Top 5 látnivaló az Isztriai-félszigeten

A magyar turisták kedvenc vakáció-helyszíne a Balaton mellett Horvátország. Különösen kedvelt úti cél az Adria legészaknyugatibb része, a tengerbe nyújtózkodó háromszög alakú Isztriai-félsziget. A századok során velencei uralom alá tartozó félsziget ma is őrzi az olaszos jegyeket. Sokszínű kulturális látnivalói, izgalmas természeti adottságai és mediterrán klímája miatt megunhatatlan élményeket tartogat. Hemzseg a szebbnél-szebb kiránduló helyszínektől, felfedezendő zegzugoktól, városkái egytől-egyig vonzó üdülőhelyek. Összeszedtük azt az 5 látnivalót, amit szerintünk semmiképpen sem érdemes kihagyni a bakancslistánkról.

 

1. Az Isztria édenkertje – A Kamenjak- félsziget.

Az Isztria legdélebbi nyúlványa a varázslatos Kamenjak-félsziget, vadregényes tájjal, kristálytiszta tengerrel és izgalmas öblökkel tarkítva. A lebetonozott strandok után a Kamenjak vad sziklafalai, rejtett partszakaszai igazi felüdülést nyújtanak. A lakatlan szigeten 30 féle értékes orchidea faj virágzik, a mediterrán növényzet is csodaszép itt. A védett Kamenjak-félsziget földútjára belépődíj ellenében hajthatunk be, amitől még izgalmasabb élmény az itt tartózkodás. Érdemes a közeli faluban, Prementurában biciklit is bérelni, hogy a sziget rejtettebb öbleit is felfedezhessük. A Kamenjak egyértelműen legszebb öble a déli oldalon található Kolombarica, ahol az adrenalinfüggők is találhatnak ugrásra termett sziklafalat. A Safari Barban jéghideg hűsítőkkel frissülhetünk fel és frissen grillezett balkáni ételekkel lakhatunk jól. A bár felett egy kilátótoronyból szelfizhetünk a lélegzetelállító panorámával.

 

2. Római kori amfiteátrum – Pula

Az Isztriai-félsziget legnagyobb városa a római kori amfiteátrumáról híres kikötőváros, Pula. A fennmaradt történelmi emlék abból az időből származik, amikor a város még az ókori Római Birodalom gyarmatvidéke volt. Az elliptikus alaprajzú egykori színház a Római Birodalom öt legnagyobb arénájának egyike volt, és négy szinten, 23.000 néző befogadására volt alkalmas. Ebből az időből származik festői történelmi óváros is, ami hemzseg a látnivalóktól. Ne hagyjuk ki a Titó parkot, ahol az óváros makettjét is megcsodálhatjuk, és a dombtetőn található Erődöt se! A várost egykor várfal határolta, aminek bizonyos elemei még ma is állnak, ilyen az Ikerkapu, a Herkules kapu és a Segius diadalív – más néven – Aranykapu is. A helyi tavernákban hűsítő italok és finom falatok várnak ránk.

 

3. Olaszos romantika – Rovinj

 

Velencei palota, romantikus sikátorok, tengerbe futó utcácskák, a Szent Eufémia templom harangtornya… Rovinj minden részletében Horvátország egyik legszebb városa, mely óvárosa egy kis félszigetre nyúlik. Jelenlegi főtere helyén egykor tenger volt, a város maga pedig egy kis sziget. Olaszos hangulatát elsősorban annak köszönheti, hogy közel 500 évig a Velencei Köztársasághoz tartozott. A főtéri Óratorony falán máig Velence címere díszeleg, az épület alsó szintje valaha fogdaként működött. A várost sokáig vaskos várfalak védték, mely eredeti hét kapuja közül mára három maradt: a Szent Benedek, a Portico és a Szent Kereszt kapu. Az olaszos jelleg az óváros építkezésében is visszaköszön, hiszen a dalmát nyers kőfalak helyett Rovinj házai színesek, többszintesek, az utcák pedig girbegurbák. A pestis járvány idején, amikor a város még csak egy sziget volt, sokan ide menekültek, és a házakra új szintek kerültek. Tulajdonképpen Rovinj romantikus küllemét a Velencei Köztársaság és a pestis járvány alakította.

 

4. A hódítások lenyomata – Porec

Az Umag és Rovinj között található Porec szintén az Isztria kedves városainak sorát gyarapítja római kori emlékeket idéző, kis félszigeten fekvő belvárosával. Hangulatában visszaköszönnek az elmúlt évszázadok, mert szinte valamennyi erre járó hódító nép itt hagyta lenyomatát az utókornak. Tökéletes úti cél nyaraláshoz, már csak azért is, mert Horvátország legtöbb Kék zászlóval minősített strandja itt található. Közel 10 kilométeres partszakaszon 22 Kék zászlós fürdőhely közül válogathatunk. Porec top látványossága kétségkívül a 6. században épült, bizánci Euphrasius bazilika, mely falai között a bizánci művészet legszebb példáit láthatjuk. Az óváros hemzseg a további érdekességektől. Érdemes megtekinteni az Ötszögletű bástyát, mely lábainál akár meg is ebédelhetünk. Az északi part legerősebb építménye, az Északi torony is itt található, ahonnan egykor a teljes kikötőt védték. A négyszögletű Marafor téren is érdemes elidőzni, ahol valamikor a Neptum templom állt. A Bazilika mellett mindenképpen látogassunk el az Isztriai parlament épületébe, ahol az építészeti remekművön kívül művészeti kiállításokat is láthatunk. Porec egyik legtöbbet fényképezett szimbóluma a déli végén található tengerparti, mediterrán Városháza, Loggia.

 

5. Középkori erődváros – Motovun

Az Isztria középkori erődvároskáinak jellegzetes példája a félsziget belső részén, dombtetőkre épült, falakkal megerősített Motovun. A város egy 277 méter magas kúp tetején helyezkedik el, uralkodói fenséggel bírja a Mirna-folyó völgyét. Falairól felejthetetlen panoráma nyílik az Adriára és a belső dombvidékre. Igazi turistavárosként nagyon népszerű úti cél, ezért a zsúfoltság érdekében a reggeli vagy esti órák a legalkalmasabb a látogatására, de ha ősszel látogatunk ide, akkor is elkerülhetjük a tömeget.

Kiadó horvátországi apartmanok Isztrián? Katt ide!