Top 13 látnivaló a Balaton-felvidéken

A Balaton – felvidék olyan gazdag szépségekben, hogy szinte az egész területen csak top látnivalókról beszélhetünk. Cikkünk 13 látnivalót mutat be, de mindenképpen meg kell említenünk a nagyvázsonyi Kinizsi várat, a badacsonytomaji Rózsakőt, a Salföldi Pálos Kolostorromot, a szentbékkállai kőtengert is. Ahogy nem érdemes kihagyni a bakancslistánkból a balatongyöröki Szépkilátót, a Szigligeti várat, a Szent András Romtemplomot Taliándörögdön és a tapolcai Malom-tavat sem. Íme a mi listánk, a teljesség igénye nélkül!

 

1. Ábrahámhegyi kilátó – Ábrahámhegy, Bökk-hegyi kilátó, Kilátó körút

Fa kilátó feliratú tábla mutatja a főútról levezető kis utcát, ami elvezet az Ábrahámhegy szemrevaló kilátójához. Az építmény fémtáblái arról is tájékoztatnak, hogy a panorámát csodálva, hol milyen magaslatokat látunk a Balaton túloldalán, a felvidéken, illetve a Bakonyban.

 

2. Bece-hegyi kápolna – Balatongyörök, Felső út

A Becehegyi Pincesorok között bukkanhatunk rá a Szentháromság Kápolnára. A római katolikus épület fényét tovább emeli az idilli környezet, a nádtetős présházak, a napfényben megcsillanó szőlősorok. A kápolnát 1907-ben építették, oltárát 2010-ben újították fel. A Szentháromság búcsú apropóján szabadtéri szentmise, szeretetlakoma, borozás várja a látogatókat. De szervezett program nélkül is érdemes „elzarándokolni” ide.

 

3. Bencés Apátság – Tihany, I. András tér

Tihany bencés monostorát 1055-ben alapította I. András király Szent Ányos és Szűz Mária tiszteletére. A kolostor alapító oklevele a legrégebbi, eredeti formájában ránk maradt magyarországi oklevél. Tihany egyike a Balaton-felvidék legmegkapóbb városainak, hű a nevéhez, ami csendességet, békességet, nyugalmat jelent. A Tihanyi Bencés Apátságban kilenc szerzetes él, akik a környék lelkipásztori teendőit látják el. Az apátságban lelkigyakorlatokat és sokféle kulturális programot – hangversenyeket, kiállításokat, konferenciákat – is szerveznek. A kolostor múltidéző falain túl, az innen nyíló panoráma is lenyűgöző.

 

4. Csendes dűlő – Badacsonyörs, Hegyalja út 69.

3,5 hektáros területen tárul elénk az Örsi-hegy felső részén található Csendes Dűlő Szőlőbirtok, ami közel fél évszázada ad munkát tulajdonosainak. A tőkék között kialakított öregpince borteraszán olaszrizlinget, hárslevelűt, kéknyelű fajtákat kóstolgatva páratlan badacsonyi panoráma tárul elénk. Felejthetetlen perceket tölthetünk itt, de a szálláslehetőségnek hála, akár éjszakákat is.

 

5. Dörgicsei levendula major – Dörgicse, Fő utca 56.

A tihanyi levendula mellett nem maradhat el a Dörgicsei Levendula Major, ahol mára már hét hektáron terem az orvosi és hibrid levendula. Az Árpád-korból származó ikerromok szomszédságában található major egyike a Balaton-felvidék csodás kincseinek. A bemutatóteremben 30 különböző levendula fajtával ismerkedhetünk meg. A Szent Erzsébet Kolostorkertben sétálva a természet patikája nyílik ki előttünk az orvosi zsálya, a citromfű, a bors- és fodormenta, vagy a muskotályzsálya képében. Júniusban, júliusban a levendulavirágzás idején kihagyhatatlan úti cél.

 

6. Dörgicsei templomromok – Dörgicse

Alsó-, Felső és Kisdörgicsén három templomrom is fogadja a látogatókat. A három Árpád-kori teplomrom igazán hangulatos turistalátványosság, melyek közül a legidősebb egy honfoglaló nemzetség temetkezési helyéül is szolgált. A kirándulók számára a romok környékén pihenőhelyet is kialakítottak.

 

7. Fenékpuszta Feketefenyősor, Keszthely

A néhai Festetics majornál, a kocsizó-lovagló utat kétoldalról feketefenyő fasor szegélyezi, mely a fenékpusztai római romokhoz vezet, onnan pedig egészen a Fenékpuszta vasúti megállóhoz. A fasort a monacói herceg exfelesége, Hamilton Mária (később Festetics Tasziló felesége lett) telepítette 1880-ban.

 

8. Festetics- kastély, Keszthely

Keszthely kiemelkedő jelentőségű műemléke, a Festetics-kastély, aminek építése már a 18. század közepén elkezdődött, de csak az 1880-as években fejeződött be. Mára turistalátványosságon túl kulturális események helyszíne, ami kongresszusi központtal és színházzal is rendelkezik.

 

9. Folly Arborétum és borászat – Badacsonyörs, Kápolnavölgyi u. 25.

A badacsonyörsi Folly Arborétum igazi földi paradicsom, ahol a nagycsaládosok is jól érezhetik magukat. Árnyas pihenők, lenyűgöző kilátás, ízletes tájborok, hangulatos pincék, és az öt világtáj fenyői gondoskodnak az itt töltött felejthetetlen pillanatokról. Négy generáció kitartó munkája köszön vissza a gondozott „kertben”, százéves cédrusokkal, örökzöldekkel. Az arborétumban a sétán túl, borozóterasz, étterem, játszótér, erdei iskola, faiskola és kilátó is várja az érkezőket.

 

10. Haláp-tanösvény, Haláp-hegy

A Tapolcai-medencét északkelet felől ölelő Haláp-hegy egyike a híres tanúhegyeinknek. Itt bányászták Közép-Európa legkeményebb bazaltját. A Haláp-hegyen egy tíz megállóból álló tanösvény várja a vállalkozókedvűeket. Az út végén 360 fokos panoráma-élményben lehet részünk. Megéri.

 

11. Hegyestű, Monoszló közelében

A Káli-medence keleti részén, Monoszló és Zánka között találjuk a Hegyestű nevű Balaton-felvidéki tanúhegyet, ami a nemzeti park részét képezi. A bazaltbányászat ugyan elvette az eredeti kúp tetejét, ugyanakkor a nyersanyag-kitermelés hatására feltárult a hegy belseje. A néhai vulkáni kürtőben rekedt, kihűlt és oszlopokká szilárdult „bazalt-bordák” csodálatos ízelítőt nyújtanak a természet művészi hajlamaiból.

 

12. Hegymagas és a lengyel-kápolna, Szent György-hegy

A Lengyel-családnak köszönheti az utókor a Szent György-hegy oldalában épült barokk stílusú kápolnát, melyet a Boldogság Szűz tiszteletére emeltek. A történelem viharait is túlélő építmény 215 méter magasan áll, a belsejében gyönyörű, barokk-rokokó oltár van, a tetején Szent István, Szent László és Szűz Mária aranyozott szobraival. A kápolna a Balaton vidékének legszebb barokk példája, ahonnan csodás panoráma nyílik Szigligetre és a tóra is.

 

13. Jókai Mór Emlékház – Balatonfüred, Honvéd utca 1.

Jókai Mór és felesége, Laborfalvy Róza 1857-ben látogattak el először Balatonfüredre. Rögtön beleszerettek a fürdővárosba, ahol 10 évvel később megvásárolták azt a villát, ami ma emlékmúzeumként látogatható. Az Arany ember, a Fekete gyémántok, és még hosszan sorolhatnánk azoknak a jókai regényeknek a címét, melyek a villához kötődnek. 1954-ben, az író halálának 50. évfordulójára nyitották meg hazánk egyetlen Jókai Emlékmúzeumát Füreden. Minden év májusában, az író halálának évfordulóján a Jókai Napok rendezvénysorozattal tisztelegnek a remekműveket alkotó magyar író előtt. A múzeumban bepillantást nyerhetünk az írót ihlető szellemi miliőbe, a család füredi mindennapjaiba, megtekinthetjük a regények születésének konkrét helyszínét, Jókai íróasztalát, felesége színpadi kellékeit és a pár egyéb relikviáit. A kiállítás kuriózumaiként olyan érdekességeket is láthatunk, mint az író saját készítésű rajzai miniatúrái vagy elefántcsont-faragványai.

A remek balaton-felvidéki túrához kiadó balatoni apartmanok itt találhatók!