebb részei egész évben víz alatt vannak és tökéletes táptalajként szolgálnak a fehér tündérrózsa, a sárga vízitök, a békatutaj és békaliliom számára. Olyan láprét-ritkaságokat is megcsodálhatnak itt a természetbarátok, mint amilyen a magyar lednek és a mocsári nőszőfű. A magasabb lápterületeket fűz és nyárfa ligeterdők tarkítják. A kisvasút mellett helyi szervezésben lehetőség van a táj kerékpárral, nordic walkinggal és kenutúrával történő felfedezésére is.

 

3. Szabad strandok

Balatonfenyvesen öt ingyenesen használható „szabad strand” várja a fürdőzőket. A 3 nagyobb strandon vízimentők, strandfelügyelők is gondoskodnak a biztonságos pancsolásról. A strandok környezetében büfék, üzletek teszik még komfortosabbá a szabadidő eltöltését. Hatalmas szabad strandjai ellenére Balatonfenyves ma sem tartozik a túlzsúfolt üdülővárosok közé, így az itt tartózkodás tökéletes kikapcsolódást jelent a csendesebb pihenés kedvelői számára is. 2005-ben és 2006-ban „kékhullám zászlóval” is elismerték a „Fenyves alsói-” és a „Központi” strand minőségét. Három nagyobb strandja a központi vasútállomáshoz közeli strand (2 km-es központi szabadstrand), a Fenyves alsói szabadstrand, valamint az úgynevezett „Csalogány” strand (Alsó –Bélatelep közelében). A Balaton vize Fenyvesen sekély és homokos, így kisebb gyerekekkel is ideális úti cél. Jó hír az is, hogy a település hosszanti irányban húzódik a part mentén, ezért egyik pontja sincs távolabb a víztől 700 méternél.

 

4. Az egyetlen fedett balatoni lovarda

A Balaton mellett található egyetlen fedett lovarda is Balatonfenyvest dicséri. Itt nem csak nemzetközi lovas versenyeket rendeznek, de lehetőség nyílik turistaként a berki tereplovaglásra is, ami felejthetetlen élményt nyújt.

 

5. Országzászló

Országzászlót is avattak Balatonfenyvesen a Községházával szemben. Az ide vezető utat olyan rózsabokrok szegélyezik, melyek a Trianonban elcsatolt területekről származnak.

 

6. Csisztapusztai gyógyfürdő

A csisztapusztai híres gyógyfürdő a kisvasút egykori végállomása volt. A mozgásszervi panaszokban szenvedők számára igazi gyógyír az itt található fürdő. Csisztapuszta a Fonyódtól délre, a Nagyberekben található Buzsák egyik településrésze. A Balatonhoz legközelebb eső gyógyfürdő található itt, ami már 1958-ban olyan népszerű volt, hogy 40 ezres látogatószámot jegyeztek. 5 medence, ülő- és gyermekmedencék működnek a fürdőben, és 2013 óta fedett medence is várja a kikapcsolódni vágyókat.

 

Ha úgy döntöttél, hogy szeretnéd mindezt saját majad is látni, megtapasztalni, balatonfenyvesi apartmant és további szállásokat itt találsz.