Top 8 + 1 program Magyarországon 2019 októberben

Ha azt hittük, hogy a nyárral a fesztiváloknak és a jobbnál jobb családi programoknak is leáldozott, tévedtünk. Az ősz és vénasszonyok nyara szintén hívogató programokkal kecsegtet az országhatárokon belül is. Ezek legjavát gyűjtöttük most csokorba.

 

1. Vörösbor Fesztivál, Villány (október 4-5.)

A Villányi Vörösbor Fesztivált idén 32. alkalommal rendezik meg a bor fővárosában. A kiváló nedűk mellől az ízletes gasztronómiai fogások és a szórakoztató programok sem hiányozhatnak. A város több pontján zajlik a fesztivál, így a villányi Rendezvénytéren, a Pincesoron, a Diófás téren és a város egyéb helyszínein. Végig kóstolhatjuk közel 35 borászat és számos neves pincészet legjobb borait.

 

2. Murcifesztivál, Balatonfüred (október 5.)

Az egymással szomszédos balatonfüredi borászatok, a Gyukli és a Zelna borászat megnyitják kapuikat az érdeklődők előtt október 5-én. Az erjedésben lévő must kóstolásán túl, bepillantást nyerhetünk a mustkészítés rejtelmeibe, és megismerkedhetünk a szőlő ízének árnyalataival is, mielőtt bor válna belőle.

 

3. Disznótoros Kolbászfesztivál, Budapest (október 11-13.)

A budapesti kolbászfesztiválnak már hatodik alkalommal örvendezhetnek a disznótoros rajongói. A Magyar Vasúttörténeti Park ad otthont az eseménynek, ahol a hagyományos disznóvágás bemutatók mellett hatalmas kolbászvásár, családi programok, folklór és mulatós zenei műsorok várják az érdeklődőket.  Három napon át a 10 hektáros terület minden pontján lehetőség nyílik a szórakozásra. Az ínyencek mintegy 250 féle háztáji kolbászból válogathatnak a különböző háztáji és kézműves termékek mellett.

 

4. Szüreti mulatság, Hollókő (október 12.)

Hollókő a hagyományok települése, így nem véletlen, hogy az október 2. szombatjára tervezett Szüreti Mulatságról sem hiányozhat a népviselet. A díszes felvonulás mellett, az év jeleseseményeit mondókákba, a falubeliekről szőtt fricskákba sűrítik, így a rendezvény nem csak látványos, de garantáltan szórakoztató esemény is lesz, és nem csak a helyiek számára.

 

5. Az Egri Vár Napja, Eger (október 17.)

Az 1552. október 17-ei győzelmet ünnepelhetjük az Egri Várban idén októberben. A jeles nap, amikor a törökök feladták az Egri vár ostromát és kivonultak a városból jó alkalom arra, hogy évről évre megemlékezzünk róla. Az Egri Vár Napján haditorna bemutatók, múzeumpedagógiai és kézműves foglalkozások, a gyermekeknek kialakított történelmi játszóházak és szakmai programok várják az érdeklődőket ezen a szép történelmi helyszínen.

 

6. Szüreti Mulatság, Hajdúszoboszló (október 18-20.)

A szüretelés tradícióját eleveníti meg a Szoboszlói Szüreti Mulatság, ahol komplett gasztro-fesztivál, hajdúsági falatok, kiváló borok és színes programok, koncertek, előadások várják az érdeklődőket. A borok ellett terítékre kerülnek a jobbnál jobb pálinkák is.

 

7. Süllőfesztivál, Szigliget (október 19-20.)

A Balaton ősszel is csodás úti cél, és szerencsére programból sincs hiány. Október végén Szigligeten süllőfesztiválozhatunk, mely keretében jobbnál jobb halételek várnak minket a Balaton partján. A finom falatok mellett a helyi borászok nedűit is megkóstolhatjuk. A kicsik és nagyok szórakoztatásáról kézművesvásár és színes programok és gondoskodnak.

 

8. II. SZEGA Nemzetek Sajtfesztiválja, Budapest (október 19.)

Magyarország legnagyobb sajtünnepére is októberben kerül sor, amikoris 25 ország közel ötszáz sajtkülönlegessége kerül terítékre. A hazai sajtmanufaktúrák termékeit és a különböző külföldi sajtokat zamatos borokkal kísérhetjük a rendezvény keretében. Változatos gasztronómiai és szórakoztató élményekben lehet részünk a II. SZEGA Nemzetek Sajtfesztiválján. A legkisebbeket interaktív játszótér, a felnőtteket pedig szakmai előadások és koncertek várják a jobbnál jobb sajtok és borok mellett. A belépő díjas rendezvény helyszíne a Folyondár Sportközpont.

 

9. Drakula vár! Vajdahunyadvár, Budapest (október 26.)

A „magyar Drakula”, Lugosi Béla emlékére a Drakula egy este erejéig visszatér a Vajdahunyadvárba. A horrorfilmek néhai sztárja világhírű lett Hollywoodban is. A Vajdahunyadvár egyik kőfülkéje is őrzi a mellszobrát. A vámpírkultusz elevenedik meg a vár falai között előadott performanszok, fáklyás vártörténeti séta és a vetített kultikus vámpírfilmek gyűrűjében. A rendezvény belépődíjas, a borzongás pedig garantált. Október 13-ig kedvezményesen vásárolhatók meg a jegyek 2 900 Ft/fő áron, október 14-től 3 500 Ft/fő áron.