Top látnivalók Zánkán és Zánka környékén

A Balaton északi partján, Balatonakali és Köveskál között található Zánka sokak gyerekkorába írta bele magát úttörő és nyári táboraival.  Az Árpád-kori település annak ellenére, hogy régiós központként látnivalók és programlehetőségek tömkelegével kecsegteti az ideérkezőt, egyben a nyugalom oázisa is. Emiatt a kettőség miatt igazi Jolly Joker helyszín, ha családi nyaralást tervezel. Összeszedtük, milyen emlékekkel, élményekkel, látnivalókkal gazdagíthatod Zánkán a vakáció albumod.

 

Top Látnivalók Zánkán

 

1. Tájház és galéria

Ha a „vakon” nyaralás nem jellemző rád, mert szívesen bővíted helytörténeti ismereteidet ott is, ahová pihenni érkezel, akkor Zánkán érdemes ellátogatnod a helyi tájházba. A tájház, ahol megelevenedik a néhai Balaton-felvidéki paraszti világ, egy háromosztatú zsellérház: szobával, konyhával, kamra-hombárral. Itt a község gazdáinak, iparosainak, bortermelőinek életét ismerheted meg, bútoraik és használati tárgyaik tükrében.

 

2. Református Templom

A zánkai református templom már csak azért is kiemelkedő a műemlékek sorában, mert a Balaton-felvidék egyik legrégebbi temploma. A sziklaszirten álló templom építését a 12. századra teszik az építészek.

 

3. Gyógynövény-völgy Látogató- és Oktatóközpont

Zánka egyik újdonsága, a néhány éves múltra tekintő Gyógynövény-völgy Látogató- és Oktatóközpont. Itt Takács Ferenc, a térség füvesembere avatja be a nagyérdeműt mindenbe, amit a gyógynövények, gyümölcsök jótékony hatásairól tudni érdemes. Itt mindenki találhat érdekes programot, még a fenntartható gazdálkodás iránt érdeklődők, a természetgyógyászok, holisztikus gyógyítók is. Az ökocentrum különböző foglalkozásokkal is segíti az élményalapú ismeretszerzést. A 2014-ben nyílt látogatóközpont 7000 négyzetméteren, több mint 400 féle gyógynövénnyel valódi paradicsom az ökoturisták számára. Lehetőség nyílik saját gyógynövényes termékek elkészítésére, és a természet gyógyszertárának kiaknázásáról tematikus kisfilmek nyújtanak tájékoztatást. Egy teázóban rögtön meg is ízlelhetjük a különféle panaszokra enyhet adó gyógyteákat, szörpöket, gyógyborokat. Olyan egyedi helyszínekben is gyönyörködhetünk, mint a vízi kert, a relax-gyep vagy a vakok kertje.

 

4. Zánkai Ifjúsági strand

Az egykori úttörőtábor helyén működő Erzsébet Üdülőközpont hosszan elterülő, saját balatoni partszakasszal várja a látogatókat. Itt a strandoláson kívül, sportolásra, hajózásra, vitorlázásra is lehetőség nyílik. A 12-13000 fő befogadására alkalmas strandra ingyenes a belépés.

 

5. Zánkai strand

Az ifjúsági strandon kívül Zánkán működik egy 27 ezer m2-es, két bejárattal rendelkező füvesített szolgáltató komplexum is, ahol felhőtlenül élvezhetjük a balatoni nyarat. A kisebbeket árnyékos, homokos játszótér, a nagyobbakat homokos sportpálya is várja, hogy teljes legyen a beach-hangulat. Hétvégén és zsúfoltabb időszakban animátor szakemberek veszik le a szülők válláról a gyermekek szórakoztatását, ami szintén segíti a felüdülést.

 

Látnivalók Zánka környékén

 

1. Hegyestű geológiai bemutatóhely, Zánka és Monoszló között

A 337 méterre magasodó Hegyestű Zánka és Monoszló között a Káli-medence kapujának őre. Egy 5-6 millió évvel ezelőtt működött bazalt vulkán belsejébe nyerünk bepillantást a közel 50 méter magas bányafalnál. A látvány Európa szerte is ritkaságnak számít. A Hegyestű bazaltkúpjának tetejéről elénk táruló balatoni látkép sem utolsó.

 

2. Szent Balázs-templomrom, Szentantalfa

A hazai Nivegy-völgy jelképe a Szent Balázs-hegyen látható templomrom. A törökpusztítás nyomait magánviselő romot 2001-2002-ben sikerült részlegesen helyreállítani. A Balázsáldásért a hívek rendszeresen eljárnak ide. A rom és a kilátás egyaránt „megér egy misét”.

 

3. Malommúzeum, Örvényes

A Pécsely-patak partján található örvényesi malom hazánk legősibb, a XI. századból származó vízimalma. A létesítmény máig működőképes. Ezt az értékes ipartörténeti emléket, idegenforgalmi látványosságot is érdemes felvenni a szelfilistánkba.

 

4. Pajtamúzeum, Szentbékkálla

Szentbékkálla centrumában, a Kossuth utca 13. szám alatt található Borbély-ház pajtájában egy kicsi, ugyanakkor annál értékesebb múzeumot rendeztek be. Valamennyi itt kiállított tárgy a faluból származik. Megtalálhatók többek között a gyermeknevelés egykori eszközei, a mezőgazdaság szükséges szerszámai, és az olyan hagyományos háztartási eszközök is, mint például a téka vagy a stelázsi. Egy pajtányi bepillantás a múltba.

 

Ne felejtsd, mindehhez csudálatos kiadó apartmanok, hotelek, panziók, vendégházak, fogadók itt találhatók.