Top 10 termálfürdő Magyarországon: 200-ból a szerintünk legjobbak

Ami a termálvíz-készletét illeti, Magyarország rendkívüli adottságokkal bír. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy csaknem 200 hazai fürdő közül válogathatunk. Bejegyzésünk segít eligazodni az eltérő adottságokkal rendelkező jobbnál jobb termálfürdők világában, hogy a legjobbak a te életedből se maradhassanak ki.

 

1. Harkányi Gyógy- és Strandfürdő, Harkány

A Harkányi Gyógy- és Strandfürdő az 1980-as években hazánk egyik legjelentősebb fürdőkomplexumának számított. A fürdőhely nívója olyannyira nem kopott meg, hogy 2019-ben kiérdemelte az Év fürdője díjat is. A felújítási munkálatok eredményeképpen csúszdaparkkal, komplett wellness-részleggel és a gyerekeknek kialakított játszóterülettel várja a feltöltődésre vágyókat. A wellness-élmény mellett a harkányi gyógyvíz jótékony hatásai sem elhanyagolhatók, hiszen a bőrbetegségektől egészen a mozgásszervi panaszokig széles spektrumon bizonyított már.

 

2. Miskolctapolcai Termál- és Barlangfürdő, Miskolctapolca

A turisztikai szempontból sem elhanyagolható északkeleti régió egyik kuriózuma, a terápiás hatása miatt Európában is egyedülállónak számító Barlangfürdő, ami Miskolc város üdülőterületén, Miskolctapolcán található. Az itt eredő melegvizű források már a török időkben is a fürdőkultúra részét képezték. A 150 méter hosszú barlangot 1936-ban fedezték fel. Meleg forrásai ideálissá tették arra, hogy a területen barlangfürdő létesüljön, ami 1941-ben meg is nyitotta kapuit. 31 Celsius-fokos vize kalciumot, magnézium-hidrogénkarbonátot, nyomokban metabórsavat, metakovasavat, jódot, brómot és radont tartalmaz. Terápiás hatása mozgásszervi, légzőszervi, gyomor- és bélrendszeri, szív- és érrendszeri betegségek enyhítésére alkalmas. Jó hír az is, hogy időjárástól függetlenül válogathatunk a termál-, tavi, illetve barlangfürdők között.

 

3. Hungarospa Gyógy- és Élményfürdő, Hajdúszoboszló

Az Európában is irigylésre méltó fürdőkomplexum több szempontból is különleges. Azontúl, hogy Magyarország első csúszdaparadicsoma itt épült, Közép-Európa legnagyobb épített medencéjét is itt találjuk, pálmafákkal, kalózhajóval, világtótoronnyal és homokos „tengerparttal”. Hét medencés termálfürdőjének 75°C-os, jódos, brómos, hidrogénkarbonátos gyógyvize nem véletlenül a reumások Mekkája, mert igazi enyhülést nyújt reumatikus, idült mozgásszervi panaszok esetén is. A gyógyfürdőzés mellett az egész évben működő Aquapalace a legkisebbek számára is nagy kaland 8 különböző hangulatú fürdőrésszel. Hajdúszoboszló gyógyvize kihagyhatatlan úti cél minden termálkedvelőnek!

 

4. Gyulai Várfürdő, Gyula

A Gyulai Várfürdő nemcsak gyógyhatása miatt nyújt különleges élményt, de a fürdőnek otthont adó csodálatos környezet miatt is, hiszen a komplexum az Almássy-kastély 8,5 hektáros 200 éves ősparkjában épült ki. A felújított várfürdő korszerű gyógyászattal, gyógy- és élménymedencével, gyermek-víziparadicsommal, valamint a Dél-Alföld egyedülálló wellness-centrumával várja a pihentető kikapcsolódásra vágyókat. Az élményt tovább fokozza az óriási élménymedence, a kényelmes szaunák, gőzkabinok. Vize szintén széleskörben nyújthat enyhülést mozgásszervi, bőrgyógyászati vagy akár nőgyógyászati panaszok esetén is.

 

5. Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő, Sárvár

Az új sárvári Gyógy- és Wellnessfürdőben minden az egészséges feltöltődést szolgálja. Magas színvonalú gyógyászati, egészségmegőrző programok és wellness-kezelések, gyógymedencék, élménymedence, szaunavilág, bébimedence, gyógyászati részleg, Wellness- és Fitnessközpont, szépségszalon, exkluzív pihenőterek, gyermekmegőrző várja vendégeit. Tavasztól őszig csúszdás strandmedencézésre, fejesugró-öböl használatára, hullámmedencézésre is van lehetőség, gyermek-kalandmedence is várja az adott időszakban a kicsiket és nagyokat. Sárváron kétféle gyógyvíz is található, melyek közül a fürdő medencéiben az alkáli hidrogénkarbonátos gyógyvizet használják, ami képes még a gyulladásos mozgásszervi és krónikus légzőszervi panaszokat is enyhíteni.

 

6. Szent Erzsébet fürdő, Mórahalom

A mórahalmi fürdő valóságos termáloázis, ahol négyféle gyógyvíz terápiás hatásaiban is lubickolhatunk. Mindezt 21 fedett és szabadtéri medencében. Legyen szó kopásos, gyulladásos ízületi, illetve gerincproblémákról, izomreumáról vagy nőgyógyászati megbetegedésről, az Erzsébet és Árpád gyógyvizek is enyhülést adhatnak az említett panaszok esetén. Családosan, gyermekekkel is nagyszerű élményprogram, mert a kicsiket többszintű kalandmedence várja, míg a nagyobbak sodrófolyosóban pancsolnak, vagy a vízesés fal, a pezsgőpadok, dögönyözők, buzgárok ellazító hatását élvezik.

 

7. Gyopárosfürdő Gyógy-, Park- és Élményfürdő, Orosháza-Gyopárosfürdő

Mára teljeskörű szakorvosi ellátással is kiegészült a gyopárosfürdői három tóból álló tórendszer gyógyhatása. Az alkáli hidrogén-karbonátos víz magas metakovasav tartalmú, hatóanyagai fájdalomcsillapító hatásúak és fokozzák a szervezet regenerációs képességét. Egy kis lubickolás ebben a vízben valóságos újjászületést eredményezhet akár makkegészségesek vagyunk, akár mozgásszervi, nőgyógyászati, urológiai, bőrgyógyászati és idegrendszeri betegségekkel küzdünk.

 

8. Hévízi-tó

A világ legnagyobb biológiailag aktív termáltavában is csobbanhatunk az országhatárokon belül. A Hévízi Tó vize a többtízezer éves Pannon tengerből származó gyógyvíz és gyógyiszap révén tetőtől-talpig felüdülést nyújt azok számára, akik megmerítkeznek benne.

 

9. Termál Völgy, Demjén

Demjén is kiérdemelte a termáloázis kifejezést, hála annak a Hegyeskő-völgyben 2006-ban létesített kútnak, amire a gyógyfürdő épült. Hazánk egyik legújabban feltárt vize 690 méter mélyről tör fel, több tízezer éves és 68 Celsius fokos. Gyógyhatásait a nátrium-kalcium-hidrogénkarbonátnak, fluoridnak, kénnek, jelentős vas és kovasav tartalmának köszönheti. A meseszép, egzotikus hangulatú, mozaikkal kirakott, nyitott gyógyfürdő négy medencével, és összesen negyvenkét élményelemmel segíti a feltöltődést. Az ellazulást fokozzák a nyakrafolyók, hátmasszírozók, levegőbuzgárok is. Az év minden napján lehetőséget biztosítanak a romantikus éjszakai fürdőzésre is.

 

10. Zalakarosi Fürdő, Zalakaros

A Zalakaroson található gyógyfürdő hazánk 6. legnagyobb fürdője. A fürdőzés élményét külön kellemessé teszi az a tény, hogy a gyógyászatot és a gyógyvizes medencéket csak a gyógyulni vágyók használhatják, minden más esetben az élményfürdő áll az aktívabb pihenést előnyben részesítők rendelkezésére. A szezonálisan üzemelő termálstrand új csúszdaegyüttesével, családi és hullámmedencével áll valamennyi generáció rendelkezésére. Gyógyhatásai különböző ízületi, mozgásszervi, nőgyógyászati, bőrgyógyászati panaszok esetén eredményesek, de baleseti utókezelésre is alkalmasak.