Top 10 látnivaló Tiszakécskén (és környékén)

A dél-alföldi régió és a Tisza-part valamennyi évszakban csalogató kirándulási opciókat rejt. A Kecskemét tőszomszédságában található Tiszakécske a Tisza egyik nagy kanyarulata és annak egyik holtága között terül el, csendes és aktív pihenést kedvelőknek egyaránt tökéletes úti cél. Összegyűjtöttük, mi mindent érdemes megnézni azoknak, akik Tiszakécskére, a napfény és a vizek városába látogatnak.

 

1. Szabadstrand és természeti látványosság

A Tisza 22,5 kilométer hosszan öleli körül a települést. Nyáron kedvező lehetőségeket rejt a fürdőzés, horgászás, hajózás szerelmesei számára, június-július környékén lenyűgöző Tisza-virágzásban is részünk lehet a Bács-Kiskun megyei városban. A folyóparton 300 méteres homokföveny, vízi sportolási lehetőségek és szabadstrand várja a nyaralókat június elejétől. Ez a szakasz a téli időszakban is csodálatos látvány.  Tiszakécske valódi horgászparadicsom, aminek jellemző halfajai: a ponty, harcsa, amúr, csuka, süllő, dévérkeszeg, kárász, balin.

 

2. Tisza-parti Gyógy- és Élményfürdő

Széleskörű egészségügyi szolgáltatások várják a wellness-kedvelőket a Tisza-parti Gyógy- és Élményfürdőben, ami egész évben üzemel. A fürdőkomplexum valamennyi korosztály számára pihentető kikapcsolódást nyújthat. A nátrium-hidrogénkarbonátban gazdag gyógyvíz jelentős metakovasavat és fluoridot tartalmaz, és 1344 m mélyről 52 fokon tör a felszínre. Gyógyírként szolgálhat a reumatikus, ízületi, mozgásszervi megbetegedésekre, műtétek utáni rehabilitációkra, nőgyógyászati problémák esetén.

 

3. Kerekdombi Termálfürdő

Tiszakécske két fürdővel is dicsekedhet, mi több a Kerekdombi Termálfürdő a szaunázás szerelmeseinek nyújt különleges élményt, mivel itt található Magyarország legnagyobb, 50 fő együttes befogadására is alkalmas rönk szaunája. Itt igazi közösségi élmény a szaunázás.

 

4. Tiszakécske templomai

A Tiszakécskei Szentháromság Templomot 1246-tól említik okiratok. Az eredeti épület a jelenlegi helyén magasodott, de a török uralom idején tönkre ment. A mostani templomot 1815-20 között építették szépen megmunkált barokk stílusban. A templom eredeti kövei még láthatók, a két mellékoltár értékes képeit 1830 körül egy bécsi mester készíthette, míg a fából készült Szűzanya szobor egy fölvidéki mester munkája lehet. Tiszakécske legősibb könyvei is itt találhatóak, úgy, mint az 1612- ben nyomtatott latin nyelvű elmélkedési könyv és Káldi György predikációs gyűjteménye, amelyet Pozsonyban nyomtattak 1631-ben. Mindkettő a török időkből való. Tiszakécske Templom terén található a neogótikus stílusban épült Református templom is, melyet 1906-1909 között hoztak létre.

 

5. Kékfestő Műhely

Nemcsak hazai, de európai ritkaságszámba is megy az a Kékfestő Műhely, ami Tiszakécskén található, és berendezéseivel, formakészletével a múlt század elejét idézi fel. Alapítója, Kovács Miklós, 1985-ben a Népművészet Mestere címet is elnyerte.

 

6. Tisza-Kanyar

Tiszakécskén és környékén 15 km hosszú kerékpárút várja a bringásokat, ami a tiszai gáton át, a gyönyörű erdők mellett, egészen Tiszaugig elvezet. A Tisza-Kanyar két keréken is lenyűgöző látványt nyújt.

 

7. Tiszakürti Arborétum

Tiszakécske központjától 20 km-re található a Tiszakürti Arborétum, ami májusban még különlegesebb élményt nyújthat, amikor virágba borul a Tisza-menti növénygyűjtemény vagy októberben, amikor ezer színben játszanak a lombok.

 

8. Zwack Kecskeméti Pálinkamanufaktúra

Tiszakécske központjától 34 km-re található a kecskeméti Zwack Pálinkamanufaktúra, ahol egy kiállítás keretében bepillanthatunk a pálinkafőzés titkaiba és gyárlátogatási élménnyel is gazdagodhatunk. Kecskemét barackpálinkáját még Edward walesi herceg is megízlelte látogatása során.

 

9. Indóház

Tiszakécske központjától szintén 34 km-re található az Ó-Szolnok vasútállomás indóháza, ami egyben hazánk legrégibb vasútállomás épülete. 1847. szeptember 1-én adták át.

 

10. RepTár Szolnoki Repülőmúzeum

Szolnok repülőmúzeumába is érdemes ellátogatni, ami Kelet-Európa egyedülálló repüléstörténeti kiállítóhelyének számít. 1914-től egészen 2015-ig betekintést nyerhetünk a repülés történetébe a nemzetközileg is jegyzett katonai repülőgép gyűjtemény tükrében.

 

Kedvet kaptál? Apartmanokat, panziókat, vendégházakat itt találsz.