Top 8 látnivaló Cserkeszőlőn (és környékén)

A nyár után napfürdőre éhezőknek Cserkeszőlőn a helyük. Az ékszerdoboz üdülőhely a Kárpátmedence legnapfényesebb részén, a Tiszazug szívében található. A természetközeli, nyugodt környezet valódi gyógy-oázis az őszi, téli időszakban is. Összegyűjtöttük mit érdemes megnézni a településen és környékén.

 

1. Cserkeszőlői Gyógy- és Strandfürdő

Kirándulásunkat érdemes egy ellazító termálfürdőzéssel kezdeni, ehhez ideális helyszín a település Gyógy- és Strandfürdője, melynek gyógyhatású vize a csontbetegségek panaszait is képes enyhíteni. A kincset érő vízre a Magyar-Amerikai Olajkutató Társaság bukkant rá 1942-43-ban, miközben szénhidrogén után kutattak. A 2300 méter mélyről feltörő, 82 Celsius fokos, alkáli-kloridos hidrogénkarbonátos, konyhasós, jódos, brómos gyógyvíz jelenléte hívta életre a fürdőt, amit 1955-ben kezdtek el építeni. Idült mozgásszervi és gyulladásos megbetegedések esetén kifejezetten ajánlott a cserkeszőlői termálvíz, ami jó szolgálatot tehet bőrgyógyászati panaszok, csontrendszeri betegségek, idült betegségek, rekreáció, izomgörcsök, izomzúzódások, rándulások, ízületi betegségek, reuma, sportsérülések esetén is. A 2010-ben felújított és kibővített fürdő kilenc medencével, csúszdával, nem csak a gyógyulni vágyók számára nyújt kikapcsolódást, de a legkisebbek számára is örömforrás.

 

2. Műemlék borház és pince

Egykor a Szinyei Merse-kastélyhoz tartozott az az 1902-ben épült, ma műemléki védelem alatt álló borház és pince, amit megcsodálhatunk Cserkeszőlő közelében.  A különleges épület egy kisebb domb lábánál fekszik. Kontyolt nyeregtetőjével, a faoszlopokra támaszkodó tornácával hívogató jelenség. A faragott rozettás ajtó mögött lépcső vezet a borkóstolóba.  Anno itt készült az úgy nevezett ürmösbor. Szinyei Merse Pál festőművész kedvelt helye volt ez a borház, ami a családi szőlőbirtok központjának számított. A környéket idéző alkotásai azonban elvesztek a háború utáni zűrzavarban.

 

3. Kunhalmok és a Cserkehalom legendája

Tájvédelmi szempontból különleges, emberi tevékenységből eredő értékkel bírnak a kunhalmok, melyekre Cserkeszőlő közelében lehetünk figyelmesek.  A Cserkehalomról szóló legenda szerint itt élt egy dölyfös, Cserke nevű uralkodó. Népe fellázadt ellene az ínséges időkben, majd kincseivel együtt egy halomba temették, és bezárták egy nehéz vasajtóval. Évente egyszer a pórul járt Cserke lemehetett a Körösre vízért, ez idő alatt pedig egy hétfejű kutyára bízta a kincseit. Aki ennek ellenére mégis lopni próbált tőle, arra rázárult az ajtó és az idők végezetéig szolga maradt.

 

4. Aranyosi erdő

Cserkeszőlőtől délre, mintegy 7 km-re fekszik az Aranyosi erdő, mely az Ős-Duna hordalékon terül el. A különleges természeti jelenség a Tiszazug homoki tölgyeseinek utolsó képviselője. Ez a védett kincs kerékpárral 15 percre található a fürdővárostól. Története 1850-ben kezdődik, amikor makkokat ültettek a helyiek az ősnövényzet pótlására. Napjainkban a rágcsálók okozta károk miatt, mindössze 11 kocsányos tölgy maradt életben.

 

5. Nagy Fertő-tó

Cserkeszőlőt nem csak a sok napfény és a gyógyvíz teszi vonzóvá, de az olyan védett természeti területei is, mint amilyen a Nagy-Fertő. Az ökoturizmus kedvelői igazi kincsesbányára lelhetnek a gazdag madár és növényvilágot befogadó vidéken. Itt időzve olyan élőlényeket kaphatunk lencsevégre, mint a kanalasgém, a nagykócsag, a törpegém, a bölömbika és a nyári lúd.

 

6. Tiszakürti Arborétum

Cserkeszőlő központjától 6.5 km-re található a Tiszakürti Arborétum, amit meditatív céllal is érdemes felkeresni, ha a környéken járunk. Különösen májusban és októberben nyújt szép látványt, amikor virágba borulnak a Tisza-menti gyűjtemény növényei. A néhai grófi vadászkastély kertjében a hazai fajok mellett Európa más részeiről származó növényeket is telepítettek. Az egykori főúri kert végleges formáját Tiszakürti Arborétum néven 1985-ben nyerte el.

 

7. Bolza kastély

Cserkeszőlő központjától 31 km-re található a szarvasi Bolza kastély. Az empire stílusú épülethez egy kis park és egy arborétum is tartozik. A kastély eredetileg egy 18. században Magyarországra települt olasz család tulajdonában volt, akik elmagyarosodásuknak köszönhetően értékes örökséget hagytak a városra.

 

8. Szarvasi arborétum (Pepi-kert)

Ha felkerekedtünk, hogy meglátogassuk a Bolza kastélyt, semmiképpen se feledkezzünk meg Szarvas egyik legnépszerűbb látnivalójáról, a Szarvasi arborétumról. A Pepi-kertként becézett létesítmény a Hármas-Körös egyik holtága mentén alakult ki. Története szintén a fentebb említett olasz családhoz köthető, akik a sok értékes fa mellett a világ több tájáról telepítettek növényritkaságokat is a kertbe. A lenyűgöző természeti kincsek mellett az arborétum területén megcsodálhatjuk a Mini Magyarország makettparkot is, melyben hazánk épített öröksége kapott helyet a nevezetes épületekkel, vasútjaival és hajói kicsinyített másával együtt.

 

Cserkeszőlői apartmanokat, hoteleket, panziókat itt találsz. Ha a környéken nézelődnél inkáb, használd az apartman.hu térképes keresőt.