Top 15 látnivaló Veszprémben (és környékén)

A Közép-Dunántúl régióban található Veszprém hazánk egyik legszebb városa. Mindenképpen érdemes arra, hogy alaposan bebarangoljuk. A legmagasabban fekvő megyeszékhelyet a Királynék városának is nevezik. A Séd-patakot övező dombokon és völgyekben elterülő településen 30-40 méteres szintkülönbségek teszik még változatosabbá a tájat. Gazdagságát a természeti adottságokon túl kulturális és épített öröksége adja. Bejegyzésünk vonalvezetőként szolgál ahhoz, mi mindent nézhetsz meg, ha ide látogatnál.

 

1. Veszprémvölgy – Séd – Kolostorrom

Ha Veszprémvölgyi útról megközelíthető parkolóban állsz meg, és innen indulsz a város felfedezésére, akkor még nagyobb élményben lehet részed. Utad egy várkapura emlékeztető építmény alatt vezet majd át, és egy gyönyörű parkba jutsz. Ha a Séd-patakkal együtt kanyarogsz, garantáltan elkap ősszel is az andalgási kedv. Veszprémvölgy nem csak romantikus színhely egy kellemes sétához, de kiváló terep sziklamászáshoz, kerékpártúrára és a nordic-walkingra is. A parkban haladva a Veszprémvölgyi apácák kolostorának romjai tárulnak elénk, ahol a legenda szerint Gizella királyné koronázási palástját hímezték.

 

2. Magyar Népmesék játszókert

A veszprémi séta gyerekekkel is jó ötlet, mert a parkban haladva, a patak túloldalán eljuthatunk a Magyar Népmesék játszókertig, ahol megelevenednek a népmesei elemek: felfedezésre váró mesebeli kemence, megmászható szekér várja a legkisebbeket. 2013-ban a játszótér mellé erdei lépcső épült, mely a Gulya-dombi parkerdőbe vezet, ide is érdemes felsétálni. A veszprémi állatkert, ahova a parkerdőből szintén utak vezetnek, sok családot csalogat a városba.

 

3. Gulya-dombi fa kilátó

A Gulya-dombon egy kisebb faépítmény teszi lehetővé, hogy messzebbre ellássunk. A különleges kis kilátóról elénk táruló látvány, a Viadukt és a Várnegyed, szintén megér egy lépcsőzést. Nem mellesleg a tájékozódásban is sokat segíthet. Túrázó kedvűek követhetik a piros háromszöggel jelölt utat, és eljuthatnak egy újabb kilátóhoz.

 

4. Gizella királyné-kilátó

A Gulya-dombon egy nagyobb kilátó is segít befogadni a panorámát, a Gizella királyné-kilátó jóval nagyobb építmény az előbbinél. A körülbelül 77 hektáros erdőterület egyik legcsodálatosabb látnivalójában lehet részünk a 22 méter magas, 7 szintes és 51 tonna össztömegű acél épületről.

 

5. Szent István völgyhíd (Veszprémi Viadukt)

Hazánk egyik legnagyobb és legszebb völgyhídját találhatjuk Veszprémben, melyet a Séd-patak fölött 50 méteres magasságban emeltek. A Szent Istvánról elnevezett viaduktról is érdemes szét nézni. Ha innen a Kittenberger Kálmán úton haladunk a vár irányába tartunk, ahol szintén számtalan látnivaló vár ránk.

 

6. Veszprém várnegyede

A Veszprémi Várnegyedhez a Séd-patak mentén, a Patak térről haladva történelmi lépcsőkön vezet az út, melyek fokain egykor királyok és királynék lépkedtek. A királynék városa becenevet a néhai Gizella királynénak köszönheti a város. I. István felesége rajongott Veszprémért, és az sem volt mellékes, hogy a helyi püspöknek koronázási joga volt. A veszprémi látnivalók zöme a Várnegyedben található, ahol különböző múzeumok, galériák várják a látogatókat.

 

7. Szentháromság tér

A Szentháromság szobrot őrző téren számtalan csodálatos történelmi épületben gyönyörködhetünk. Felfedező utunkból kihagyhatatlan.

 

8. Szent Mihály-székesegyház

Magyarország legrégibb püspöki székesegyházának alapjaira épült Szent Mihály-székesegyház eredeti épülete elpusztult. A néhai épület román stílusú alapjai, gótikus szentélye és altemploma beépült az új neoromán stílusú épületbe, melynek tornyát már messziről látni lehet. Szenteket ábrázoló üvegablakai még lenyűgözőbbé teszik az épületet. A székesegyház 1996-tól őrzi Boldog Gizella királyné ereklyéjét, akinek nagy szerep jutott a templom építtetésében.

 

9. Gizella-kápolna és múzeum

A korai gótikus jegyeket őrző épület alsó kápolnájában található bizánci hatású freskói egyidősek az épülettel. A felső-kápolna maradványai közül az északi fal támkötegeit, a boltindításokat és a diadalívpillér fejezeteit csodálhatjuk meg. Utóbbin tizenegy sárkányfigura is látható. A püspöki palota megépítésekor, a XVIII. században a kápolna alsó szintje barokk stílusú elemekkel gazdagodott.

 

10. Szaléziánum – Érsekségi Turisztikai Központ

Szalézi Szent Ferenc, az írók és újságírók védőszentjének nevét őrzi a Szaléziánum, ami többek között interaktív egyházi kiállítással várja a látogatóit. A XVIII. századi házban csodás barokk festményekben, üvegpadlós füvesszobában és gyógynövénykertben is gyönyörködhetünk.

 

11. Dubniczay-palota

A Dubniczay-palota 2006 óta kiállítótérként működik. Más-más korszak és irányzat változatos műtárgyait rejtik az ódon falak. Ide is érdemes ellátogatni, ha Veszprém utcáit tapossuk.

 

12. Érseki Palota

A magyar barokk építészet egyik ékköve a veszprémi Érseki Palota, ahol Erzsébet és Zita királyné emlékezetét állandó kiállítás őrzi. Többek között pazar könyvtárat és levéltárat találhatunk itt, egy remekbe szabott Enteriőr kiállítással és lenyűgöző királyi bútorokkal egyetemben.

 

13. Hősök Kapuja

1939-ben avatták, 2013-ban pedig felújították a Hősök Kapuját, mely kiállítóhelyen helytörténeti ismeretekkel gazdagodhatunk. A Hősök Kapuja az 1848/49-es forradalom és szabadságharc, az I. és a II. világháború, valamint az 1956-os forradalom és szabadságharc Veszprémben zajló eseményeinek és hőseinek állít emléket.

 

14 .Tűztorony

Veszprém város egyik szimbóluma, a Tűztorony, amit a várkapu védelmére emeltek. Csodálatos panorámában lehet részünk innen, ahonnan szinte az egész várost belátni. A 48 méter magas torony később tűzfigyelési célokat szolgált, bár eredetileg őrtoronynak szánták.

 

15. Szent Benedek-hegyi kereszt

Az egyik legpazarabb kilátásban a Benedek-hegyről lehet részünk, mely a Várnegyed kissé alacsonyabban fekvő folytatása. Az itt található kereszt a város másik védjegye. Kirándulásunk csúcspontja lehet egy Benedek-hegyi naplemente.

 

Veszprém és környéke főbb látnivalóira egyetlen nap nem elég. Kifogástalan apartmanokat, hoteleket, panziókat és egyéb szálláshelyeket itt találsz.