Top látnivalók Egerszalókon és környékén

Szinte nincs olyan része az országnak, ahol ne lenne miben gyönyörködni. Észak-Kelet Magyarország egyik kincse az Egertől 5 km-re, a Laskó-patak völgyében található Egerszalók. A képzeletünk most ide repít minket.

 

1. Barlanglakások

A helyi önkormányzat birtokában található Sáfrány utcai barlanglakások Egerszalók helytörténeti gyűjteményét őrizik. Az épített örökség egyedi élményt nyújt látogatóinak. Népi bemutató helyiségek, népi kézművességet oktató termek, borbemutató termek, kézműves műhelyek segítik az interaktív ismeretszerzést, amit csak tovább fűszerez a domboldalban kialakított szabadtéri színpad, illetve a 3D-s barlangmozi, de a legkisebbek nagy örömére a szórakoztatásról mesebarlang is gondoskodik. 33 barlanglakás volt Egerszalókon a 19. század közepén, melyek egy része még a 60-as években is lakott volt. Az itt kialakított hagyományőrző közösségi tér egész évben színvonalas programokkal, bemutatókkal várja látogatóit. (Kivéve a koronavírus időszakát.) Jegyárak: Felnőtt: 600 Ft; Gyermek/diák: 400 Ft.

 

2. Sáfránykert

Igazi ökokertészeti remekműre bukkanhatunk a barlanglakások mögötti szabad téren, az egerszalóki Sáfránykertben, mely kialakítása merít a paraszti kultúrából és a néprajzi mintákból is. A kert folyamatosan épül, bővül, „tartalommal telik meg”. Legyen szó biozöldségekről, fűszernövényekről vagy különböző oltványokról, a termesztés csínját-bínját is elleshetjük itt. A kör alakú kert hazánk fűszer- és gyógynövényeiből is ízelítőt ad. Itt többek között menta, zsálya, szurokfű, citromfű, koriander, lestyán, tárkony, rozmaring illatában fürdethetjük szaglószervünket. A néhai cipészműhelyben a csizmadia, a varga, a kosárfonó, a szövő mesterségek munkaeszközeiről láthatunk bemutatót. A présház jelenleg bemutató pinceként üzemel, ahol a bor készítésének és tárolásának eszközei láthatók.

 

3. Sódomb

Az egerszalóki bakancslistánkból nem hiányozhat a falu déli részén 410 méter mélyről feltörő hévízforrás sem, mely 65-68 °C-os. A domb oldalán lezúduló víz, Európában egyedülálló sódombot, 1200 négyzetméteres látványos mészkőlerakódást épített. Hasonló csak Pamukkaléban (Törökország), és a Yellowstone Nemzeti Parkban (USA) található.

 

4. Gyógy- és Termálfürdő

2017 júniusa óta fogadja vendégeit az Európában egyedülálló természeti környezetben megépült Gyógy- és Wellnessfürdő Egerszalókon. A sokoldalú és magas színvonalú gyógyászati és wellness szolgáltatáson túl a fürdő környezete is üdítő látványt nyújt a hegyoldalról lecsorgó gyógyvíz alkotta teraszos mészkőképződmény lábánál. Összesen 17 bel- és kültéri medencében lazíthatunk, pezsgőfürdő, élménymedencék, csúszdák, exkluzív szaunavilág teszik változatossá a kikapcsolódást valamennyi korosztály számára.

 

5. Öreg kőhíd

A község centruma is tartogat látnivalókat, így például megcsodálhatjuk a Laskó patak impozáns kőhídját, ami egy 19. században épült egynyílású kőhíd.

 

6. Kaptárkövek

Egerszalók és környéke nem csak a Sódombjáról és hévízéről híres, de a környékén találhatóak a misztikus kaptárkövek is. Az egyedülálló adottságokkal rendelkező térség környezeti értékeit úgy csodálhatjuk meg, hogy közben azok sértetlensége is megmarad. A 10-20 millió évvel ezelőtt kialakult riolittufából környezeti hatásokra tufakúpok emelkedtek ki, melyekbe máig ismeretlen céllal kaptárfülkéket vájtak. Van olyan elmélet, miszerint a kaptárkövek barlanglakásokként funkcionálhattak, mások szerint temetkezési céllal születtek, de vannak olyan feltételezések is, miszerint méhkaptárnak szánták őket.

 

+ 1 tipp: Tücsökbusz

A falu feltérképezésében segíthet a falunéző elektromos Tücsökbusz, melyre felszállva 40 perc alatt megismerkedhetünk Egerszalók nevezetességeivel. A jármű a Turisztikai Iroda elől indul menetrend szerint, a Széchenyi utca 9. szám alól.

Egerszalók környéke is számos látnivalót tartogat kezdve Eger nevezetességeivel, az Egri várral, a Minarettel, a Dobó térrel, a Város a város alatt kiállítással, a Szépasszony-völggyel, folytatva Mezőkövesd múzeumjaival, a szilvásváradi tanösvénnyel vagy épp Cserépfalu Millenniumi kilátójával. Mindenképp érdemes több napot is rászánni a környék bebarangolására.