Top 10 + 1 látnivaló Balatonkenesén

Balatonkenesét a Balaton kapujaként is emlegetik. A településre érkezve a Balaton keleti medencéje teljes pompájában, végtelennek tűnő víztömegként tárul a szemünk elé. Minden évszakban más-más hangulattal csalogatja magához látogatóit. Összegyűjtöttük mi minden miatt érdemes ellátogatni ide.

 

1. „Tatárlikak” és löszfal

Fűzfőtől egészen Balatonvilágosig kb. 80 kilométer hosszan magas löszfal keretezi a Balatont. A nyugati part legmagasabb pontja, az úgynevezett Partfő Balatonkenese fölött emelkedik. A löszfalat „díszítő” lyukak az elmélet szerint a tatár és a török támadások idejéről származhatnak. Feltételezhetően ezekbe a „tatárlikakba” menekültek a lakosok üldözőik elől. A magas part különös barlangjai öt szinten találhatóak, és nehéz megközelíthetőségük miatt szolgálhattak kiváló menedékül. A XIX. század közepéig lakták őket. Mára az itt található turistalátványosságok közé tartoznak.

 

2. Falumúzeum

Két pedagógus szervezése alatt, a tanulók és a helyi lakosság bevonásával az 1960-as években kezdték el gyűjteménybe rendezni a balatonkenesei tárgyi emlékeket és írásos dokumentumokat.
Az így összerendezett helytörténeti anyag 1968. március 15-én került nyilvánosságra a Táncsics utcai Zsindelyes csárdában, majd 1991. június 16-án nyílt meg a Kossuth utcai Falumúzeum. Ide látogatva a néprajzi emlékeken túl, különböző gazdasági eszközöket, valamint a balatonkenesei Kossuth Bizottság iratait és a falut érintő kiadványokat is megtekinthetjük. Soós Lajos, helyi költő emléktárgyai szintén a gyűjtemény részét képezik. Már maga az épület is „muzeális” jellegű, ami a Balaton-melléki népi építkezés jegyeit viseli magán, pitvaros első szobájával, szabadkéményes konyhájával, éléskamrával, kocsiszínnel és istállóval. 2011-ben elnyerte az Év tájháza címet.

 

3. Tátorján Tanösvény

Valamennyi évszakban, de különösen tavasszal csodálatos élmény a balatonkenesei Tátorján Tanösvényen tett séta. A nevét az utat szegélyező bozótosról, a Tátorjánról kapta, ami apró fehér virágokból áll, és kellemes mézillattal lengi be a környező mezőt május végén, június elején.

 

4. Parragh Arborétum

A város szívében található lenyűgöző fenyőgyűjtemény egy magánarborétum része, mely időszakosan látogatható. A kb. 250 örökzöld fajt, fajtát jegyző zárt kertet Parragh Farkas agrármérnök faiskolaként használta. Ma a Magyar Állam öröksége. A jórészt parkszerűen betelepített 3,5 hektáros arborétumban 2002-ben „Erdei pihenő” is épült.

 

5. Rákóczi Park

Ha Balatonkenesén járunk mindenképpen megér egy sétautat a Rákóczi Park, ami különböző emlékhelyeket, emlékműveket rejt árnyas fái között.

 

6. Kossuth Lajos bronzszobra

A kenesei bronz Kossuth Lajos szobrot, az országban másodikként állították. Gerenday Béla alkotása 1899. októberében foglalta el jelenlegi helyét. A leleplezésen az egykori államférfi fia, Kossuth Ferenc is jelen volt.

 

7. Soós hegyi kilátó

A tó keleti részének és a kenesei löszfalnak a legmagasabb pontján található a Soós-hegyi kilátó. A Balaton talán ebből a szögből tűnik a legnagyobbnak. A tatárlikakra is teljes rálátásunk nyílik a kilátóból.

 

8. Tájház

Kenese földterületei a török hódoltságot követően, a 18. században kezdtek nagyobb ütemben beépülni. A jobbágytelkeken akkoriban egymást érték a házépítkezések. A Kossuth Lajos u. 6. szám alatt található Tájház ma is hiteles hírnöke a néhai időknek.

 

9. Református templom és parókiái

A város nevezetes műemléke 1658-1660 között épült, a korábban ugyanitt álló, katolikus templomromokra. A Református templom keletelt elhelyezkedése is az ősi katolikus jellegére utal.

 

10. Katolikus templom

Alapköve 1815 május 11-én került elhelyezésre. 1819. szeptember 8-án szentelték fel. Három harangot rejt a tornya, ezek közül a legnagyobbat Szent István király és Orbán pápa képe díszíti, a súlya pedig 6 mázsa 8 font.

 

+1 Bagolyvár

Jánosi Gusztáv püspök élete nagy részét Balatonkenesén töltötte balatoni rezidenciájában. A skót várakat idéző épület elnevezését annak köszönheti, hogy gazdája szabad ideje nagy részét a tudományoknak szentelte, és szívesen bíbelődött versek írásával, angol költők műveinek fordításával. Jelenleg a nyári lak, csak kívülről tekinthető meg.

 

Ha kedvet kapták ehhez a fantasztikus településhez, akkor balatonkenesei apartmant, hotelt, panziót és egyéb szálláshelyeket itt találsz.