Top 12 látnivaló Vonyarcvashegyen

Végre kiléphetünk a négy fal közül, és nyakunkba vehetjük az országot. A nyár közelsége pedig egyet jelent a balatoni úticélokkal. Cikkünkben a Keszthelyi-öböl partján található Vonyarcvashegy látnivalóit mutatjuk be. Újabb apartman.hu toplista következik.

 

1. Szent Mihály domb

Akár lánykérésre is ideális helyszín a vonyarcvashegyi Szent Mihály domb, ami egy 136 méteres dolomitképződmény. A történelem során ez a domb sziget is volt, sőt a 13. században a teteje egy kis várnak is otthont adott. Utóbbi a kis kápolna kivételével mára szinte teljesen a múlté lett. A népi hiedelem szerint 1729-ben 40 halász munkálkodott a kápolna megépítésén, akik egy pusztító balatoni vihar túlélői voltak. Tény, hogy az itt található kápolna Magyarország egyetlen halászkápolnája. Innen csodálatos kilátás nyílik a Balatonra és a keszthelyi hegységre, az öböltől egészen a berényi partokig, illetve Szigligettől Badacsonyig tárulnak elénk a „tanúhegyek” is.

 

2. Balatoni halászok emlékműve

A napfürdőzés és pancsolás után érdemes ellátogatni egy kellemes szieszta erejéig a tágas zöldövezetben elhelyezkedő Balatoni Halászok parkjába, ami 1999 óta a turisták egyik legkedvesebb pontja Vonyarcvashegyen. Az itt található szobrokat nézve, élethű bepillantást nyerhetünk a balatoni halászat dinamikájába.

 

3. Cseri kapu

A vonyarci Cseri erdő impozáns bejárata is nagyszerű fotótéma lehet élmény-gyűjtésünk során. A csertölgyekkel szegélyezett kapuzattól három felé ágazik az út. Ha egyenesen haladunk tovább, akkor a Cser völgyben a Büdöskúti pusztára vezet el minket a zöld turistajelzés. A megújult pihenőhely családbarát kialakítása a legkisebbek számára is élményt nyújt a természet ölén kialakított játszóterével.

 

4. Csónakkikötő

70-80 csónak befogadására alkalmas a strand szomszédságában található csónakkikötő, ami mellett a horgászat szerelmesei négyszáz méteres szakaszon hódolhatnak szenvedélyüknek.

 

5. Fűz-kút

A köré terebélyesedett Fűzfákról kapta a nevét a vonyarcvashegyi Fűz-kút, mely első ciszternáit még a rómaiak hozták létre. Forró napokon a fő úthoz közeli kút hűs vize oltja az itt megpihenő turisták szomját. A kút melletti pad szintén a pihenőt szolgálja.

 

6. Kitaibel kilátó

2002-ben épült meg a környék új kilátója a 225 méter magas hegyen. A település központjától a zöld turista jelzésen haladva juthatunk el a Vas-hegyre, a felújított Kitaibel Pál Kilátóhoz, mely a balatoni riviéra egyik kiemelkedő pontját is jelenti egyben.

 

7. Kutyatemető

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park ad otthont, annak a ritka látványosságnak, melyet a büdöskúti erdőrész és a Szent Miklós forrás közötti turista-útvonalon találunk. Ez pedig nem más, mint az ember legjobb barátjaként számontartott kutyák temetője. A bizarr látványosság is hozzátartozik a település nevezetességeihez.

 

8. Lidó Strand

Az elmúlt 15 évben zajló folyamatos fejlesztéseknek hála, mára 7 hektár területen, zöldfelülettel és kiépített stranddal büszkélkedhet Vonyarcvashegy. A homokos partszakasz, a modern gyermekmedencék, az EU komfortnak megfelelő játszó alkalmatosságok a családosok igazi kedvencévé emelték a strandot. A nagyobbakat olyan izgalmak is várják itt, mint amilyen a szörfiskola vagy a vízisípálya.

 

9. Kalandsziget a Lidó Strandon

Külön ki kell emelnünk azt, a víz felszíne felett elhelyezkedő, egyedülálló kalandszigetet, amit a Lidó Strandon találunk. Az eltérő nehézségi szintű ügyességi feladatok sokak számára nyújtanak feledhetetlen élményt. Itt mindenki megtalálhatja a képességeinek megfelelő pályaszakaszt Mindezek tükrében nem meglepő, hogy a Lidó Strand 4 évben is kiérdemelte a „kékhullám zászlót”, és 2008-ban még a legvirágosabb strand kategóriában is győzedelmeskedett.

 

10. Millenniumi emlékmű

A Major Lajos vonyarcvashegyi fafaragó munkáját dicsérő Millenniumi emlékmű szintén jó fotótéma, amit a helyi Önkormányzat állíttatott a Millennium évében.

 

11. Piros kereszt

A bádogkorpuszos fakeresztek, melyek bizonyos falvak szélén, utak mentén, gabonaföldeken, határok mezsgyéjén az egész Kárpát-medencében őrzik a népi vallásosság emlékét. Állításukhoz csodás események és történetek kapcsolódnak. A Vonyarcvashegyen található „piros kereszt” nagy valószínűség szerint már az 1900-as évek elején is itt állhatott, ha lehet hinni a népi hiedelmeknek. Az egyik ilyen szóbeszéd szerint egykor valaki a kereszt tövében terményre bukkant, amit aztán eldobott, és abban a pillanatban lebénult a keze.

 

12. Kápolnák

Vonyarcvashegyet bebarangolva szebbnél szebb kápolnákat is láthatunk, úgy, mint a Szent Ferenc Felmagasztalása temetőkápolnát, vagy a Vashegyi Szűz Mária neve kápolnát. Ezeket is érdemes tüzetesen megcsodálni.

 

Ha pedig Vonyarcvashegyen kiadó apartman, hotel, panzió, vendégház vagy egyéb szállás érdekel, foglalj most.